
 

 

 
 
 
 

 
 

 
 

 
  

           

 
 

 

 

 

November 16, 2017 

The Honorable Bradford W. Bailey 
Hardin County Prosecuting Attorney 
One Courthouse Square 
Suite 50 
Kenton, Ohio 43326-1575 

SYLLABUS:  2017-040 

Pursuant to R.C. 517.10, title to a mausoleum owned by a private mausoleum 
association and located in the unincorporated area of a township is vested in the board 
of township trustees when the mausoleum was used by the public as a public cemetery 
and it is determined that the private mausoleum association no longer owns and cares 
for the mausoleum.  Once title to the mausoleum vests in the board of township 
trustees, the board has a duty under R.C. 517.11 to care for, protect, and maintain the 
mausoleum that is under its jurisdiction. 
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Office 614-752-6417 
Fax 614-466-0013 

30 East Broad Street, 15th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.OhioAttorneyGeneral.gov 

November 16, 2017 

OPINION NO. 2017-040 

The Honorable Bradford W. Bailey 
Hardin County Prosecuting Attorney 
One Courthouse Square 
Suite 50 
Kenton, Ohio 43326-1575 

Dear Prosecutor Bailey: 

You have requested an opinion whether the Pleasant Township Board of Trustees is vested 
with title to, and is responsible for maintaining, a mausoleum located in the unincorporated area of the 
township, title to which was held by a now defunct private mausoleum association.  You have 
explained that on October 29, 1919, a deed was recorded that transferred ownership of real property 
from a husband and wife to the Trustees of the Grove Cemetery Mausoleum Association.  A 
mausoleum was located on the real property.  The last known interment in the mausoleum occurred on 
December 12, 1920.  Since then the mausoleum has fallen into disrepair.  The Grove Cemetery 
Mausoleum Association no longer functions and no one has been able to locate successor trustees of 
the Association. The real property is located in the unincorporated area of Pleasant Township and 
adjoins Grove Cemetery, a union cemetery. 

At the outset, it is important to note that “[a] mausoleum in which members of the public are 
interred is a public cemetery or ground used for burial purposes within the meaning of Ohio law.” 
1965 Op. Att’y Gen. No. 65-146 (syllabus, paragraph 1); see R.C. 1721.21(A)(2) (“‘[c]emetery’ 
means any one or a combination of more than one of the following: (a) A burial ground for earth 
interments; (b) A mausoleum for crypt entombments; (c) A columbarium for the deposit of cremated 
remains; (d) A scattering ground for the spreading of cremated remains”); 2007 Op. Att’y Gen. No. 
2007-005, at 2-37. Accordingly, provisions of the Ohio Revised Code that govern a board of 
township trustees’ authority with respect to a public cemetery apply to your question.1  Insofar as a 

1 A “public cemetery” is a cemetery that has burial lots offered for sale to the public.  2003 Op. 
Att’y Gen. No. 2003-034, at 2-282 n.4.  Thus, a cemetery that is owned by a private entity, and that 
offers lots for sale to the public generally is a “public cemetery.”  See 1966 Op. Att’y Gen. No. 66­
163, at 2-351 (“‘a cemetery, although privately owned, is properly classified as a “public cemetery” as 
distinguished from a private one, where it consists of a great number of small burial plots or sites, sold 
and for sale to the public’” (quoting 75 A.L.R. 2d 592, section 1)).  This is in contrast to a “family 
cemetery,” which, generally, is a cemetery used primarily for the interment of remains of people who 
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board of township trustees is a creature of statute and may exercise only those powers that have been 
conferred expressly by statute, or those implied as necessary to carry out an express power, 2003 Op. 
Att’y Gen. No. 2003-034, at 2-283, whether a board of township trustees has authority to maintain a 
mausoleum located in the unincorporated area of the township, title to which was held by a now 
defunct mausoleum association, is dependent upon the language of those statutes.   

