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1. TAX APPEALS, BOARD OF-GOVERNOR AUTHORIZED, 
WITH ADVICE AND CONSENT OF SENATE, TO APPOINT 
THREE MEMBERS OF BOARD-APPOINTMENTS, TERMS 
OF SIX YEARS-APPOINTMENT OF NO EFFECT IF MADE 
WHILE SENATE IS IN SESSION UNLESS REPORTED TO 
AND CONFIRMED BY SENATE-RECESS APPOINTMENT. 

2. EXPIRATION OF TERM OF MEMBER, BOARD OF TAX 
APPEALS-IF GOVERNOR GIVES NOTICE OF REAP­
POINTMENT BUT FAILS TO REPORT REAPPOINTMENT 
TO SENATE, INCUMBENT IS SERVING PART OF ORIG­
INAL TERM-ENTITLED UP TO TIME OF CONFIRMA­
TION BY SENATE ONLY TO SALARY AUTHORIZED BY 
LAW AT BEGINNING OF ORIGINAL TERM-SECTION 
3.03 RC. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 5703.03, Revised Code, the governor is author­
ized with the advice and consent of the senate, to appoint three members of the board 
of tax appeals, such appointments to be for terms of six years, commencing on the 
day fo!J.owing the second Monday in February in the odd numbered years; but any 
such a,ppointment, if made while the senate is in session, is of no effect until it is 
reported to and confirmed by the senate. 

2. When upon the ex,piration of the term of a member of the board of tax 
appeals, the governor notifies him of his re-appointment, but does not report such 
appointment to the senate as required by Section 3.03 of the Revised Code, the incum­
bent of such office in continuing to perform the duties of his office, is serving a part 
of his original term, and is entitled up to the time of confirmation by the senate, only 
to the salary authorized by law at the beginning of his original term. 

Columbus, Ohio, April 28, 1955 

Board of Tax Appeals, State of Ohio 

Columibus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"The Board o·f Tax Appeals wishes to have your informal 
legal advice concerning the compensation to be entered on the pay­
roll for one of its members. 
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"In February, 1950, there ,ms a vacancy on the Board of 
Tax Appeals due to the death of Member Frank Fleming; and 
by recess appointment the Governor named Mr. P. to the ex­
pired term ending on the second lVIonday in February, 1955. 
His recess appointment was confirmed by the Senate of the 99th 
General Assembly in February, 1951. 

"On February 19, 1955, a commission elated February 15, 
1955, and signed by the Governor was delivered to Mr. P.'s 
office-the commission appointing Mr. P. to the 6 year term as 
a member of the Board of Tax Appeals for the term expiring on 
the second Monday in February, 1961. However, as of this elate, 
this appointment has not been transmitted to the Senate for its 
confirmation. 

"When Mr. P. was appointed and qualified as a member of 
the Board of Tax Appeals in February, 1950, the salary of 
members of the Board of Tax Appeals was $6,000 per annum. 
Thereafter, effective in June in 1953, the salary of members of 
the Board of Tax Appeals was increased by the legislature to 
$8,400 per annum. 

"In view of the above state of facts we wish you to answer 
the following questions: 

" ( 1) Up until the time that Mr. P. is confirmed iby the 
Senate for the term expiring on the second Monday in Feb­
ruary, 1961, should he be paid at the rate of $6,000 per 
annum or at the rate of $8,400 per annum? 

"(2) Upon the confirmation of Mr. P. by the Senate 
of the 101st General Assem'bly, and in the event that your 
advice is that he should currently be paid at the rate of 
$6,000 per year, should he be paid by supplemental payroll 
the difference between the two salaries from the elate of 
appointment, to wit, February I 5, 1955 ?" 

Section 5703.03 of the Revised Code, 1464-6, G. C., reads as follows: 

"The ·board of tax appeals shall be composed of three mem­
bers, not more than two of whom shall be affiliated with the same 
political party. The governor, with the advice and consent of the 
senate, shall appoint three members of the board of tax appeals 
for terms of six years each, one commencing on the day following 
the second Monday in February in the year 1941 and in each sixth 
year thereafter, one commencing on the day following the second 
Monday in February in the year 1943 and in each sixth year 
thereafter, and one commencing on the day following the second 
Monday in February in the year 1945 and in each sixth year 
thereafter." 
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By the provision of Section 1464-8 of the General Code, which became 

effective August 16, 1947, the salary of members of the board of tax 

appeals was fixed at $5,000.00, with the proviso that members then serving 

should receive $6,000.00 until the end of their respective terms. By an 

amendment effective February 9, 1951, the salary was again fixed at the 

sum of $5,000, but with the following proviso : 

"Notwithstanding the foregoing provisions with reference 
to the salaries of the members of the board of tax appeals and 
the tax commissioner, for the period beginning with the effective 
date of this act and ending on June 30, 1953, or in the event there 
are any unexpired terms on said date said period shall continue 
for each of said terms until the expiration date thereof, the annual 
salary of each member of the board of tax appeals shall be six 
thousand dollars and the annual salary of the tax commissioner 
shall be nine thousand dollars." 

