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OPINION NO. 72-032 

Syllabus: 

1. !\ board of education may, by. rer;ulation, allo1·1 its 

full-time employees an advance of sick leave which has not 

yet actually been earned. Sections 3313.21, 3319.08 and 

3319.141, Revised Code. 


2. 'rJ1ere is no distinction in this respect between new 

employees, who have not yet earned sick leave, and old em­

ployees, 1·;i10 have exhausted all the leave they had earned. 


3. The adootion of a re";ulation allo·-,inr; an advance of 
sick leave to full-time employees rests within the discre­
tion of the board of education, limited by the re~uirement of 
Section 3319.08, Revised Code, that not less than five days' 
paid leave annually must be ~r~nted for ti~e lost due to 
illness or ot:1erwise. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 19, 1972 

Your request for my opinion reads in pertinent nart as fol­
lo·:1s: 

"Does Section 3313.21, Ohio Revised Code, 

re~uire boards of education to cornoensate all 

en~loyees for a :1ini"lurn of five (5) days lost 

each year, or does it merely require this pay­

~11ent for full ti"1e new enDloyees \'/ho ··rould not 

:,et have earned any"sicl< leave? 


"He understand from the Clerk of the 

Board of Zducation of the Ketterin~ City School 

District that the Bureau of Inspection and 

Supervision of Public Offices has interpreted 

this Section to mean only full time new em­
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ployees, rather than all full time employees." 

As I understand your ~uestion, it asks whether a board of education 
is required to adopt re~ulations permittin~ the advance of at least 
five days' sick leave to full-time school employees prior to the 
time it has actually been earned. 

The pm·;er of a board of education to adopt r;eneral regulations 
governin~ the conduct of its affairs, and specific re~ulations gov­
ernin~ the sick pay of its full-time employees, is set out in 
Sections 3313,20 and 3313.21, Revised Code. Section 3313,20, supra, 
provides in pertinent part: 

"The board of education shall make such 

rules and rehulations as are necessary for its 

P,OVernment and the ~overn~ent of its employees, 

pupils of its schools, and all other oersons 

enterin~ upon its school o:rounc'.s or r.remises. 

W' * ~II 

Section 3313.21, ~. provides: 

"All full-time employees of a board of 

education, except those employed on hourly 

rates, must be paid regular compensation for 

time lost, due to illness or otherwise, for 

not less than five days annually as authorized 

by reP,ulations which each board shall adopt." 


A similar Drovision appears in Section 3319,08, Revised Code, which 
controls the type of contract to be entered into between the board 
of education and the teachers it employs, That Section provides in 
pertinent part: 

"Teachers riust be paid for all tine lost 

when the schools in which they are e~ployed 

are closed m:in~ to an epidemic or other pub­

lic calamity, and for tirie lost due to illness 

or otherwise for not less than five days an­

nually as authorized by re~ulations which each 

board of education shall adopt." 


I recently discussed one aspect of your question in Opinion 
:lo. 71-024, Opinions of the Attorney General for 1971. The syl­
labus of that Opinion reads as follows: 

"A board of education could, prior to the 

~nact~ent of Sect1ofi 3319.141~ Revised Code 

[effective September 16, 1970], establish sick 

leave benefits by rule for full-time school 

employees in advance of the ti~e they had been 

earned," 


That O~inion traced, at so~e len~th, the le~islative history of 
sick pay for teachers as contrasted with the history of the ~en­
eral sick pay act for state employees, Section 143.29, Revised 
Code, and pointed out that teachers and other full-tine employees 
of a board of education had all,ays enJ oyed special treatl'lent at 
the hands of the ~eneral Assembly, at least until the enactnent 
of Section 3319.141, Revised Code, i·1hich beca?:Ie effective on 
Se~tenLer 16, 1970, After this review of the le1islative history 
the Opiaion said: 
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"To su:'lmarize the forep;oin~, it ''1ay be 

stated th:1t the r.eneral Assenbly enacted sick 

pay le~islation for teachers prior to the 

enactnent of the ~eneral sick pay act and that 

it left the anount and the manner of payment 

to be re~ulated by the ooards of education; 

that this authority of the boards was not done 

a~ay with by the 1947 ~eneral sick pav act, 

sin~e in 1949 the General Asse1blv broadened 

the special treat~ent of school personnel to 

include all full-time emnlovees, and arain 

left the treat:ne:1t of .school sic!< pay to re'!;U­

lation by the boards; that the boards have 

considerable discretion in exercise of their 

rer;ulatory ')OHers; and that t:-1eir po1·1er to 

reo;ulate the a··'1ount and the !":Janner of paT,ent 

of sick leave to full-time school personnel 

remained in effect at least until the enact­

ment of Section 3319.141, Revised Code, which 

became effective on Septe)"'Jber 16, 1970." 


Since the question which ~ave rise to that Ooinion did not 
involve Section 3319.141, supra, the Opinion carefully avoided 
any discussion of t:1e effect of that ne•·! Section. Your '1Uestion, 
however, requires a consideration of that statute. 