R.C. Chapter 517 sets forth the powers and duties of a board of township trustees with respect 
to the care and management of public cemeteries under the jurisdiction of the board.  R.C. 517.10 is 
pertinent to your question and provides:  

The title to, right of possession, and control of all public cemeteries located 
outside any municipal corporation, which have been set apart and dedicated as public 
cemeteries, and any grounds which have been used as such by the public, but not 
expressly dedicated as a cemetery, except such as are owned or under the care of a 
religious or benevolent society, or an incorporated company or association, or under 
the control of the authorities of any municipal corporation, shall, severally be vested in 
the board of township trustees.  (Emphasis added.) 

This section means, inter alia, that title to a public cemetery that is not located in the territory of a 
municipal corporation and that is not owned or under the care of a corporation or association, or any 
other entity identified in R.C. 517.10, is vested in the board of township trustees.  In 1965 Op. Att’y 
Gen. No. 65-146, at 2-333, the Attorney General construed R.C. 517.10 and concluded that “[a]s long 
as [a] mausoleum is owned or under the care of an incorporated company or association, the title, right 
of possession, and control are not vested in the board of township trustees, and there is no authority for 
the expenditure of public funds for the repair and maintenance of [the] mausoleum.”  Cf. 1954 Op. 
Att’y Gen. No. 4163, p. 423, at 425 (“my conclusion that title to the cemetery does vest in the 
[township] trustees [under R.C. 517.10] assumes that the cemetery is not within a municipal 
corporation and is not owned or under the control of any of the organizations mentioned in the 
statute”). 

are related. See R.C. 4767.02(C) (defining a “family cemetery” as “a cemetery containing the human 
remains of persons, at least three-fourths of whom have a common ancestor or who are the spouse or 
adopted child of that common ancestor”); 2007 Op. Att’y Gen. No. 2007-005, at 2-38.  At times, 
however, the term “private cemetery” is used to refer to a “family cemetery.”  See 1966 Op. Att’y 
Gen. No. 66-163, at 2-351 to 2-352 (“‘a “private cemetery” in the sense in which it is here considered, 
does not mean one which is under private ownership for the sale of lots to the public, but one which is 
not only owned for the benefit of but also devoted to the burial of the members of a family, or relatives 
bound by family or similar personal ties, to the exclusion of the public’” (quoting 75 A.L.R. 2d 592, 
section 1)); see also 2014 Op. Att’y Gen. No. 2014-041, at 2-361 n.1.  For purposes of this opinion, 
we use the term “public cemetery” to mean a cemetery, regardless of ownership, that has lots sold or 
offered for sale to the public generally.              



  

 

 

 
 

 

 

 

  
 

                                                      

  

 

The Honorable Bradford W. Bailey - 3 -

You have informed us that the mausoleum at issue in your letter is located outside the territory 
of a municipal corporation and is not being cared for by the Grove Cemetery Mausoleum Association. 
Consequently, whether the Pleasant Township Board of Trustees holds title to the mausoleum under 
R.C. 517.10 depends upon whether the mausoleum is “owned or under the care of” the now defunct 
Grove Cemetery Mausoleum Association.  A similar issue was discussed in 1999 Op. Att’y Gen. No. 
99-047. In that opinion, the Attorney General addressed several questions about a cemetery that had 
been operated by a church that was no longer functioning.  Id. at 2-294. The Attorney General 
concluded that pursuant to R.C. 517.10, “if a church ceases to function, its cemetery becomes the 
property of the township without action on the part of either party.”  1999 Op. Att’y Gen. No. 99-047, 
at 2-295. 

Several years earlier in 1928 Op. Att’y Gen. No. 2446, vol. III, p. 1929, at 1929, the Attorney 
General addressed whether a board of township trustees may acquire a cemetery, title to which was 
held by a religious society that was no longer in existence and no one living in the vicinity of the 
cemetery was a member of the society.  The Attorney General advised that title to the cemetery vested 
in the board of township trustees, reasoning that the cemetery was not subject to the ownership or 
control of a religious society because, at that time, the religious society was not in existence, and thus, 
could not exercise ownership or control of the cemetery.  Id. at 1930 to 1931. The Attorney General 
cited favorably Miller v. Riddle, 227 Ill. 53, 81 N.E. 48 (1907), for the proposition that “‘[i]f there has 
been no collective body associated together, acting as a society, for such a period of time that an 
inference of abandonment necessarily follows, the society must be regarded as dissolved even though 
there has been no formal dissolution by agreement of the members.’”  1928 Op. Att’y Gen. No. 2446, 
vol. III, p. 1929, at 1930. The Attorney General further noted that General Code sections 3451 (the 
predecessor of R.C. 517.10) and 3453 (the predecessor of R.C. 517.11) “evince a clear legislative 
intention that any tract or parcel of land in a township dedicated as public burial grounds, or used by 
the public as such, should be cared for by some responsible authority[.]”  1928 Op. Att’y Gen. No. 
2446, vol. III, p. 1929, at 1930. 

