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See also, it tms connection, Opinions of the Attorney General for 1912, page 
1265; f<,r 1913, page 1205; for 1915, page 1381; for 1917, page 1435; for 1927, page 
2692; for 1928, pages 1925, 1955 and 2613 and for 1930, page 1464. 

With reference to your second question, your attention is directed to the pro­
visions of Section 7749-1, General Code, which provides in substance, that a board 
of education is never required to provide high school transportation except in dis­
tricts where the schools are centraiized and transportation is furnished for the 
elementary pupils, unless such transportation is deemed and declared by the county 
board of education to be advisable and practicable. The provisions of Section 
7749-2, General Code, to which you refer, arc permissive, and apply only in those 
cases where a board of education is required to furnish transportation for high 
school pupils, by action of the county board of education, or when the board de­
termines on its own initiative, to provide such transportation. It will be noted that 
i.his statute was enacted before Section 7749-1, General Code, was amended to pro­
vide as it now does. 

In view of the facts submitted by you, when considered in the light of the 
law as outlined above, I am of the opinion, in specific answer to your questions: 

1. The board of education in question can not be held for the tuition of the 
pupil who had attended school in another district, in the absence of notice to the 
hoard of education of the district of its residence prior to its attendance at the 
said high school, as provided by Section 7750, General Code. 

2. The board of education is not liable for the board of this pupil. 
I might suggest in this connection, that circumstances may be such that the 

pupil is entitled to attend school in the district where he is living with his aunt 
and uncle without the payment of tuition by anyone. You will observe from the 
provisions of Section 7681, General Code, that a d1ild of school age living apart 
from his parents or guardian, who works to support himself by his own labor, 
shall be entitled to attend school free in the district in which he is employed. 
Whether or not that is the case in this instance is of course a question of fact. 

4224. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

OPTOMETRY-AUTHORITY OF BOARD OF OPTOMETRY TO ISSUE 
AND REVOKE LICENSES-RELATED DUTIES OF SUCH BOARD 
DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

1. The State Board of Optometry has no authority to reinstate the license fJf 
c1 former optometrist whose license has been revoked for the non-payment of an­
nual license fees after the expiration of the period of five yeanr. 

2. Former optometrists whose licenses have been revoked for non-payment of 
fees, or who have retired from the practice for a period of more than five years, 
must comply with the provisions of Section 1295-28, General Code, in order to again 
obtain a license to practice optometry. 

3. Prosecutions may be instituted in the courts under Section 1295-22, General 
Code, against any person who practices optometry after his lice1~re has been revoked. 



ATTOR:\'EY GEXERAL. 511 

4. There is 110 duty on the State Board of Optometry to file with the clerk of 
the Court of Commo11 Pleas a certificate setti11g forth the revocatio11 of a lice11se· 
of a11 optometrist even though the original lice11se was filed with mch clerk of 
uJurts. 

CoLUMBUS, OHIO, April 1, 1932. 

HoN. H. RILEY SPITLER, President, The Ohio State Board of Optometry, Eato11, 
Ohio. 
DEAR SIR :-1 am in receipt of your request for opinion which reads as follows: 

"A. This Board has discovered a number of instances where Op­
tometrists have not paid the annual renewal fee required by original 
Section 1295-30, and Amended Section 1295-30, for periods varying from 
eleven years to one year. These optometrists have all been notified by 
the boards in the past that their certificates were to be revoked for non­
payment of fees. The certificates were then revoked by action of the 
board. 

B. This board now discovers instances of optometrists who have 
not paid fees for periods longer than five years and who have continued 
in practice the entire time and have continued in practicC' since their cer­
tificates were revoked for non-payment of fees, never having retired from 
practice at any time and having remained actively in practice during the 
period of lapse of fee payment. and subsequent to revocation. 

C. Some of these men indicate that they wish to re-engage legally 
in the practice of Optometry and there seems little question as to pro­
cedure in cases who have not paid fees for periods LESS than five 
years. 