This statute in substantially the same language was carried into the 

Revised Code, as Section 5703.09, effective October 1, 1953, but by an 

amendment effective October 2, 1953, was changed to read as follows: 

"Each member of the 1board of tax appeals shall receive an 
annual salary of eight thousand four hundred dollars." 

Accordingly, the salary of Mr. P. for the term for which he was first 

appointed, ending on the second Monday in February, 1955, was $6,000, 

and the salary of the office for the term then beginning was fixed at 

$8,400.00. 

It will ,be observed from an examination of Section 5703.03, Revised 

Code, that "the governor, with the advice and consent of the senate, shall 

appoint" * * *. In the situation presented by your letter it appears that the 

governor has sent a commission to Mr. P., appointing him for the tem1 

beginning on the second Monday in February, 1955, but that nomination 

has not been concurred in by the Senate for the reason that it has not been 

presented to that body. Accordingly, it would appear on the face of the 

matter that the Governor has done nothing more than advise Mr. P. of 

his intention to appoint him to the new term. It is possible that the execu­

tive may change his mind, or delay further action until the Senate has 

adjourned. Under these circumstances it seems quite obvious that the 

appointment could not be said to have been completed, and that being the 

case Mr. P. could not enter upon the new term, but is serving a part of his 

original term merely as a "hold-over." 

https://8,400.00
https://6,000.00
https://5,000.00
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Section 3.01 of the Revised Code, Section 8, G. C., provides as follows: 

"A person holding an office or public trust shall continue 
therein until his successor is elected or appointed and qualified, 
unless otherwise provided in the constitution or laws of this 
state." 

Section 3.03 of the Revised Code, Section 12, G. C., reads as follows: 

"When a vacancy in an office filled by appointment of the 
governor, with the advice and consent of the senate, occurs :by 
expiration of term or otherwise during a session of the senate, 
the governor shall appoint a person to fill such vacancy and forth­
with report such appointment to the senate. If such vacancy occurs 
when the senate is not in session, and no appointment has been 
made and confirmed in anticipation of such vacancy, the governor 
shall fill the vacancy and report the appointment to the next 
session of the senate, and, if the senate advises arnd consents 
thereto, such appointee shall hold the office for the full term, 
otherwise a new appointment shall be made." 

An appointment made pursuant to this section while the senate is not 

in session, is commonly referred to as a "recess appointment." 

In Volume 43 American Jurisprudence at page 19, it is said: 

"Not infrequently it is provided in the Constitution of a state 
that public officers shall continue in office after the expiration of 
their official terms until their successors are dutly qualified. * * * 

"Similarly, by statute or charter the term of an office may ,be 
designated as a given number of years and until the incumbent's 
successor is elected and qualifies. * * *" 

Continuing at page 21, the author uses this language: 

"The purpose of provisions authorizing public officers to 
hold over is to prevent a hiatus in the government pending the 
time when a successor may ·be chosen and inducted into office. 
·while the authorities differ as to the effect of the provision, ac­
cording to many authorities t-he effect of such provision is to 
add an additional contingent and defeasible term to the original 
fixed term, and to prevent the happening of vacancies in office 
except iby death, resignation, removal, and the like. In other 
words, according to such authorities, there is no vacancy to be 
filled by the appointing power. The period between the e,rpiration 
of an officer's term and the qualification of his successor is as 
much a part of the incumbent's term of office as the fixed constitu­
tional or statutory period. This is true even where a person is 
elected his own successor." (Emphasis added.) 
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The author cites among other authorities, the case of State ex rel. 

Harper vs. Howe, 25 Ohio St., 588, where it was held: 

"l. Where an officer appointed by the governor, by and 
with the advice and consent of the senate, is authorized by law 
to hold his office for a term of three years, and until his successor 
is appointed and qualified, and no appointment of a successor is 
made thy the regular appointing power at the expiration of hi,; 
term of three years, the office does not ·become vacant; but the 
incumbent holds over as a de jure officer until his successor is duly 
appointed and qualified. 

"2. Section 20 of the second article of the constitution, 
which enjoins upon the general assembly the duty of fixing the 
term of office and the compensation of all officers not provided for 
in the constitution, imposes no restraint on the power of the gen­
eral assembly to extend the tenure of an officer 1beyond his term, 
and until his successor is qualified, in a case where the duration 
of such tenure is not limited hy the constitution." 

