
   

 

       
 
 
 

 

 
 

                                                                             

  

 
 
 

 

 
 

 

 
 

 
 

 

July 13, 2020 

The Honorable Paul J. Gains 
Mahoning County Prosecuting Attorney
Administration Building, 6th Floor 
21 West Boardman Street 
Youngstown, Ohio 44503 

SYLLABUS: 2020-004 

1. The definition of “direct services 
contract” in R.C. 5126.03(A) does not
include, with one caveat, contracts 
between vendors and a County Board of
Developmental Disabilities (“Board”)
that authorize the vendor to provide
services to eligible persons. The caveat is 
this: the definition does include contracts 
that authorize payments from the Board 
to eligible persons or members of the 
eligible person’s immediate family. 

2. An ethics council appointed pursuant to 
R.C. 5126.031 (“Ethics Council”) is 
required to review all direct services 
contracts, even if the payment made 
pursuant to the contract is not with a 
Board member, immediate family
member of a Board member, Board 
employee, or immediate family member 
of a Board employee. 

3. An Ethics Council is not required to 
review all outside employment of Board
employees to ensure that the 
requirements of R.C. 5126.0221 are met. 
Instead, this duty is given to the Board 
as a whole. 



 
   

 
 

 

 

 
 

         
 

 

 

 
 

 
  

  
 

 
 

 
  

 

 

 
 

DAVEYOST ----
OHIO ATTORNEY GENERAL 

Opinions Section 
Office (614) 752-6417 
Fax (614) 466-0013 

30 East Broad Street, 26th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.ohioattorneygeneral.gov 

July 13, 2020 

OPINION NO. 2020-004 

The Honorable Paul J. Gains 
Mahoning County Prosecuting Attorney
Administration Building, 6th Floor 
21 West Boardman Street 
Youngstown, Ohio 44503 

Dear Prosecutor Gains: 

You have requested an opinion regarding the
responsibilities of an ethics council appointed by a 
County Board of Developmental Disabilities (“Board”).
Based upon your letter and conversations with your
office, I have reworded your questions as follows: 

1. Does the definition of “direct services 
contract” in R.C. 5126.03(A) include 
contracts between the Board and vendors 
that authorize the vendor to provide services 
to eligible persons, or is it limited to 
contracts that result in the Board’s making 
payments to eligible persons? 

2. Is an ethics council appointed pursuant to 
R.C. 5126.031 (“Ethics Council”) required to 
review all direct services contracts, even if 
the payment made pursuant to the contract 
is not made to a Board member, immediate 
family member of a Board member, Board 
employee, or immediate family member of a 
Board employee? 

3. Is an Ethics Council required to review all 
outside employment of Board employees to 
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ensure that the requirements of R.C. 
5126.0221 are met? 

 
Background of Ethics Councils appointed by 
County Boards of Developmental Disabilities 
 
 County Boards of Developmental Disabilities 
provide services to individuals with developmental  
disabilities.  R.C. Chapter 5126.  Each Board is 
required to appoint three of its members to an Ethics 
Council. R.C. 5126.031.  The Ethics Council is required 
to review “all” direct services contracts that the Board 
is considering entering into.  R.C. 5126.032.  Direct 
services contracts are defined in R.C. 5126.03. 

The Ethics Council must review each direct 
services contract to ensure that that the contract meets 
three requirements. First, the contract must be limited
to either the actual amount of the expenses or to a
reasonable and allowable amount projected by the 
Board. R.C. 5126.033(A).  Second, if the contract would 
result in a payment to a Board member, employee, 
former Board member, or former employee of the
Board (or an immediate family member of one of the
above), the Ethics Council must ensure that the 
contract does not give the person receiving the 
payment any preferential treatment or unfair 
advantage over other eligible persons. R.C. 
5126.033(B). Third, that if the contract will result in 
the employment of an individual that is also an 
employee of the Board, the Ethics Council must ensure 
that certain specified conditions are met.  R.C. 
5126.033(C). 