From the foregoing s~t of facts, opinion is requested on the following: 
A. Has the board power, after the expiration of the five year lim­

itation on fee payment in Section 1295-30, to reinstate those whose cer­
tificates have been revoked for non-payment of fees? 

B. If the answer to (a) is in the affirmativ.e, upon what concli­
tions? 

C. In t"hc event the board docs not have such power, must de­
linquents whose certificates have been revoked, for tzon-paymcnt for a 
period longer than five years, meet the 1·equirements set forth in Section 
1295-28? 

D. Can prosecutions be instituted in the courts for illegal practice 
against those whose certificates have been revoked for non-payment of 
fees, it being the opinion of this board that individuals whose certificates 
have been revoked revert to the status of laymen under the provisions of 
the Optometry Law? 

E. In view of the requirement in Section 1295-29 certificates be 
registered by Clerks of Courts of Common Pleas, should this board notify 
Clerks of Courts officially of the revocation of certificates of Optom­
etrists?" 

The questions which you present call for an interpretion of Section 1295-30 
of the General Code, which, in so far as material to your inquiry, reads as follows: 
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"Said board shall charge the sum of twenty-five dollars for regis­
tration and examination. Every registered optometrist who desires to con­
tinue the practice of optometry shall, annually, on or before the first day 
of January, pay to the secretary of the board a renewal registration fee 
of five dollars, for which he shall receive a renewal of his certificate. 

In case of neglect to pay the renewal registration fee herein speci­
fied, the board may revoke such certificate and the holder thereof may 
be reinstated by complying with the conditions specified in this act (G. C. 
§§ 1295-21 to 1295-35). No certificate or permit shall be revoked without 
giving sixty days' notice to the delinquent, who, within such period shall 
have the right of renewal of such certificate on payment .of the renewal 
fee with a penalty of five dollars provided that retirement from practice 
for a period not exceeding five years shall not deprive the holder of 
said certificate of the right to renew his certificate on the payment of 
all lapsed fees." 

Your letter states that the optometrists were notified prior to the revocation 
of their licenses. The above quoted section requires "giving sixty days' notice to 
the delinquent" as a condition precedent to the revocation. You do not state defi­
nitely that the notice was given sixty days prior to the revocation. However, I 
am assuming this to be the case. The specific provision of this section with re­
spect to renewal of licenses is: 

"Within such (sixty clay) period (the delinquent) shall have the right 
of renewal of such certificate on payment o'f the renewal fee with a penalty 
of five dollars * *" 

It is evident from the language contained in this section, that the legislative 
intent was to authorize the State Board of Optometry to take formal action as to 
the revocaiton. of licenses and thereupon notify those delinquent of such action. 
The statute is not clear as to whether this action by the board should be in the 
form of a notification to the delinquent that his license will be revoked not less 
than sixty days after the receipt of such notice or whether a conditional revoca­
tion should be made by the board, to become irrevocable within a period not less 
than sixty days after notice to the delinquent. 

I believe it would be good practice to adopt the method of placing a resolu­
tion upon the minutes of the board, which resolution should show the names of 
the delinquents, together with the numbers of their license certificates and such 
<!1her data as is appropriate and set .forth a revocation to become effective at a 
future date which must not be less than sixty days after notice of such action 
has been received by the offender. Then if the annual license fee, together with 
the penalty of five dollars, is paid within sixty days from receipt of the notice, 
such conditional revocation should be entered upon the records of the board as 
to the person so renewing his license. 

It is evidently the legislative intent that some action should be taken by the 
board prior to the notice, for the language of the statute is that the delinquent 
"within such period shall have the right of renewal of such certificate upon pay­
tm:nt of the renewal fee with a penalty of five dollars." 

The provisions of the General Code applicable to optometrists being Sec­
tions 1295-21 to 1295-36 of the General Code, evidently contemplate that the op­
tometrist shall pay prior to being admitted to take the examination for a license, 
the sum of twenty-five dollars, which is evidently intended to include the cost of 
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examination and registration for a period of one year, which license may be re­
newed for periods from year to year by payment of a fee of five dollars per annum. 
Section 1295-30, supra, provides that if such fee is not paid the license to practice 
as an optometrist may be revoked, and the statute contains no method by which 
this revocation of license may be vacated after the sixty day period shall have 
expired. 

