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SCHOOL DISTRICTS-TWO OR MORE-VILLAGE OCCUPIES 

PORTIONS-TERRITORY LOCATED IN ONE OF SUCH DIS­

TRLCTS ANNEXED TO VILLAGE-SECTION 3311.06 RC WILL 

NOT OPERATE TO TRANSFER ANNEXED TERRITORY FROM 

DISTRICT OF WHICH IT IS A PART TO ANY OTHER DIS­

TRICT. 

SYLLABUS: 

Where a village occupies portions of two or more school districts, and territory 
located in one of such districts is annexed to the village the provisions of Section 
331'1.06, Revised Code, will not operate to transfer such annexed territory from the 
dis.~rict of which it is a part, to any other district. 

Columbus, Ohio, November 21, 1955 

Hon. C. \Vatson Hover, Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter, requesting my opinion, and reading as 

follows: 

"Village A annexed certain territory adjacent to it, said 
territory being a part of local school district B. Included within 
the corporate limits of Village A are portions of local school dis­
trict B and city school district C, with the remaining and major 
portion being part of local school district D. 

"The territory annexed is not contiguous to that of city 
school district C so it would not become a part of the latter 
school district under the provisions of 3311.06 R. C. 

"The territory annexed is also not contiguous to that part of 
local school district B lying within the corporate limits of Village 
A. 

"In view of the fact that Section 3311.06 R. C. makes no 
specific provision for a situation where a village which is part 
of more than one school district annexes territory, we request 
your opinion as to whether that part of local school district B 
annexed to village A remains in local school district B or whether 
it becomes a part of local school district D." 
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Somewhat more simply stated, I understand the facts to be that 

village A, which occupies portions of three school districts, has the largest 

portion of its area in district D, and minor portions in districts B and C, 

respectively. District C is a city school district and districts B and D are 

local districts. A portion of the territory of district B other than that 

which is already within the corporate limits, has now been annexed to the 

village, and your question arises as to the disposition of that annexed por­

tion for school purposes. 

Your letter states that this annexed territory is not contiguous to 

district C, and also that it is not contiguous to that part of local district B 

which already lay within the corporate limits of village A. 

It should be borne in mind that there is no such thing known to the 

law as a village school district, excepting "exempted village districts" 

formerly organized under Section 3311.08, and with which we are not 

here concerned. 

Section 3311.03, Revised Code, defines a local school district as fol­

lows: 

"Each school district other than a city school district, 
exempted village school district, county school district, joint high 
school district, or joint vocational school district, in existence on 
September 16, 1943, shall be known as a 'local school district'." 

Accordingly, a village may be located in one or several school dis-

tricts. 

The effect of annexation of territory to a municipal corporation is 

set forth in Section 3311.06, Revised Code, which was amended by the 

101st General Assembly. The first paragraph of that section both before 

and after its amendment, reads as follows: 

"The territory included within the boundaries of a city, 
local, exempted village, or joint vocational school d1strict shall be 
contiguous except where a natural island forms an integral part of 
the district." 

The provision next following in the old law, read as follows: 

"\Vhen territory is annexed to a city or village, such terri­
tory thereby becomes a part of the city school district or the 
school district of which the village is a part, and the legal title to 
school property in such territory for school purposes shall be 
vested in the board of education of the city school district or the 
school district of which the village is a part." 
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This was changed to the present reading : 

"When territory is annexed to a city or village, such terri­
tory thereby becomes a part of the city school district or the 
school district of which the village is a part, and the legal title 
to school property in such territory for school purposes shall be 
vested in the board of education of the city school district or 
the school district of which the village is a part; provided, that 
when the territory so annexed to a city or village comprises part 
but not all of the territory of a school district, the said territory 
shall become a part of the said city school district or the school 
district of which the village is a part only upon approval by the 
state board of education." (Emphasis added.) 

On careful reading of the second paragraph of the statute above 

quoted, it appears that its first provision assumes the annexation of the 

entire territory of a school district, while the proviso relates to a case where 

only part of a district has been annexed; accordingly, whatever discretion 

is lodged with the state department of education, is limited to the latter 

situation. Even with that limitation, the section does not appear to afford 

an answer where, as in the present case, the village is not situated in one, 

but is rather a part of several districts. It does not appear that the legis­

lature contemplated this situation when it spoke of "the district of which 

the village is a part." 

Manifestly the territory annexed cannot under any theory become a 

part of district C, as it is not contiguous to that district. The choice lies 

between B and D. The latter is stated to embrace the major portion of 

the area of the village. But that fact does not give it any preference as 

far as the law is concerned. The one significant, and in my opinion, the 

controlling fact is that the annexed territory is an integral part of district 

B, and I can find nothing in the facts presented or in the statute cited, 

either before or after its amendment which would afford any justification 

or authority to disturb its status. 

The discretion lodged in the state board of education does not go to 

the extent of giving it any authority to make a choice. It can only ap­

prove or disapprove a transfer for which the law definitely provides. 

There is one more fact stated, which may be noted, to wit, that the 

annexed territory, a portion of district B, is not contiguous to that portion 

of district B which is in the village. I cannot see that that fact in any 
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way alters my conclusion. Municipal boundaries as well as boundaries 

of school districts are frequently highly irregular and the situation in that 

respect which you describe would not appear to have any bearing on the 

problem. 

It may be highly desirable that the territory in question should be­

come a part of district D. If so, the only process by which that result 

could be accomplished would appear to ,be to resort to the provisions of 

Section 3311.23 et seq. of the Revised Code, which give county boards of 

education authority to make changes in the boundaries of local districts. 

Accordingly, in answer to your inquiry, it is my opinion that where a 

village occupies portions of two or more school districts, and territory 

located in one of such districts is annexed to the village the provisions 

of Section 3311.06, Revised Code, will not operate to transfer such an­

nexed territory from the district of which it is a part, to any other district. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