In the course of the opinion it was said by Mcllvane, C. J.: 

"The plain and obvious import of the language of this 
statute is, that a vacancy shall not occur at the end of three years 
from the incumbent's appointment. It is true, a successor may he 
appointed by the governor, by and with the advice of the senate, 
either before or after the expiration of the three years ; and when 
so appointed and qualified, the right of the incumbent to hold the 
office ceases whenever the three years from the date of his own 
a,ppointment have elapsed. In such case, there is no interreg­
num or vacancy in the office. It passes in succession. The end 
of one tenure, and the beginning of the next, occur at the same 
instant. But if no successor be qualified, the old incumbent con­
tinues in office, not as a mere defacto officer or locum tenens, but . 
as its rightful and lawful ,possessor until such successor be duly 
appointed and qualified." (Emphasis added.) 

I find in Opinion No. 322, Opinions of the Attorney General for 

1923, at page 245, an opinion which involves questions very similar to those 

which you have presented. In the situation there presented it appears 

that one M. had •been appointed and duly confirmed as a member of the 

public utilities commission for a term which had expired while the legis­

lature was in session; and no new a,ppointment having been made, he was 

continuing to perform the duties of the office. The governor submitted 

to the attorney general three questions, to wit: 

"1. "\Vhether Mr. M. is now lawfully serving as a member 
of the Public Utilities Commission of Ohio; 
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"2. Whether the governor may at this time lawfully make a 
so-called recess appointment of a successor to Mr. M.; and, 

"3. Whether Mr. M. is entitled to receive salary at the rate 
of $6,000 per annum covering the period of time from February 
1st to April 30th, 1923." 

It appears further that when his term ,began the salary of the office 

had been fixed at $4,500.00 but during the term the salary had been raised 

to $6,000.00. It was held as disclosed by the syllabus: 

"2. When a vacancy occurs in the office of member of the 
Public Utilities Commission during a session of the senate, the 
governor is without authority to make a recess appointment, 
and a person who ,vould be appointed by the governor under such 
circumstances could not lawfully assume the office. It is only in 
cases when a vacancy occurs when the senate is not in session, that 
a valid recess appointment may be made under section 12 of the 
General Code. 

"3. A member of the Pu'blic Utilities Commission who 
continues in office after the prescri,bed statutory portion of his 
term, is not entitled to receive the increased salary provided for 
by a legislative act which was ,passed and became effective prior 
to the so-called hold-over portion of his term." 

It would appear from the foregoing that under the circumstances 

stated in your letter Mr. P. could not take advantage of the increase in 

salary provided by the amendment of October 2, 1953. To do so would 

be clearly in violation of Section 20 of Article II of the Constitution which 

inhibits the change of "salary of any officer during his existing term." 

The case of State ex rel. Glander v. Ferguson, 148 Ohio St., 581, 

laid down the rule that a statutory change made during the time an ap­

pointed officer was holding over after the expiration of his regular term, 

could operate to his advantage in case he was subsequently reappointed 

and his appointment acquiesced in by the Senate. The holding of the 

court in this respect is contained in the second syllabus reading as follows: 

"2. The inhibition against change of salary of a public officer 
in Section 20, Article II of the Constitution of Ohio, does not 
apply to a person appointed to a partially expired statutory tenn, 
where the salary of the office is increased by statute effective 
during the preceding portion of such term and during the time 
such person was holding over in the office under his appointment 
thereto for the preceding statutory term." 

https://6,000.00
https://4,500.00
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It should be noted that the case only involved the right of relator 

to the increase granted iby the statute from and after the time of his 

effective re-appointment. The court referred to and approved the decision 

in the case of State ex rel. v. Howe, supra, and after quoting the first 

branch of the syllaibus said : 

"It clearly follows that, unless otherwise expressly provided, 
the time of holding over by an elected or appointed officer is a 
continuation of the old term and not a part of a netu term." 

( Emphasis aclclecl.) 

Your second question as well as the first has, I believe, 1been suffi­

ciently covered by what has been said. It seems quite obvious that since 

!'he appointee is holding over, is serving a part of his original term, and can­

not enter upon his new term until confirmed by the senate, he cannot claim 

the increase for the period from the time when the governor advised him 

of his reappointment up to the time when his appointment to the new term 

became effective. To give him that benefit would clearly be a violation of 

the constitutional inhibition against a change in salary during the term 

of an officer. 

Accordingly, 111 specific answer to the questions submitted, it 1s my 

opinion: 

1. Under the provision of Section 5703.03, Revised Code, the gover­

nor is authorized with the advice and consent of the senate, to appoint three 

members of the board of tax appeals, such appointments to be for terms 

of six years, conm1encing on the clay .following the second Monday in 
February in the odd numbered years; hut any such appointment, if made 

while the -senate is in session, is of no effect until it is reported to and 

confirmed by the senate. 

2. When upon the expiration of the term of a member of the hoard 

of tax appeals, the governor notifies him of his re-appointment, but does 

not report such appointment to the senate as required by Section 3.03 of 

the Revised Code, the incumbent of such office in continuing to ,perform 

the duties of his office, is serving a part of his original term, and is entitled 

up to the time of confirmation by the senate, only to the salary authorized 

by law at the beginning of his original term. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


