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OPINION NO. 69-166 

Syllabus: 

School districts which do not have a current tax levy
of 17½ mills and thus do not qualify to receive state funds 
under the foundation program, Chapter 3317, Revised Code, 
must, nevertheless, provide a vocational education program 
pursuant to Section 3313.90, Revised Code. 

To: Martin Essex, Supt. of Public Instruction, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, December 30, 1969 

I have before me your opinion request in which you ask 
whether a school district which does not have a current levy 
of at least 17½ mills as required to receive state funds 
under the foundation program, Chapter 3317, Revised Code, 
is compelled to establish and maintain a vocational educa­
tion program pursuant to Section 3313,90, Revised Code, as 
amended by the 108th General Assembly. 

In answering this question, I direct you to Opin1on No. 
67-063, Opinions of the Attorney General for 1967, which 
deals with the requirement of providing vocational education 
programs pursuant to Section 3313,90, Revised Code. In this 
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opinion, my predecessor said: 

"This statute places a mandatory duty 
upon each school district in the state of 
Ohio to provide a vocational education pro­
gram. The Legislature has made no exceptions." 

It should be noted that at the time Section 3313.90, 
supra, was enacted, the 17½-mill-levy requirement had already
l:iee'n""enacted and the legislature made no exception for 
school districts that did not meet this requirement. 

As to the amendment to Section 3313.90, supra, which 
was passed by the 108th General Assembly, while~ established 
criteria and methods by which a vocational education program 
can be provided, it does not except school districts who have 
a current tax levy of lessToan 17½ mills from providing a 
vocational education program. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that school districts which do not have a current tax levy of 
17½ mills and thus do not qualify to receive state funds 
under the foundation program, Chapter 3317, Revised Code, 
must, nevertheless, provide a vocational education program 
pursuant to Section 3313.90, Revised Code. 