A Board can choose not to have an Ethics  
Council if the Board passes a resolution stating that it 
will not enter into any direct services contracts with 
Board members or their families. R.C. 5126.031(B). 
Doing so does not alleviate the Board from performing
the contract reviews that the Ethics Council normally
performs. Instead, the entire Board performs these
reviews itself. Id. 
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Your letter asks questions regarding the specific 
duties of an Ethics Council. 

Does the definition of “direct services contract” 
include contracts between the Board and 
vendors that result in the vendor providing 
services to eligible persons, or is it limited to 
contracts that result in the Board’s making 
payments directly to eligible persons? 

You first ask whether an Ethics Council’s 
review of contracts is limited to situations where the 
Board directly provides payments to eligible persons, 
or if the Ethics Council must also review contracts that 
the Board enters into with vendors that then provide 
services to eligible persons.  I conclude that the Ethics 
Council is not required to review contracts that the 
Board proposes to enter into with vendors that 
authorize the vendor to provide services to eligible
persons, unless the contract also results in payments 
being made directly from the Board to eligible persons 
or their immediate family. 

The answer to your question hinges on the 
definition of direct services contracts.  R.C. 5126.03(A)
defines a direct services contract as: 

[A]ny legally enforceable agreement
with an individual, agency, or other 
entity that, pursuant to its terms or 
operation, may result in a payment from 
a county board of developmental
disabilities to an eligible person or to a 
member of the immediate family of an
eligible person for services rendered to
the eligible person. ‘Direct services 
contract’ includes a contract for 
supported living pursuant to sections
5126.40 to 5126.47 of the Revised Code, 
family support services under section 
5126.11 of the Revised Code, and 
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reimbursement for transportation 
expenses. 

An “eligible person” is defined as “a person
eligible to receive services from a county board or from 
an entity under contract with a county board.”  R.C. 
5126.03(B). 

As written, this definition does not include 
contracts with vendors that provide services to eligible 
persons. The statute speaks only to “payments” being
made “from” a Board “to” an eligible person (or an
eligible person’s family).  The word “payment” connotes 
an exchange of money.  And the statute makes clear 
that it covers only those “payments”—only those
exchanges of money—between the Board and the 
eligible person or the eligible person’s family member.
So when the money moves to a vendor, who then 
provides the eligible person (or person’s family 
member) with services rather than money, there is no
“payment” “from” the Board “to” the eligible person (or 
eligible person’s family member).  

This interpretation finds support not just in the
plain meaning of its words, but also in the principle 
that no part of a statute should be read to be
meaningless, if possible.  See East Ohio Gas Co. v. Pub. 
Util. Comm., 39 Ohio St.3d 295, 299, 530 N.E.2d 875 
(1988). Here, R.C. 5126.03(A) expressly includes only
contracts that “may result in a payment from a county
board of developmental disabilities to an eligible person 
or to a member of the immediate family of an eligible 
person for services rendered to the eligible person.” 
(Emphasis added.) The italicized language is 
superfluous if a payment made to those who are not 
eligible persons, or family members of eligible persons, 
is captured by the statutory definition.   

I therefore conclude that the definition of direct 
services contracts does not include contracts with 
vendors that authorize the vendor to provide services 
to eligible persons, unless the contract also results in a 
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payment to the eligible person.  Because these 
contracts are not direct services contracts, the Ethics 
Council does not have to review them. 

Are Ethics Councils required to review all direct 
services contracts, even if the payment made 
pursuant to the contract is not made to a Board 
member, immediate family member of a Board 
member, Board employee, or immediate family 
member of a Board employee? 

You ask whether the Ethics Council is required 
to review all payments made by a Board to an 
individual with developmental disabilities or their 
families. Based upon your letter and conversations 
with your office, I interpret your question as asking
whether an Ethics Council must review direct services 
contracts even if the individual receiving the payment 
is not a Board member, immediate family member of a
Board member, Board employee, or immediate family
member of a Board employee.  I conclude that the 
Ethics Council must still conduct a review of the 
contract even if the recipient of the payment is not one 
of these individuals. 

