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Any such appointee, officer or employee who accepts a certificate of elec­
tion to either house shall forthwith resign as such appointee, officer or em­
ployee and in case he fails or refuses to do so, his seat in the General As­
sembly shall be deemed vacant. Any member of the General Assembly who 
accepts any such appointment, office or employment, shall forthwith resign 
from the General Assembly and in case he fails or refuses to do so, his seat 
in the General Assembly shall be deemed vacant. But the provisions of this 
section shall not apply to school teachers, township officers, justices of the 
peace, notaries public or officers of the militia." 

It will be noted that both the constitutional and legislative provrswns eliminate 
township offices from the list of those positions which members of the General As­
sembly may not assume. 

That a township trustee is a township officer seems to be so well settled that no 
citation of authorities is necessary. 

In specific answer to your inquiry, therefore, it is my opinion that a member of 
the General Assembly is not prohibited from holding simultaneously the office of 
township trustee. 

2715. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

INMATE OF COUNTY HOl\lE-COMES INTO POSSESSION OF PROP­
ERTY WHILE RESIDENT THERE-PAYMENT FOR SUPPORT PRIOR 
TO INHERITANCE MAY NOT BE ENFORCED. 

SYLLABUS: 
Where an inmate of a county home has no properly at the time of admission, but 

later comes into the possession of proPerty, which is take1~ possession of by the county 
under the provisions of Section 2548 and related sections, sru:h prope-rty may not be 
used for the purpose of paying the support of such inmate to said institution for the 
period prior to the time when the inmate comes into possession of such property. 

CoLUMBUS, 0Hro, December 24, 1930. 

RoN. GEORGE E. ScHROTH, ]R., Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio. 
DEAR SIR :-1 his will acknowledge the receipt of your recent communication, 

which reads as follows: 

"B. S. is now, and has been since January 21, 1919, an inmate of the· 
Seneca County Home. At the time B. S. became an inmate of said home, 
he was destitute. He had at said time a mother and sister living and neither 
of them had any means with which to support him at the time. 

On September 11, 1929, l\I. R. H. was appointed guardian of said B. S. 
by the Probate Court of Seneca County, Ohio. On May 31, 1929, R. S., 
mother of B. S., died, and as an heir said B. S. inherited a fair sized estate. 
The said R. S. inherited all of the estate, of which she died possessed, from a 
deceased brother who predeceased her by a few years. 

Qucr:y: For what period of time is M. R. H., as guardian, bound to pay 
Seneca County, Ohio, for the care and support of his said ward at the county 
infirmary?" 
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Your inquiry, of course, arises by reason of the provisions of Section 2548, 
General Code, and its related sections. 

Said section reads as follows: 

"\Vhen a person becomes a county charge or an inmate of a city infirmary 
and is possessed of or is the owner of property, real or personal, or has an 
interest in remainder, or in any manner legally entitled to a gift, legacy or be­
quest, whatever, the county commissioners or the proper officers of the city 
infirmary shall seek to secure possession of such property by filing a petition 
in the probate court of the county in which such property is located, and 
the. proceedings therefor, sale, confirmation of sale and execution of deed by 
such county commissioners or officer of the city infirmary shall in all re­
spects be conducted as for the sale of real estate by guardians. The net 
proceeds thereof shall be applied in whole or in part, under the special di­
rection of the county commissioners or the proper city officer as is deemed 
best, to the maintenance of such person, so long as he remains a county 
charge or an inmate of a city infirmary." 

Section 2549, General Code, provides : 

"The net proceeds arising from the sale of such property shall be paid to 
the county or city treasurer, and by him placed to the credit of such person 
to be paid out on the warrant of the county auditor, upon the order of the 
county commissioners, or by the city auditor upon the order of the proper 
officer of the infirmary. The superintendent shall open an account with the 
person and charge him with board at a reasonable rate and items furnished 
for his exclusive use, which account shall be approved by the county com­
missioners or by the proper officer at the close of each month." 

