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OPINION NO. 77-072 

Syllabus: 
The prov1s1ons of that portion of R.C. 45U.Ol(E) relative to the 

operation of motor vehicles by members of a volunteer rescue service certified by 
the Department of Health apply to all members of such service and to all vehicles 
operated by such members while on duty pursuant to the rules of the rescue 
service, even though the vehicles operated by such members may qualify under that 
portion of R.C. 4511,0l(E) applicable to fire department vehicles when used in the 
service of a fire department. 

To: Robert M. Chiaramonte, Director, Dept. of Highway Safety, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 21, 1977 

I have before me your request for my opinion as to the definition of "public 
safety vehicle" set forth in R.C. 4511.0l(E), as amended by Am. H.B. No. 235, 
effective October l, 1977. 

As you note in your letter. Am, H.B. No. 235 expanded the definition of public 
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safety vehicles set forth in R.C. 4511.0l(E) for the purpose of permitting volunteer 
rescue service motor vehicles to display flashing red lights. Prior to the 
amendment, R.C. 4511.0l(E) had limited the definition of public safety vehicles to 
ambulances, motor vehicles used by public law enforcement officers and the 
vehicles used by fire departments. As amended by Am. H.B. No. 235, effective 
October I, 1977, R.C. 45U.Ol(E) now defines "public safety vehicle" as follows: 

"Public safety vehicle" means any of the follow­
!!:!.[: ambulances; motor vehicles used by public law 
enforcement officers or other persons sworn to enforce 
the criminal and traffic laws of the state; anv motor 
vehicle when properlv identified as required by the 
director of highway safety, when used in response to 
emergency calls or to transport ill or injured persons, 
and when operated by a person who is a member of a 
volunteer rescue service certified by the department of 
health and who is on duty pursuant to the rules or 
directives of that service; and the vehicles used by fire 
departments, including motor vehicles when used by 
voluntee1· firemen responding to emergency calls in the 
fire department servicc.: when identified as required by 
the director. 

(Emphasis added to indicate additions by 
Am. H.B. No. 235) 

From information you have supplied, it is my understanding that your question 
arises in situations where a member of a certified volunteer rescue service is also a 
member of a volunteer fire unit. Your question is whether, when such a member is 
responding to an emergency call, as distinguished from a fire call, the member is 
governed by the' regulations of the State Fire Marshal, or by the regulations 0f the 
Department of Highway Safety or its designee. 

You have indicated that the State Fire Marshal, by journal entry, regulates 
the operation of volunteer fire departments. The Department of Health has a duty 
to certify volunteer rescue services. You have indicated that the Department of 
Health has required that volunteer rescue service members have their vehicles 
checked annually by the Highway Patrol in order to obtain a public safety veh;cle 
designation. It is my understanding that the Fire Marshal has not required such an 
inspection. You have noted, therefore, that certain of the requirements imposed 
upon a volunteer rescue service member prior to obtaining a public safety vehicle 
designation are stricter than those required of a volunteer fireman. 

_.\s set forth above, R.C. 4:ill.Ol(E) now defines four classes of motor vehicles 
which are to be considered public safety vehicles. Your question thus turns upon an 
analysis of whether a vehicle whh::h meets the criteria applicable to one of these 
four classes may be said to meet the criteria applicable to all or any of the three 
remaining classes. 

The last clause of R.C. 45ll.Ol(E) specifies that vehicles used by volunteer 
firemen are public safety vehicles, provided that the volunteer firemen oper11ting 
such vehicles are responding to emergency calls in the fire department service and 
provided that such vehicles are identified as required by the Director of Highway 
Safety. While it is clear that fire department services are authorized to provide 
ambulance and emergency services unrelated to a fire emergency, 1967 Op. Atty 
Gen. No. 67-78, 1969 Op. Atty. Gen. No. 69-038, the last clause of R.C. 4511.0l(E) 
limits that definition of public safety vehicle to a vehicle operated by a volunteer 
fireman responding to emergency calls in the service of the fire department, 
whether or not such calls be fire related. Thus, when a volunteer fireman operates 
a vehicle other than in the fire department service, his vehicle is not a public 
safety vehicle as defined by the last clause of R.C. 45ll.Ol(E), even though that 
same vehicle is a public safety vehicle when used in the service of a fire 
department. 

January 1978 Adv. Sheets 
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The third clause of R.C. 45ll.Ol(E) sets forth the requirements necessary for a 
vehicle used by a member of a volunteer rescue service to be considered a public 
safety vehicle. This provision requires first that such a vehicle be identified as 
required by the Department of Highway Safety and, next, that such a vehicle be 
operated in response to emergency calls to transport the ill or injured and, finally, 
that such a vehicle be operated by a person who is both a member of a volunteer 
rescue service certified by the Department of Health and on duty pursuant to the 
rules and directives of that service. Consequently, when a member of a voluntf:!er 
rescue service is on duty pursuant to the rules and directives of that service, it is 
necessary that any vehicle such member operates while on duty comply with all the 
applicable statutory criteria if the vehicle operated is to be considered a 
public safety vehicle. The fact that a particular vehicle may qualify as a public 
safety vehicle under the last clause of R.C. 45ll.Ol(E) when used in the fire 
department service does not operate to qualify such a vehi<:!le as a public safety 
vehicle when used in any other service, Moreover, the fact that an individual 
serves as both a volunteer fireman ;1 0,~ a member of a volunteer rescue service 
certified by the Department of Health l..··not be said to alter the statutory criteria 
necessary for a vehicle to be considered a public safety vehicle under any one of 
the four classses of public safety vehicles defined by R.C. 45ll.Ol(E). 

Accordingly, it is my opinion and you are so advised, that the provisions of 
that portion of R.C. 45ll,Ol(E) relative to the operation of motor vehicles by 
members of a volunteer resuce service certified by the Department of Health apply 
to all members of such service and to all vehicles operated by such members while 
on duty pursuant to the rules of the rescue service, even though the vehicles 
operated by such members may qualify under that portion of R.C. 4511.0l(E) 
applicable to fire department vehicles when used in the service of a fire 
department. 