The analyses and conclusions of 1999 Op. Att’y Gen. No. 99-047 and 1928 Op. Att’y Gen. 
No. 2446, vol. III, p. 1929 are consistent with State ex rel. Petro v. Cincinnati, 1st Dist. No. C-060186, 
2007-Ohio-1858, 2007 Ohio App. LEXIS 1683, at ¶¶ 1-4, which considered whether a city was 
responsible for caring for cemetery grounds that were owned by a private, nonprofit corporation.  In 
State ex rel. Petro v. Cincinnati, the President of Wesleyan Cemetery of Cincinnati, a charitable trust 
whose corporate officers were also trustees, was convicted of theft and sentenced to prison for 
expending the assets of the endowment-care fund for his personal expenses.  Id. at ¶ 4. While under 
the President’s care, the cemetery grounds had been neglected and had fallen into “disarray.”  Id. 
Relying upon R.C. 759.08,2 the court concluded that insofar as the cemetery’s trustees had abandoned 

R.C. 759.08 provides: 

The title to and right of possession of public cemeteries and burial grounds 
located within a municipal corporation and set apart and dedicated as public 
cemeteries or burial grounds, and grounds used as such by the public but not 
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their responsibilities of caring for the cemetery, title to the cemetery was vested in the municipal 
corporation in which the cemetery was located.  State ex rel. Petro v. Cincinnati at ¶ 29-30. The 
appellate court noted the following facts, as found by the trial court, to support the conclusion that the 
cemetery was not owned or under the care of an incorporated company or association for the purposes 
of R.C. 759.08: 

Here, the trial court determined that Wesleyan was a public cemetery, that it 
was not owned or under the care of a religious or benevolent society, and that it was 
no longer owned by or under the care of a corporation. The court determined that 
Wesleyan had been abandoned, that its trustees had resigned, and that no corporate 
assets or corporate entity remained. 

These findings were amply supported by the record. Testimony at trial 
indicated that Wesleyan had been open to the public, and that any member of the 
public could purchase burial lots or graves at Wesleyan. 

Moreover, in the 2005 settlement agreement executed by the city and the other 
parties, the parties stipulated that Wesleyan’s officers and trustees had failed to 
maintain the cemetery, and that, as a result, the cemetery grounds were in disarray and 
had become a place for criminal activity. And the parties recognized the necessity of 
“a final resolution regarding the future management of Wesleyan.” 

Under the agreement, Wesleyan’s corporate entity was to be dissolved and its 
assets relinquished. 

State ex rel. Petro v. Cincinnati at ¶ 25-28. Although the court in State ex rel Petro v. Cincinnati 
construed R.C. 759.08, the court’s analysis and holding may be applied to the analogous provisions of 
R.C. 517.10. 

In light of the holding in State ex rel. Petro v. Cincinnati and the analyses and conclusions of 
1999 Op. Att’y Gen. No. 99-047 and 1928 Op. Att’y Gen. No. 2446, vol. III, p. 1929, when a public 
cemetery that is located in the unincorporated area of a township and that was owned and cared for by 
a private corporation or association has fallen into disrepair as a result of the absence or neglect of the 
association’s trustees, the cemetery may be deemed to no longer be “owned or under the care of” the 
corporation or association for the purpose of R.C. 517.10.3  As a public cemetery that is outside any 

dedicated, except those owned or under the care of a religious or benevolent society, 
or an incorporated company or association, are hereby vested in the municipal 
corporation in which such cemetery or burial ground is located. 

