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MEMORIAL BUILDING-ERECTED UNDER CHAPTER 345., RC 
-BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS-AUTHORIZED BUT 
NOT REQUIRED TO EXPEND COUNTY FUNDS IN MAINTE­
NANCE OF BUILDING. 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners is authorized but not required to expend county 
funds in the maintenance of a memorial building erected under the provisions of 
Chapter 345., Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 12, 1956 

Hon. Samuel L. Devine, Prosecuting Attorney 
Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"As you are undoubtedly aware, Franklin County has con­
structed a new Veterans Memorial Building under the provisions 
of Chapter 345., Revised Code. To our knowledge we are the 
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first county to erect a building since the provisions .relating to 
county memorial buildings were recodified in 1945 into its 
present form. It is also our understanding that there are other 
memorial buildings throughout the state that are in the process of 
construction. 

"There have been numerous questions that have arisen, most 
of which we have been able to answer ourselves. However, there 
is yet one fundamental question which we feel we would like to 
have the benefit of your ruling because of its state-wide applica­
tion. 

"This question may be stated as follows: 

"In view of the fact that the Board of Trustees retains the 
title to the memorial property, is there a duty upon the County 
Commissioners to provide the funds to maintain the memorial? 
If there is no mandatory duty may the County Commissioners 
provide funds from the General Fund to help maintain the 
memorial? 

"The Courts have, in different cases, announced the rule 
that the County Commissioners have a duty to maintain all county 
buildings. See Dittrick, et al. v. Barr, 22 O.L.R. page 289. This 
duty was incumbent upon the Commissioners in respect to me­
morial buildings prior to the recodification in 1945, but a reading 
of Section 345.14 of the Revised Code, seems to indicate that the 
Board of Trustees must maintain the buildings from the earning 
or receipts of rental of the property. In the event that these 
specific statutory provisions are held to govern so that there 
is no mandatory duty upon the County Commissioners to provide 
the funds for maintenance, may they still, if they desire, expend 
public funds for maintenance of property?" 

It would appear at first impression that the duty of the board of 

county commissioners to maintain a memorial building constructed as 

provided in Chapter 345., Revised Code, would be found, if at all, in the 

provisions of Chapter 307., Revised Code, relative to county offices and 

county buildings generally. As you indicate, the courts have fairly con­

sistently recognized the board's duty to maintain county buildings. In 

addition to the Barr case, supra, see Frocum v. State, 36 Ohio App., 

346, 349. 

In view of the statutory prov1s1ons for the expenditure of county 

funds for the construction of such memorial buildings, and for their 

control and supervision by a county agency, board of trustees, I am unable 

to conceive how it could be thought that these structures are other than 

"county buildings." Thus, the precise question is whether any of the 
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provisions m Chapter 345., supra, especially that relating to the mainte­
nance of such buildings by the trustees, is •sufficient to relieve the com­

missioners of such duty, or to deprive them of their authority, to maintain 
them. We may first no'te that Section 345.14, Revised Code, provides in 
part: 

"The board of trustees, esta:blished by section 345.08 of the 
Revised Code, in addition to its usual powers shall : 

"(A) Conduct, maintain, and operate a soldiers' memorial, 
for the benefit of the entire county, for community, civic, and 
patriotic purposes ; * * * 

"(C) Use, rent, and lease office space in such memorial 
buildings to agencies of the United States and of this state or any 
of their political subdivisions engaged in any activity for the 
benefit of the men and women of the armed forces of the United 
States and the honorably discharged veterans thereof, and all 
earnings or receipts shall be used for the maintenance thereof; 
* * *" 
Section 345.13, Revised Code, provides in part: 

"* * * The board of trustees shall make rules and regulations 
for the use, administration, and maintenance of such memorial as 
is fitting and necessary to carry out the purposes thereof. 

"* * * The building may include a public auditorium, music 
hall, and recreational facilities. 

"The board may establish rental fees and other charges for 
the use of the memorial, and it may waive any portion of such 
charges." 

From these provisions it is obvious ( 1) that certain revenues will 
be realized by the trustees in the operation of a memorial building, and 

(2) such trustees have a duty to "maintain" the building, at least to the 

extent that such revenues will permit. Nothing in these sections neces­

sarily implies that the imposition of this duty operates in such a way as 

to relieve the commissioners of their duty as to maintenance, even ,though 

there is a suggestion to that effect in these provisions when considered 

in relation to the circumstances that title is in the trustees rather than in 

the county, and the further circumstance that the trustees' operations 

are to a great degree free of control by other county authorities. 

It is beljeved, however, that the legislative intent in regard to the 

•commissioners' part in providing for the maintenance of memorial build-
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ings constructed under Chapter 345., Revised Code, 1s clearly expressed· 
m Section 345.01, Revised Code. That section reads in part: 

"The taxing authority of any municipal corporation, town­
ship, or county, at any time not less than one hundred days prior 
to a general election in any year, by a vote of two thirds of all 
members of the taxing authority, may, and upon presentation to 
the clerk of such taxing authority of a petition signed by not less 
than two per cent of the electors of the political subdivision, as 
shown at the preceding general election held in the subdivision, 
shall declare by resolution that the amount of taxes which may be 
rais.ed 1.vithin the ten-mill limitation 1.vill be insufficient to provide 
an adequate amount for the necessary requirements of such sub­
division, and that it is necessary to levy taxes in excess of such 
limitation for either or both of the following purposes: 

"* * * ( B) For the operation and maintenance of a memo­
rial, and for the functions related thereto. * * *" 

(Emphasis added) 

There could be no possible necessity of such a declaration of in­

sufficiency of revenues raised within the ten-mill ,limitation, as a condition 
precedent of a levy outside such limitation for "maintenance of a memorial," 
unless such "maintenance" were regarded by the legislature as one of 

the "necessary requirements of such subdivision"; for it is obviously the 
amount of such "necessary requirements" which causes the insufficiency. 

It will he noted, however, that in the absence of a petition by two 
per cent of the electors it is provided only that the taxing authority "may" 
initiate a levy outside the limitation. This language very ,strongly suggests 
that the use of revenues within the ten-mill limitation is discretionary 

also, especially when considered in relation to the "revenue" and "mainte­

nance" provisions noted above in Sections 345.13 and 345.14, Revised 
Code. It would seem, therefore, that ,the trustees are required to use 
operating revenues for maintenance to the extent they are available and 
sufficient, and that the commissioners are given discretion, but are not 

required, to supplement such -revenues for such purpose from county 

funds. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 
a board of county commissioners is authorized ,but not required to expend 
county funds in the maintenance of a memorial building erected under 
the provisions of Chapter 345., Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




