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WATER SUPPLY SYSTEM - SECTION 6103.13 RC GIVES 
AUTHORITY TO COUNTY TO LEVY ASSESSMENT FOR POR­
TION OF COST-SPECIAL BENEFITS CONFERRED-TOWN­
SHIP PROPERTY ABUTTING ON IMPROVEMENT. 

SYLLABUS: 

Section 6103.'13, Revised Code, gives a county the authority to ,levy an assess­
ment for a portion of the cost of construction of a water supply system upon property 
belonging to a township and abutting on such improvement, in accordance with the 
special benefits conferred on such property by said improvement. 

Columbus, Ohio, March 20, 1956 

Hon. C. Watson Hover, Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"There has been presented to this office the question in­
volving the right of a political subdivision to assess another 
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political subdivision for the construction of a water line. We have 
found no satisfactory authority on this question and in view of 
the fact that the problem is not limited to Hamilton County, we 
wish to obtain your opinion. 

"The facts in the matter are these : 

"The Board of County Commissioners of Hamilton County, Ohio, 
seeks to construct a water line on Crookshank Road and to assess 
the abutting property owners on a front foot basis. Included in the 
abutting property is a tract owned by the Trustees of Green 
Township, which tract is used as a township park. The Trustees 
of Green Township have indicated that they will not pay such 
assessment on the grounds that said park is already supplied 
with water. 

"We are not concerned primarily with whether or not the 
amount of the assessment would exceed the benefit. This, we 
believe, is a question of fact and could be determined in a proper 
court. There is, however, a substantial question as to whether 
or not any assessment can be placed against this property. The 
question turns, we believe, on the construction of RC. 6103.13, 
which provides in part: 

" 'The balance of the cost and expense of such improvement 
* * * shall be assessed * * * upon all the property including the 
abutting property * * * found to be benefitted in accordance with 
the special benefits conferred * * *. State land so benefitted shall 
bear its proportion of assessed costs according to its special bene­
fit. ( Emphasis added.) 

"We suggest that 0. Jur., 'Special Assessments,' paragraphs 
4 and 25, and the text 'Hamilton on the Law of Special Assess­
ments,' paragraph 281, might be of some assistance in determining 
this question." 

Section 6103.13, Revised Code, to which you refer, is a par.t of Chapter 

6103, Revised Code, relating to installation of water supply facilities m 

a portion of the county. Section 6103.13 provides in part as follows: 

"In the construction of a main, branch, or reinforcing pipe 
line and water supply, the property immediately abutting upon 
such main, branch, or reinforcing pipe line may be assessed for 
local service. The balance of the cost and expense of such improve­
ment to be paid by such assessments shall be assessed as an assess­
ment district assessment upon all the property, including the a!but­
ting property, within said district found to ,be ·benefited in accord­
ance with the special benefits conferred, less such part of said cost 
as shall be paid by the county at large. State land so benefited 
shall bear its proportion of assessed costs according to its special 
benefit. * * *" (Emphasis added.) 
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I recognize, at the outset, that county property is exempted by the 

statutes from taxation. Section 5709.08, Revised Code, provides that 

"public property used exclusively for a public purpose shall be exempt 

from taxation." Section 5709.07, Revised Code, makes a similar provision 

as to public school property, also public colleges and buildings used for 

public worship. Special assessments for public improvements are recognized 

as a species of taxation. But it is well settled that a special assessment is 

not such a tax as is contemplated by the exemption statutes. It was so held 

in Lima v. Cemetery Association, 42 Ohio St., 128, a portion of the 

syllabus reading as follows: 

"An incorporated cemetery association is not relieved from 
an assessment for a street improvement by a statutory provision 
exempting its lands from taxation, such exemption being regarded 
as confined to taxes as distinguished from local assessments." 

In the case of Jackson v. Board of Education, 115 Ohio St., 368, it was 

held: 

"Section 3812, General Code, confers upon a municipality 
general authority to levy assessments for street improvements 
against property within such corporation belonging to a board of 
education and being used for school purposes, and no provision 
exists in the General Code of Ohio exempting such property from 
that general authority." 

The statute in question authorized the assessment to be levied "upon 

the abutting, adjacent and contiguous or other specially benefited lots or 

lands in the corporation." But there is no specific authority to levy such 

assessments on school property. The court in the opinion cited the Lima 

case with approval. 

I see no reason why county or township should be in any more 

favored position thaq is a school district. All are political and taxing 

subdivisions. They are treated alike by the Constitution as to exemption 

from taxation. Section 2 of Article XII provides: 

"* **general laws may be passed to exempt burying grounds, 
public school houses, houses used exclusively for public worship, 
institution used exclusively for charitable purposes, and public 
property used exclusively for any public purpose, but all such laws 
shall be subject to alteration or repeal; * * * 

The conclusion above stated as to assessment against school property 

was applied by one of my predecessors to property owned by a county. 
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In Opinion No. 684, Opinions of the Attorney General for 1927, page 1162, 

it was held: 

"\Vhere a county or county comm1ss1oners own property 
within the limits of a municipal corporation, such property may be 
assessed for street improvements under Section 3812, General 
Code." 

That opinion was based on the decision above noted in the case of 

Jackson v. Board of Education. It would certainly be equally applicable 

to property owned by a township. 

A further examination of Section 6103.13, supra, seems to me to 

afford confirmation for the conclusion indicated by the foregoing authorities. 

There it will be noted that it is provided that "all the property" benefited 

shall be assessed, and then follows the provision that "state land so bene­

fited shall bear its proportion of assessed costs, according to its special 

benefit." This special grant of a power to charge the state to the same 

extent as other property owners are assessed, appears to indicate strongly 

that the legislature recognized the propriety of having public property, 

including that of the state, bear its proper proportion of the costs of an 

improvement in which it shared the benefit. 

Accordingly, in specific answer to your question, it is my opinion that 

Section 6103.13, Revised Code, gives a county the authority to levy an 

assessment for a portion of the cost of construction of a water supply 

system upon property belonging to a township and abutting on such im­

provement, in accordance with the special benefits conferred on such 

property by said improvement. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




