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at a time to be fixed by the agent of the petitioners. Unless such special 
election is held, the first election of officers for such corporation shall be 
at the first municipal election after its creation." 

The absence of any special provision as to notice of the special election 
authorized in the foregoing section, compels a reference to the general provisions 
contained in the election laws. Section 4785-5, General Code, is in my opinion, 
tT1erefore, controlling. It provides: 

"At least ten clays before the time for holding an election the board 
shall give public notice by a proclamation, posted in a conspicuous place 
in the court house and city hall; or by one insertion in a newspaper pub­
lished in the county; and if no newspaper is published in such county, then 
in a newspaper of general circulation therein. Such newspaper notice shall 
not exceed six inches in length of double column width." 

Specifically answering your question, it is my opinion that notice of a special 
election of officers in a newly incorporated municipality should be published as 
provided in Section 4785-5, General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttomey General. 

3462. 

OFFICES INCOMPATIBLE-DIRECTOR OF EDUCATION, ASSISTANT 
DIRECTOR AND CHIEFS OF DIVISIONS WITHIN STATE EDUCA­
TION DEPARTMENT MAY NOT TEACH SIMULTANEOUSLY AT A 
UNIV,ERSITY-WHEN EMPLOYES OF EDUCATION DEPARTMENT 
MAY TEACH. 

SYLLABUS: 

The director of education, the assistant director of education and the chzejs 
of divisions ~vithin the Department of Education are not permitted by law to be 
employed as teachers at the Ohio State University or any college, or hold any other 
office or position of employment while serving as such director, assistant or chief 
of a division within the Department of Education. All other employes within said 
Department of Education may legally be employed as teachers at the Ohio State 
University or any other college, providing their schedule be so arranged, with the 
approval of the head of the Department of Education, that they render at least 
eight hours service per day as an employe of tlze Department of Education. 

CoLuMBus, OHIO, July 29, 1931. 

DR. GEORGE W. RIGHTMIRE, President, The Ohio State University, Columbu.r, Ohio. 

MY DEAR DR. RIGHTMIRE:-This will acknowledge receipt of your request for 
my opinion with reference to the following: 

"Two persons regularly employed in the State Department of Educa­
tion have been teaching in the summer school at this University and have 
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finished their service for the summer, rendered under the usual contract 
entered into with them some months ago. This morning the Business 
Manager of the University took the list of names of persons to whom 
salaries are due today for summer school work, the list containing these 
two names of persons who have double employment, to the Budget 
Commissioner who approved the list. He then took it to the Auditor's 
Office and Mr. Tracy stated that it would be in his judgment illegal 
to pay the salary now due from the University under these conditions. 
The question is, can the University now make a payment to these two 
persons who are in the employ on regular salary of the State Depart­
ment of Education and are for the summer session rendering a service to 
two divisions of the State's activities, and, therefore, claiming salary 
in both." 

I know of no general rule of law in force in this State which prevents a 
person from holding two public positions and drawing pay for services rendered 
in both positions, providing the positions are not incompatible because of conflict 
of duties and it is physically possible for him to perform his full duty in com­
pliance with law in each position. That is to say, the fact that he is paid compen­
sation for two positions is not in and of itself, and for that reason alone, illegal. 

In other words, unless the law either specifically forbids the simultaneous 
holding of two or more positions by the· same person, or unless the several posi­
tions involve a conflict of duties or interests, or their duties are such that the 
full performance of all of them would be physically impossible, I am of the 
opinion that their being held by one and the same person is not contrary to law. 

A number of statutes have been enacted, from time to time, specifically 
inhibiting the simultaneous holding of certain public positions by the same 
person. For instance, Section II of the General Code, which provides that no 
person shall hold, at the same time more than one of the following offices: 
Sheriff, county auditor, county treasurer, clerk of the court of common pleas, 
county recorder, prosecuting attorney, probate judge or justice of the peace. To a 
similar effect are sections 2565, 2783, 2910 and 4207, General Code, and many 
other sections of the Code that might be mentioned. In the Constitution of Ohio, 
Article II, Section 4, provision is made whereby members of the General Assem­
bly are precluded from holding any lucrative position under the authority of this 
state, with certain exceptions, and in Article III, Section 14 of said instrument, 
it is provided that no member of Congress or other person holding office under 
the authority of this state or of the United States, shall execute the office of 
Governor, except as provided therein. The mere enactment of provisions of law 
such as the above is a clear recognition of the fact that without them the dupli­
cation of offices thereby prohibited might lawfully exist. 

