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CONTRACTS-EXTRA WORK CONTRACTS-SECTION 5525.14 
RC, AM SB 250, 101 GA, EFFECTIVE SEPTEMBER 30, 1955-NO 
APPLICATION TO CONTRACTS EXISTING PRIOR TO SUCH 
DATE. 

SYLLABUS: 

The provisions of Section 5525.14, Revised Code, as amended by Amended Senate 
Bill No. 250, 101st General Assembly, effective September 30, 1955, have no applica­
tion to contracts existing prior to such date. 

Columbus, Ohio, September 27, 1955 

Hon. S. 0. Linzell, Director, Department of Highways 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Amended Senate Bill No. 250 as passed by the 101st Gen-
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eral Assembly amended Section 5525.14, Revised Code, so as to 
permit the increase of quantities of any item in state highway 
contracts, without extra work contracts, twenty percent but not 
·exceeding $5,000. The limitation of the former section was 
$2,000. 

"I understand the amended law will go into effect on 
September 30, 1955. 

"You are requested to advise whether this amended section 
will apply to existing contracts or only to those contracts entered 
into after September 30, 1955. Of course there will be instances 
where the contractor feels he bid too low on an item and in such 
cases I understand ·that an additional •burden could not be imposed 
upon him. However, in most instances the contractor would be 
agreeable to following the new law and it will be to the advantage 
of the department to follow the amended law." 

There are several reasons why the amendment here in question can­

not be deemed to affect contracts existing on the effective date of the new 

act. In the first place it is provided in Article I, Section 10, U. S. Con­

stitution, that: 

"No State shall * * * pass any * * * law impairing the obliga­
tion of contracts * * *" 

By reason of this limitation it would obviously be impossible, as you 

suggest, to impose on a contractor any burden in addition to that for 

which he is responsible under a contract existing on the effective date of 

the enactment here in question. However, it must be borne in mind that 

all laws relating to contracts, in existence at the time of their execution, 

are deemed a part of such contracts as though fully written therein. 

Accordingly, in the instant case, the director was under an obligation not 

to "increase the quantities" to be supplied thereunder by an amount in 

excess of $2,000. This obligation may not be changed iby legislative act. 

A similar limitation is set out in Article II, Section 28, Ohio Con­

stitution; and this section forbids also the passage of "retroactive laws." 

To make this newly enacted statute applicable to existing contracts would, 

in my view, be tantamount to giving it retroactive effect contrary to this 

limitation on the ,power of the General Assembly. 

There could, of course, where private parties are involved, be a nova­

tion whereby a new contract is substituted for the old by agreement of 

the parties1 but this wo11ld not be possible where state contracts are in-
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volved in view of the formalities required by statute for the execution 

of such contracts; and, of course, Section 5525.14, Revised Code, clearly 

contemplates the unilateral variation of the original terms of an existing 

contract. 

I may add that I do not regard the creation of mutual rights and 

obligations by contract as a "pending proceeding" within the meaning of 

Section 1.20, Revised Code, although, as pointed out in Opinion No. 

2287, Opinions of the Attorney General for 1947, p. 519 (522), the 

"courts have been quite liberal in their views as to what shall be regarded 

as a pending proceeding." This statute does, however, emphasize the 

legislative policy of insuring against the use of language which may be 

thought to act retroactively rather than prospectively only. It is scarcely 

necessary to add that there is no suggestion in the act here under scrutiny 

that it was intended to apply other than prospectively, or more precisely, 

to existing contracts. 

Accordingly, it is my opinion that the provisions of Section 5525.14, 

Revised Code, as amended by Amended Senate Bill No. 250, 101st Gen­

eral Assembly, effective September 30, 1955, have no application to con­

tracts existing prior to such date. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