Section 2550, General Code, provides: 

"Upon the death of such person or when he lawfully ceases to be a 
county charge or is lawfully discharged from a city infirmary, whose 
property or effects have been so disposed of, and the avails thereof so ap­
plied, any balance due and in favor of such person on the books of the in­
stitution shall be paid by the superintendent of tlie infirmary to him, or in 
case of his death to his legal representative. \Vhen any such fund has become 
exhausted or any balance paid in manner described above, the superintendent 
shall file with the proper probate court a complete statement showing re­
ceipts, itemized expenditures and balance, if any, and such court shall file 
such report with the records relating to the original order of sale of such 
person.'' 

Section 2553, General Code, provides in substance that if the guardian, husband, 
wife or persons entitled to the residuary interest in the property give bond to such 
county commissioners in a sum sufficient to secure the support of the person while 
he remains a county charge, the commissioners shall not seek to take possession of 
such property. Your question, of course, is whether or not such property may be 
used to pay for the support of such a person prior to the time he came into posses­
sion of the property. 

Analyzing Section 2548, General Code, it will be observed that it is the duty of 
the commissioners to take possession of such property when a person becomes a 
county charge. It is also provided in said section that the net proceeds shall be 
applied in whole cr in part to the maintenance of such person so long as he remains 
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a county charge. Section 2549 of the General Code requires an account to be opened 
with such person and requires him to be charged with board at a reasonable ratf' 
and items furnished for his exclusive use. The statutes contemplate that a strict 
account shall be kept by the authorities and any balance remaining at the time of 
the death of the inmate, or when he lawfully ceases to be a county charge, or is 
discharged from the infirmary, shall be turned over to him or his legal representa­
tive. 

In determining the solution of your inquiry, it must be kept in mind that under 
the theory of the poor laws, where one is unable to provide for himself, his support 
is furnished by the county free. I have no difficulty in arriving at the conclusion 
that where one comes into possession of property after having been admitted into 
such an institution, the sections above mentioned have application. In other words, 
he has become a county charge and is the owner of property within the meaning of 
such section. However, I am inclined to the view that such statutes may not be 
given a retroactive interpretation to the end that such estate may be charged for the 
support of such iEmate prior to the time he came into the possession thereof. In 
some respects, of course, it would seem that such property should be charged with 
the support of such inmate. On the other hand, a situation could easily be imagined 
where a person had been confined to an institution for a number of years and some 
interested relative or other person may have come into possession of finances which 
will enable him to assist such inmate and provide a legacy for the purpose of enabling 
the inmate to spend the remainder of his days outside of a public institution. It will 
readily be seen that under such circumstances, if such property is to be taken to 
cover the support for previous years, such a person could easily become again 
pauperized and be compelled to spend the remainder of his days in the institution, 
thereby defeating the intent of the donor. 

In the case oi Brown vs. l11jirmary Director, 49 0. S. SiS, an attempt was made 
to take possession of the funds of a person who was insane and held at a county in­
firmary under similar statutes to the ones that are being considered herein. The 
court held that the sections had no application except when one was admitted to 
such an institutio:1 as a pauper. \Vhile the decision probably is not in point in con­
nection with your inquiry, in the body of the opinion the court, in discussing the 
authority to take possession of property of inmates of the county infirmary, stated: 

"The authority given by this section must be strictly pursued." 

Applying a strict construction to the statutes under consideration, which we are 
required to do, it would appear that there is no authority to apply the property of an 
inmate of an infirmary to the payment of his support prior to the time he comes 
into possession of property, as hereinbefore indicated. When such a person enters 
an infirmary without property, the law makes no requirement with reference to his 
support, and no obligation has arisen in that respect. When he comes into posses­
sion of property, then the law requires him to support himself from that time. 

Based upon the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is my 
opinion that where an inmate of a county home has no property at the time of ad­
mission, but later comes into the possession of property, which is taken possession 
of by the county under the provisions of Section 2548, and related sections, such 
property may not be used for the purpose of paying the support of such inmate to 
said institution for the period prior to the time when the inmate comes into possession 
of such property. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge1zeral. 