In pertinent part, Section 3319.141, supra, provides as 
follows: -- ­

"Each person who is emryloved bv anv board 

of education in this state shall be entitled to 

fifteen days sick leave with pay, for each year 

under contract, which shall be credited at the 

rate of one and one-fourth days per month, * * * 


"Except to the extent used as sick leave, 

leave ~ranted under re~ulations adooted by a 

board of education pursuant to section 3319,08 

of the Revised Code shall not te char~ed a~ainst 

sick leave earned or earnable under this section. 

:lathing in this section shall be construed to 

affect in any other way the ""rantin~ of leave 

pursuant to section 3319.08 of the Revised Code 

and any P,rantin~ of sick leave pursuant to such 

section shall be charred a~ainst sick leave ac­

cumulated pursuant to this section. 


"**I * * * * :; *" 
As noted in Opinion No. 71-024, supra, prior to the enact:nent 

of Section 3319.141, sunra, the school boards were required to 
adopt re~ulations ~overnino; the amount and the manner of payment 
of sick leave for full-time employees. See ~illis v. Seeley, 33 
Ohio Op, 287 (1946). The only ori~inal statutory limitation on 
the discretion of the boards in this resnect was the five-dav 
minimum requirement. ~ections 3313.21 and 3319,08, supra. In 
1949, a 'l!axinum of fifteen days ,·,as allowed by SectionTI3. 29, su-pra.
The power of the boards to re,.,.ulate sick leave Hi thin such nini---­
i'.IUM and maximum limits is, however, retained. Sections 3319.08 and 
3319.141, supra. See Birkbeck v. 3d. of Edn., 17 Ohio msc. 2d 
245 (1969), affirned, October 29, 1969, in an unreported decision by
the Court of Appeals, Ninth District, 
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T:·1e ·'.!uestion, then, is Nhether f:ection 3319.141, sunra, takes 
a·-.1ay the previous po1·1er of the boards to allov, t;1e advaii'ce of at 
least five days• sick leave to full-time school e~oloyees. It 
should be noted that ~e are here concerned onlv with the sick 
leave of full-tirie school board employees. '·le. are not concerned 
with part-time ernoloyees 1·:ho are specifically covered by lan,:;ua~e 
in Section 3319 .141, supra, other thar, that cited above. ·-1e are 
not concerned l'li t:1 time lost as a result of an epidemic or other 
pu~lic calamity. And we are not concerned with leave other than 
t~at Jue to illness as provided by ~ections 3313.21 and 3319.08, 
supr.'3.. 

T~e first sentence of the ne1-1 Section 3319.141, supra, pro­
vides t~at each full-time school board employee shall be "entitled" 
to fifteen days' annual sicl~ leave which "shall be credited at the 
rate of one and one-fourth days per month", and, at first ~lance, 
this might be taken to mean that sick leave cannot be granted 
until it has been earned. However, the mere use of the ttords 
"entitled" and"credited" does not necessarilv mean that the Gen­
eral Assembly intended to orohibit an advance of sick leave prior 
to the time it has been placed to the employee's credit, and I 
tr,ink tl1ere are otller indications that this was not the intent of 
the legislature. In t!w first nlace, the enactment of Section 
3319.141, suora, in 1970, did not revoke the authority of a school 
board to adopt rer;ulations concerninci; the sicl, leave of its em­
ployees within the statutory minimum and maximum. Consequently, 
the boards may still re~late the manr.er of payMent for such leave. 
Furthermore, the Section specifi:ally says that: 

"Except to the extent used as sick leave, 

leave ~ranted under re~ulations adopted by a 

board of education nursuant to fection 3319.08 

of the .Revised Code shall not be charr-.ed an;ainst 

sick leave earned or earnable under this sec­

tion. * * *" Emphasis added.) 


1 th;i.nk _:). t clear tl1stt this lann:uaeo;e can only mean that sick leave 
~ be .n;ranted to full-time e:;iployees under the board•::; ren:ulations 
and charged against sic!< leave which has not yet actually been 
earned. 

I see no oasis in any of the Sections of the Revised Code for 
a distinction between new employees, who have not yet earned sick 
leave, and old employees, who have exhausted all the leave they 
have earned. A board ren:ulation which permits an advance of a 
certain amount of sick leave, applies equally to both classes. 

Finally, there is nothinP in the Code which requires any board 
of education to adopt ~e~ulations permittin~ anv advance of sick 
leave, other than the five-day minimum re~uirement of Section 3319,03, 
su9ra. See "-fillis v. Seeley, suora. Any other rer-ulation is a 
matter Hhich the Code leaves totfie discretion of the individual 
boards of education. 

In specific ans1·rer to your question it is "iY opinion, an,j .vou 
are so advised, that: 

1. A board of education ~ay, by ren:ulation, allow its full-time 
employees an advance of sick leave which has not yet actually been 
ear,1ed. Sections 3313.21, 3319.08 and 3319.141, Revised Code. 

2. There is no distinction in this respect between new em­

http:charr-.ed
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ployees, ~ho have not yet earned sick leave, and old e~0loyees, •1ho 
have exhau~ted all the leave they had earned. 

3. The adoption of a re~ulation allo~in1 an advance of sick 
leave to full-tioe ei1ployees rests within the discretion of the 
board of education, li~ited by the requirement of Section 3319.oB, 
nevised Code, that not less than five days' oaid leave annually 
must be ~ranted for time lost due to illness or otherwise. 