There is nothing inherently incompatible in being an employe of the State 
Department of Education and teaching at the Ohio State University, so far as 
conflict of duties or interests is concerned. It becomes necessary, therefore, to 
examine the statutes with reference to the organization of the Department of Edu­
cation and those relating to the duties of the officers and employes in the Depart­
ment to determine whether or not such dual employment is expressly prohibited 
or whether the duties of the two positions are such that it is not physically possible 
to fill both positions. 

The Ohio State Department of Education is one of the several departments 
of state administration, established by what is known as the Administrative Code. 
Sections 154-1 et seq. of the General Code of Ohio. 

Section 154-3, General Code, which specifically creates the several administra-
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tive departments of state government provides with reference to the Department 
of Education as follows: 

"The following administrative departments arc created: 

* * * * * * * 
The department of education, which shall be administered by the 

superintendent of public instruction, as director thereof;" 

The Superintendent of Public Instruction is an officer provided for by the 
C.onstitution of Ohio. Since the enactment of the administrative code, the person 
appointed as Si1perintendent of Public Instruction in the manner provided for by 
the Constitution automatically becomes the head of the Department of Education 
and is known as the Director of Education. 

So far as the Director of Education himself is concerned, I am of the 
opinion that his right to teach at the Ohio State University while holding the 
position of Director of Education is clearly negated by the terms of section 354, 
General Code, which provides with reference thereto, as follows: 

"The superintendent of public instruction while holding such office 
shall not perform the duties of teacher or superintendent of a public or 
private school, or be employed as teacher in a college or hold any 
other office or position of employment. * *" 

As to the other employes of the Department of Education the statutes arc 
not so clear and specific with reference to this matter. Sections 154-5, 154-6, 154-8 
and 154-16 provide in part as follows: 

"154-5. In each department there shall be an assistant director, who 
shall be designated by the director to fill one of the offices within such 
department, enumerated in Section 154-6 of the General Code, or as the 
head of one of the divisions created within such department as authorized 
by section 154-8 of the General Code. * *" 

"154-6. Offices are created within the several departments as follows: 

In the Department of Education Chiefs of divisions as follows: 
Examination and licensing 
Film censorship 

* * * * * * * * *" 
"154-8. * * 

With the approval of the governor, the director of each depart­
ment shall establish divisions within his department, and distribute the 
work of the department among such divisions. Each officer created by 
section 154-6 of the General Code shall be the head of such a division. 

* * * *" 
"154-16. Each officer whose office is created by sections 154-3, 154-5 

and 154-6 of the General Code shall devote his entire time to the duties 
of his office, and shall hold no other office or position of profit. * * * *" 

The statutes quoted above, in my opinion, prevent the assistant director of 
education and the heads of divisions in the Department of Education from teach­
ing at the Ohio State University for pay, as such teaching would clearly con­
stitute the holding of a position for profit. 

The time which the other employes of the Department of Education are re-
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quired to devote to the duties of their offices IS fixed by Section 154-20, General 
Code, which reads in part, as follows: 

"All employes in the several departments shall render not less than 
eight hours of labor each day, Saturday afternoons, Sundays and days 
declared by law to be holidays excepted in cases in which, in the judg­
ment of the director, the public service will not thereby be impaired. 

* * * *" 

The above statute, it will be observed, requires the employes spoken of to 
r.ender eight hours service per day. 

If, \vith the consent of the head of the department, an employe's time is 
arranged so that he can render eight hours service in the Department of Educa­
tion and at the same time teach at the university, I am of the opinion that the 
law is not violated, and that he is entitled to pay for services rendered in both 
positions. 

In am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
director of education, the assistant director of education and the chiefs of divi­
sions within the Department of Education are not permitted by law to be em­
ployed as teacher at the Ohio State University or any college, or hold any other 
office or position of employment while serving as such director, assistant or chief 
of a division within the Department of Education. All other employes within said 
Department of Education may legally be employed as teacher at the Ohio State 
University or any other college, providing their schedule be so arranged, with 
the approval of the head of the Department of Education, that they render at 
least eight hours service as an employe of the Department of Education. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A !forney General. 

3463. 

APPROVAL, BONDS OF NORTH COLLEGE HILL VILLAGE SCHOOL 
DISTRICT, HAMILTON COUNTY, OHT0-$25,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, July 29, 1931. 

Retirement Board, Stale Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3464. 

APPROVAL, BOND FOR THE FAITHFUL PERFORMANCE OF HIS DU­
TIES AS RESIDENT DISTRICT DEPUTY DIRECTOR - A. P. 
LAGRON. 

CoLUMBUS, OHio, July 29, 1931. 

HaN. 0. W. MERRELL, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-You have submitted a bond in the penal sum of $5,000 upon which 