The Ethics Council is required to review “all” 
direct services contracts. R.C. 5126.032(A). Nothing
in the definition of “direct services contracts” limits its 
definition to only those contracts that result in 
payment to Board members, employees, or their
families. R.C. 5126.03(A). Moreover, two aspects of
direct services contracts that the Ethics Council 
reviews do not relate to whether the person receiving 
the payment is a Board member, employee, or member 
of their family. First, R.C. 5126.033(A) requires that 
direct services contracts be “limited to either the actual 
amount of the expenses or to a reasonable and  
allowable amount projected by the board.”  Second, 
R.C. 5126.033(C), requires review to determine 
whether an entity the Board contracts with also 
employs a Board employee.  These requirements 
confirm what the word “all” suggests:  Ethics Councils 
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are required to review direct services contracts even if
the person receiving the payment is not a Board 
member, Board employee, or member of their families. 

Additionally, in your letter, you refer to an 
Ethics Council review of all payments, rather than a 
review of all direct services contracts. To the extent 
your question implies a belief that the Ethics Council 
must conduct a separate review of each individual 
payment made to an eligible person, the statute does 
not so require. R.C. 5126.032(A) states that the Ethics 
Council shall review “all direct services contracts[.]” A 
“direct services contract” is defined in applicable part 
as “any legally enforceable agreement.” R.C. 
5126.03(A). So long as the payment is made pursuant 
to the terms of the underlying legally enforceable 
agreement, a separate Ethics Council review of each 
individual payment is not necessary. 

Is it the Ethics Council’s duty to ensure that the 
prohibitions placed on Board employment in 
R.C. 5126.0221 are met? 
 

Certain individuals may not be employed by the  
Board. R.C 5126.0221.  You ask whether the Ethics  
Council must review characteristics of Board  
employees, such as reviewing whether an employee
has prohibited outside employment, to ensure that the 
Board does not employ individuals prohibited by R.C. 
5126.0221. I conclude that the Ethics Council need not  
conduct this review. 

Neither R.C. 5126.0221 nor any other statute 
says that the Ethics Council must review the status of 
Board employees, or potential employees, to ensure 
that the requirements of R.C. 5126.0221 are met.  So 
nothing in the law suggests that the Ethics Council has 
such a duty.  Instead, I view the requirements of R.C. 
5126.0221 as requirements that the Board as a whole 
must ensure are met. 
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R.C. 5126.0221 includes a reference to the direct 
services contract reviews that the Ethics Council 
conducts pursuant to R.C. 5126.033. R.C. 
5126.0221(B) (“Except as provided in division (C) of 
section 5126.033 of the Revised Code, none of the 
following individuals may be employed by a county
board of developmental disabilities[.]”)  This reference, 
however, merely creates an exemption from the 
prohibitions on Board employment included in R.C. 
5126.0221. It does not give the Ethics Council a 
proactive duty to review all employees for compliance
with R.C. 5126.0221. 

I conclude that the Ethics Council is not 
required to ensure that the requirements of R.C.
5126.0221 are met. Instead, this duty is given to the 
Board. 

Conclusion  
 
 Based on the foregoing, it is my opinion, and you 
are hereby advised that: 

1. The definition of “direct services contract” in 
R.C. 5126.03(A) does not include, with one
caveat, contracts between vendors and a 
Board that authorize the vendor to provide
services to eligible persons.  The caveat is 
this: the definition does include contracts 
that authorize payments from the Board to 
eligible persons or members of the eligible
person’s immediate family. 

2. An Ethics Council appointed pursuant to 
R.C. 5126.031 is required to review all direct 
services contracts, even if the payment made
pursuant to the contract is not with a Board 
member, immediate family member of a 
Board member, Board employee, or 
immediate family member of a Board 
employee. 



                              

 

 
 

 
 

  
                                                
  
                                              
 
 
 
 
 
 
 

The Honorable Paul J. Gains   - 8 -

3. An Ethics Council appointed pursuant to 
R.C. 5126.031 is not required to review all 
outside employment of Board employees to 
ensure that the requirements of R.C. 
5126.0221 are met. Instead, this duty is
given to the Board as a whole. 

 Respectfully, 

DAVE YOST 
Ohio Attorney General 


