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OPINION NO. 74-012 

Syllabus: 

A teacher who is on a committee, or is an official, of 
a local teachers association, may be paid full salary and 
expenses for attending state, county or local teachers 
association meetings pursuant to R.C. 3313.20, if within the 
sound discretion of the board of education the meeting is 
determined to be a professional meeting, and if the board 
authorizes attendance at the meeting by resolution. 

To: Joseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brqwn, Attorney General, February 15, 1974 

You have requested my opinion concerning the attendance 
of certain teachers at teacher's association meetings under 
R.C. 3313.20. The substance of your request is as follows: 

"A teacher in a city school district is 
serving on a committee and another is serving 
as an official of a teachers representative 
group. They have made application to their 
board of education to attend several committee 
meetings throughout the school year in Columbus. 
All but one of these meetings have been scheduled 
to meet on school days included in the adopted 
calendar for teachers. 

Based upon the foregoing, our question is 
may a teacher, who is on a committee or an 
official of a local teachers' association, be 
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paid full salary and expenses for attending state, 
county, or local teacher association meetings 
when the purpose of such meetings is directly in 
connection with and for the beri.~f'it c·: the teachers 
association and is such atter,~~nce in conflict with 
Section 3313.20, Revised Coue, as it relates to 
attending professional meetings? 

As a matter of reference, for your consider­
ation, your attention is called to Opinion of the 
Attorney General No. 1421, dated September 30, 1964." 

Your request inquires if attendance by the teachers at 
these meetings is in conflict with R.C. 3313.20. That section 
provides: · 

"The board of education shall make such rules 
and regulations as are necessary for its government 
and the government of its employees, pupils of its 
schools, and all other persons entering upon its 
school grounds or premises. ***Any employee may 
receive compensation and e enses for da son which 
he s excuse sue oar forte ur ose o 
attend ng ~rofessiona meet ngs, an t e oar may
provide an pay the salary of a substitute for such 
days. The expenses thus incurred by an employee 
shall be paid by the board from the general fund 
of the school district or the county board fund." 

(Emphasis added.) 

Teachers attending professional meetings may have their 
compensation and expenses paid under this section, at the 
board's discretion, when the board has excused the teachers for 
the purpose of attending a professional meeting. See Infonnal 
Opinion No. Bl, Opinions of the Attorney General for 1965. at p. 5. 
Thus, the board has discretion to excuse or not excuse employees 
for this purpose. Further, since the term "professional meeting" 
in the context of this statute, is not defined by Ohio law, a 
necessary implication arises that a board of education has dis­
cretion to determine what constitutes a professional meeting. 
See \)rury, Ohio School Law, Section 6. 21. 

The discretion in the board of education has an even broader 
base than the language already mentioned. R.C. 3313.20 vests the 
board with authority to make such rules and regulations as it 
deems necessary for its government and the government of its 
employees. In addition, the board is charged with the ~anagement 
and control of public schools in its district. R.C. 3313.47, 
See Greco v. Roper, 145 Ohio St. 243 (1945). The court, in 
Stat~rel. Idle v. Chamberlain, 39 Ohio Op. 2d 262, 263 
(C.P. 1961) stated as follows: 

"There is ample authority to the effect 

that in the exercise of the foregoing statutory 

powers [R.C. 3313.47 and 3313.20), boards of 

e<'lucation have been granted a wide area of dis­

cretion with which courts will not interfere in 

the absence of a showing of abuse of discretion." 


At this point it is necessary to consider what constitutes 
a professional meeting. Tn Tnfor!Tli.ll ()pinion ~To. 81, supra, rny 
predecessor found, i_11_ter alia, that meetings dealing~ the 

http:Tnfor!Tli.ll
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educational program, instructional meetings, and meetings con­
cerned with teaching or school administration are professional 
meetings. 

In Opinion No. 1084, Opinions of the Attorney General for 
1960, one of my predecessors found a coaches' meeting to be 
within the scope of professional meetings. The syllabus of 
that Opinion reads as follows: 

"Under R,C, 3319,08 and 3313.20 boards of 

education may lawfully expend public funds to 

pay teachers additional compensation for such 

assigned additional duties as coaching of 

recognized sports and the expenditure of such 

funds may include the payment of compensation 

and expenses of teachers attending professional 

meetings pertaining to coaching of recognized 

sports. 11 


The wide latitude in a board's discretion to determine the 
scope of professional meetings is emphasized in an instruction of 
the Bureau of Inspection, 1964 Syllabi 45 (see Baldwiq, Ohio 
School Law, 8th ed. p. 564 (19.73), That instruction impilecYly 
authorized a board of educatibn to grant a superintendent of 
schools leave of absence with pay, to study education in the 
u,s,S.R., provided the board, by resolution, classified the trip 
as a professional meeting. 

While the above examples include certain fact patterns 
which are held to be within the definition of a professional 
meeting, no comprehensive definition of the term is given. 
Therefore, it is necessary to look at the ordinary meaning of 
the term "professional meeting." Such a definition would be 
broad enough to encompass any matter relating to an employees' 
profession, As a result, I am lead to conclude that what 
constitutes a professional meeting within the ambit of R.C. 
3313.20, must be determined on a case by case basis by the boards 
according to the needs and goals of a particular school district. 

You direct my attention to Opinion No. 1421, Opinions of the 
Attorney General for 1964. The syllabus of that opinion reads 
in part: 

"A teacher or employee employed full time by 
the terms of the contract of employment may not be 
excused from responsibilities of full time employ­
ment in order to devote time to a professional 
or teachers organization." 

It is also necessary to consider Opinion No. 7462, Opinions 
of the Attorney General for 1956. The syllabus of that Opinion 
states: 

"A board of education is without authority 
to permit a teacher, employed and paid for full 
time service, to devote one half of his time to 
the organization work of a teacher's association 
of which he is an officer even though the associ­
ation should offer to contribute funds to employ 
a substitute teacher for the time when such 
original teacher is absent from his duties as a 
teacher. 11 
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Both Opinions hold t:hat a board of education has no power to 
release a full time empl1.:>yed teacher for half of each day so that he 
can devote that time to duties for a teachers' organization. This is 
so even though the organization pays for a substitute.The present 
situation is not analogous to that in these two prior Opinions. 
As they state, there is no provision in the school law for a 
teacher to be released from his full time duties to perform 
regular staff work for an organization to which he belongs. 
However, R.C. 3313.20 specifically permits the release of teachers 
to attend "professional meetings". Further, in both of the prior 
Opinions, the teachers were to be released every afternoon of 
their work week to perform duties for the organization. This 
is clearly not the case in the present situation where teachers 
are to be released only to attend specific meetings, Therefore, 
while R.C. 3313.20 was inapplicable in the 1964 and 1956 Opinions 
it is applicable and controls this fact situation. However, I 
reiterate that discretion lies with the board of education to 
define "professional meeting" on a case-by-case basis, and to 
decide whether to excuse employees from their duties to attend 
such a meeting, 

In specific answer to your question, it is my opinion and 

you are so advised, that a teacher who is on a committee, or is 

an official, of~ local teachers association, may be paid full 

salary and expenses for attending state, county or local 

teachers association meetings pursuant to R.C. 3313.20, if 

within the sound discretion of the board of education the meeting 

is determined to be a professional meeting, and if the board 

authorizes attendance at the meeting by resolution. 