In paragraph 4 of the syllabus of 1965 Op. Att’y Gen. No. 65-146, the Attorney General stated 
“[a] board of township trustees has neither the authority nor duty to expend public funds to repair a 
public mausoleum which is located in the unincorporated area of the township where such mausoleum 
is owned by or is under the care of an incorporated company or association.”  In that opinion, the 
company that owned the mausoleum was “in existence, and … the mausoleum [was] still technically 
under the control of such organization.”  Id. at 2-333. The mausoleum had been left in a “poor state of 
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municipal corporation and not owned by or under the care of any of the entities identified in R.C. 
517.10, title to the cemetery vests in the board of township trustees.  Once title to the public cemetery 
vests in the board of township trustees, the board has a duty to maintain, protect, and care for the 
public cemetery that is under its jurisdiction.  R.C. 517.11 provides: 

The board of township trustees shall provide for the protection and 
preservation of cemeteries under its jurisdiction, and shall prohibit interments therein 
when new grounds have been procured for township cemeteries or burial grounds…. 

The board may enclose cemeteries under its jurisdiction with a substantial 
fence or hedge, and shall keep any such fence or hedge in good repair.  It may re-erect 
any fallen tombstones, regardless of the cause of the falling, in such cemeteries.  The 
board, as it considers necessary, may purchase, maintain, and improve entombments, 
including mausoleums, columbariums, and other interment rights.  The board may 
levy a tax to meet any costs incurred for these purposes, not to exceed one-half mill in 
any one year, upon all the taxable property of the township. 

Whether title to the mausoleum that was owned by the Grove Cemetery Mausoleum 
Association is vested in the Pleasant Township Board of Trustees pursuant to R.C. 517.10 depends 
upon the satisfaction of several conditions.  First, the mausoleum shall be located outside of any 
municipal corporation and shall have been used by the public as a public cemetery.  In addition, the 
mausoleum shall not be “owned or under the care of” any of the entities delineated in R.C. 517.10. 
Whether the absence of any trustees or successor trustees of the Grove Cemetery Mausoleum 
Association, and the neglected condition of the mausoleum as a result of the absence of any trustees or 
successor trustees, is sufficient to conclude that the private mausoleum association no longer owns and 
cares for the mausoleum is a determination that requires knowledge of facts that are beyond the scope 
of an Attorney General opinion.  Local officials are in the best position to determine those facts. 
Therefore, we conclude that pursuant to R.C. 517.10, title to a mausoleum located in the 
unincorporated area of a township may be vested in the board of township trustees, provided that the 
mausoleum was used by the public as a public cemetery and, as a result of the absence of any trustees 
or successor trustees of the association, it is determined that the private mausoleum association no 
longer owns and cares for the mausoleum.  Once title to the mausoleum vests in the board of township 
trustees, the board has a duty under R.C. 517.11 to care for, protect, and maintain the mausoleum that 
is under its jurisdiction.4 

repair[,]” not because the company was no longer in existence, but because moneys that had been 
placed in trust for the repair and maintenance of the mausoleum had been exhausted.  Id. at 2-330. 
That situation is distinguishable from the circumstances described in your letter.   

If the mausoleum constitutes an abandoned cemetery under R.C. 517.21, the Pleasant 
Township Board of Trustees may order that the abandoned mausoleum be discontinued and provide 
for the removal and reinterment of the remains in a cemetery that is open for public use in the vicinity. 

4 
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Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that pursuant to R.C. 
517.10, title to a mausoleum owned by a private mausoleum association and located in the 
unincorporated area of a township is vested in the board of township trustees when the mausoleum 
was used by the public as a public cemetery and it is determined that the private mausoleum 
association no longer owns and cares for the mausoleum.  Once title to the mausoleum vests in the 
board of township trustees, the board has a duty under R.C. 517.11 to care for, protect, and maintain 
the mausoleum that is under its jurisdiction. 

Very respectfully yours, 

 MICHAEL DEWINE
 
Ohio Attorney General 


See 1953 Op. Att’y Gen. No. 2978, p. 374, at 379 (defining “abandoned” for the purposes of R.C. 
517.21 and its predecessor, G.C. 3465). 