A somewhat similar situation with respect to a license to do business is con­
tained in the Corporation Code, which requires all corporations, either foreign or 
domestic, to file an annual report and pay a fcc to the Secretary of State. Such 
Code further provides that if the license fee is not paid or the report is not filed 
the Secretary of State shall cancel the license when the delinquency shall have 
existed for a period of ninety days. See Sections 5509 to 5513 of the General Code. 
Such sections further contain the provision by which such license may be rein­
stated at any time within two years from the date of such revocation by the filing 
of certain reports and upon the payment of certain penalties. My predecessor in 
office has held with respect to such corporations whose licenses have been for­
feited that, if the license is not reinstated within the two year period, such license 
can not be reinstatec\ See Opinions of the Attorney General fur 1923, page 443. 
This seems to be the universal view of the courts with reference to corporations. 
Like reasoning applied to th\' construction of Section 1295-30, General Code, leads 
to the conclusion that after the expiration of the sixty day period the license of 
an optometrist which has been forfeited for the non-paymen.t of the annual license 
tax is extinct and exists for no purpose whatsoever. 

You will note in such section a proviso which makes an exception to the 
action of such statute as follows: 

"* * provided that retirement from practice for a period of not ex­
ceeding five years shall not deprive the holder of said certificate of the 
right to renew his certificate oa the payment of all lapsed fees. * *" 

In the enactment of this statute the legislature has used an ordinary word­
"retirement" which, in its ordinary and popular sense, means the condition of 
having ceased from active endeavor.s. Thus, if an optometrist had been actively 
engaged in the pursuit of his profession and would cease such practice under the 
provisions of this secti011 he has the right to reinstate his license even though it 
may have lapsed, by payment of all license fees for the years during which he was 
retired. There are, however, in such sections no provisions for the reinstatement 
of a license of one who has negligently failed to pay his annual license fee but 
has continued in practice. 

In answer to your first inquiry I am of the opinion that: 
1. The State Board of Optometry, under no circumstances, after the expira­

tion of the five year period of limitation set forth in Section 1295-30, General Code, 
has the right to reinstate the certificate or license of an optometrist whose cer­
tificate has been revoked for non-payment of fees. Having arrived at this con­
clusion, it is unnecessary to discuss your second inquiry. 

Your third inquiry is as to how, if at all, may such optometrist whose license 
has been revoked for non-payment of fees, meet the requirement set forth in 
Section 1295-29, General Code. Such section reads as follows: . 

"Every person desiring to commence the practice of optometry shall 
take the examination provided in this act (G. C. §§1295-21 to 1295-35) 
and fulfill the other requirements hereof as herein provided. 

17-A. G. 
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Any person over the age of twenty-one years, of good moral char­
acter, who has had a preliminary education equivalent to a four year 
course in a first grade high school, which shall be ascertained by examina­
tion or by acceptable certificate as to credentials for work done in such 
approved institution, and who has graduated from a school or college 
which maintains a course in optomdry of not less than twCJ years, shall 
be entitled to take a standard examination, provided said school or col­
lege of optometry is in good standing as determined by the board. The 
standard examination shall consist of tests in practical, theoretical and 
physiological optics, in theoretical and practical optometry and in the 
anatomy and physiology of the eye and in pathology as applied to op­
tometry. Any person holding a limited certificate as provided in original 
section 1295-28 of the General Code, shall be entitled to take the standard 
exa!llination merely upon proof to the board that he is of good moral 
character, and is not addicted to the intemperate use of alcohol or nar­
cotic drugs." 

Such section discusses the method of acqumng the original certificate. The 
intent of your inquiry is as to whether a person whose license has been revoked 
may be permitted to take an examination and procure a certificate under this sec­
tion. I find no language in such section which would prohibit such optometrist 
from being admitted to the examination referred to unless the applicant shall 
have been guilty of practising as an optometrist after his license was revoked, in 
which case, by virtue of the provisions of Sections 1295-22 and 1295-31, General 
Code, making the practice of optometry without a license both an illegal act and 
a misdemeanor, such applicant might well be refused admittance to such examina­
tion under proper rules adopted by the board. 

With reference to your fourth request as to whether an optometrist whose 
license has been revoked, may be prosecuted under Section 1295-22, Gener.:tl 
Code, this Section reads as follows: 

"That on and after January 1, 1920, it shall not be lawful for any 
person in this state to engage in the practice of optometry or to hold 
himself out as a practitioner of optometry, or attempt to determine the 
kind of glasses needed by any person, or to hold himself out as a licensed 
optometrist when not so licensed, or to hold himself out as able to 
examine the eyes of any person for the purpose of fitting the same 
with glasses, excepting those hereinafter exempted, unless he has first 
fulfilled the requirements of this act and has received a certificate of 
licensure from the state board of optometry created by this act, nor shall 
it be lawful for any person in this state to represent that he is the lawful 
holder of a certificate of licensure such as is provided for in this act, 
when in fact he is not such lawful holder or to impersonate any licensed 
practitioner of optometry or to fail to register the certificate as provided 
in section 1295-29 of this act. 

Any person violating the provisions of this section shall be guilty of 
a misdemeanor and, upon conviction, for his first offense shall be fined 
not more than five hundred dollars at the discretion of the court and 
upon conviction for a second or later offense shall be fined not less than 
five hundred dollars, nor more than one thousand dollars or imprisoned 
not less than six months nor more than one year at the discretion of the 
court." 
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As hereinbefore set forth, when a license has been revoked and the sixty day 
reinstatement period shall have expired, the former optometrist has no right to 
practice since his license is non-existent. 

In the case of Gobin vs. Stale of Oklahoma, 131 Pac., 546, (Okla.), 44 L. R. A., 
N. S., 1089, it was held that a physician whose license had been revoked had no 
right to practice medicine within such state and that he could be convicted under 
a similar statute to that hereinabove set forth, for the illegal practice of medicine. 

It has been uniformly held that the state has the right, under the police 
power, to determine who may and who may not practice optometry within such 
state. 

Thus, where the legislature has specifically provided that the license shall cease 
to exist upon certain circumstances and such circumstances have been found to 
exist and the license revoked, it becomes illegal and a misdemeanor under the 
section above quoted to perform any of the acts constituting the practice of 
optometry as set forth in Section 1295-21, General Code. 

Under Section 1295-29, General Code, referred to in your fifth request, con­
cerning the registration of certificates of optometrists with the clerk of courts of 
Common Pleas, I find no provision directing the filing of a revocation of such 
certificate with the clerk of courts, and bearing in mind further that the statute 
provides no fee for the clerk of courts for the recordation or filing of such cer­
tificate it is doubtful whether a clerk of courts would be required to file such 
certificate of revocation when filed with him. It must also be borne in mind that 
executive boards, such as the State Board of Optometry, have only such powers 
and such duties as are placed upon them by statute. Section 1295-30, General Code, 
provides for the keeping of complete records of proceedings of the board and 
makes such records public records. I am therefore of the opinion that it is not 
the duty of the State Board of Optometry to file a certificate of revocation of an 
optometrist's license with the clerk of the Court of Common Pleas in the county 
in whic£1 such optometrist whose license has been revoked formerly practiced. 

4225. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

DIRECTOR OF AGRICULTURE - ASSIST ANT DIRECTOR MAY NOT 
EXERCISE POWERS OF DIRECTOR UNLESS DESIGNATED TO DO 
SO BY DIRECTOR. 

SYLLABUS: 
Where there is no vacancy in the office of the director of agriculture, the 

assistant director cannot legally exercise the functions and powens of the director 
during his absence or incapacity, unless sttch assistant be designated by the di­
rector so to do. 

CoLUMBUS, Omo, April 1, 1932. 

HoN. GEORGE WHITE, Governor of Ohio, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I acknowlerlge receipt of your recent communication which reads 

as follows: 


