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WHERE THE STATE PERSONNEL BOARD OF REVIEW 
ORDERS THE DIRECTOR OF STATE PERSONNEL TO RE­
CLASSIFY A STATE EMPLOYEE, SUCH ORDER APPLIES TO 
THAT EMPLOYEE ONLY AND DOES NOT OPERATE TO 
CHANGE THE CLASSIFICATION OF A SECOND EMPLOYEE 
-§§143.09 (F), 143.09-143.10, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Under division (F) of Section 143.09, Revised Code, where the state per­
sonnel board of review orders the director of state personnel to reclassify a state em­
ployee, such order applies to that employee only and does not operate to change the 
classification of a second employee who replaced the original employee before the de­
cision of the board was rendered, such original employee having resigned from the 
state service. 

2. Where such second employee is performing duties which would entitle him to 
a higher classification, the director may under Sections 143.09 and 143.10, Revised 
Code, assign him to such higher classification at a higher salary, such salary to be 
effective on such date as the director determines. 

https://143.09-143.10


580 OPINIONS 

Columbus, Ohio, August 18, 1960 

Hon. James T. \i\Telsh, Director 

Department of Personnel, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"This Department has received results of hearings conducted 
by the Board of Review on appeals of positions reclassified under 
House Bill No. 591. In a number of cases the person holding 
the position at the time the appeal was filed have left the state 
service or are in another position. Employees presently occupying 
these positions were often hired prior to the findings of the Board 
of Review. The question arises as to whether the present in­
cumbents hired after January 1, 1960 and prior to the findings of 
the Board of Review are entitled to an increase retroactive to the 
date of their appointment in those cases where the position was 
upgraded, or should they be treated as a promotion to be made 
effective at a future date. To illustrate: 

"The department appeals a position classified as a Clerk I 
under House Bill No. 591 on January 1, 1960. The incumbent 
resigns March 31, 1960. Another person is hired as a Clerk I, pay 
range 14, Step 1, at $210.00 per month. On June 1, 1960, the 
Board of Review notifies this department that this position is 
reclassified as a Clerk II. If the employee is retained in this 
position, it seems that there are two alternatives--one is to enter 
a change in classification to a Clerk II, pay range 17, Step 1, at 
$240.00 per month, retroactive to April 1, the other method would 
be to promote the present incumbent, effective June 16, 1960, or 
some other future date designated by this department." 

In your example you state that the "department appeals a position 

classified as a Clerk I under House Bill No. 591 on January 1, 1960." 

In this regard I might note that Amended Substitute House Bill No. 591 

of the 103rd General Assembly did not classify any particular employees, 

but merely revised the categories in which employees might be placed. 

Under division (B) of Section 143.09, Revised Code, as contained in the 

bill, however, the director of state personnel is given authority to: 

"* * * prepare and may amend from time to time, specifica­
tions descriptive of duties, responsibilities, requirements and desir­
able qualifications of the classifications set forth in this section, 
may allocate and reallocate any position, office or employment to 
the appropriate class among those set forth in this section on the 
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basis of the duties, responsibilities, requirements and qualifica­
tions of such positions, offices or employments, may assign and 
reassign employees to the appropriate classifications on the basis 
of the actual duties being performed, and may require appointing 
authorities to furnish the director with such information with 
respect to personnel actions, including data pertinent to position 
control, as the director may deem necessary and upon such forms 
as the director may prescribe. 

"Upon assigning or reassigning an employee to a new classi­
fication, the director shall notify in writing such employee and his 
appointing authority." 

Your request is concerned with a hypothetical case where the director 

assigned an employee to a certain job classification and the appointing 

authority of such employee requested a hearing of the state personnel 

board of review under division ( F) of Section 143.09, supra, reading: 

"Where the director proposes to reclassify any employee, he 
shall give to the employee affected, and to his appointing authority, 
a notice in writing setting forth the proposed new classification, 
pay range and salary. An employee or appointing authority 
desiring a hearing shall file a written request therefor with the 
state personnel board of review within thirty clays after receiving 
said written notification ; whereupon the board of review shall set 
the matter for a hearing and notify said employee and the appoint­
ing authority of the time and place of said hearing. Such hearing 
may be conducted by the board of review or by the person or 
persons designated by the board. The employee, or the appointing 
authority, or the authorized representative of any employee, 
desiring to submit facts for the consideration of the board, shall 
be afforded reasonable opportunity to do so. After such hearing 
the board shall consider anew such reclassification and then may 
order the director of state personnel to reclassify the employee and 
assign him to such appropriate classification as the facts and 
evidence warrant. The board shall disallow any reclassification or 
reassignment classification of any employee where it finds that 
changes have been made in the duties and responsibilities of any 
particular employee for political, religious or other unjust rea­
sons." (Emphasis added) 

While said appeal was pending, the employee concerned resigned (March 

31, 1960) and he was replaced with another employee. On June 1, 1960, 

the board of review held that the original employee should have been 

reclassified in a higher classification. 

It will be noted that under division (F) of Section 143.09, sitpra, 

the appeal to the board concerns the particular employee involved, not 
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the position. Thus, the board's order in the present hypothetical case does 

not apply to the second employee and such employee is not entitled to an 

automatic change in classification. 

Since the second employee is and has been performing duties that 

should entitle him to be placed in a higher classification, it would appear 

equitable that he be so classified. In this regard, division (F) of Section 

143.10, Revised Code, reads in part: 

"When an employee in the classified service is promoted to 
a higher class, his salary or wage shall be increased to that salary 
or wage step in the pay range for the new class which is next 
above the salary or wage he was receiving prior to such pro­
motion. When an employee in the unclassified service changes 
from one state position to another, or is appointed to a position 
in the classified service, or if an employee in the classified service 
is appointed to a position in the unclassified service, his salary 
or wage in the new position shall be determined in the same 
manner as if he were an employee in the classified service. In 
assigning or reassigning any employee to a classification or to a 
new pay range, other than as a promotion, the director of state 
personnel shall assign such employee to such appropriate step in 
the new pay range as the director shall deem equitable. 

"Such new salary or wage shall become effective on such 
date as the director of state personnel determines." (Emphasis 
added) 

Under this provision, therefore, the director may classify the second 

employee a Clerk II as of the date of his entering the state service or at 

some later date, as the director may deem most equitable. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Under division (F) of Section 143.09, Revised Code, where the 

state personnel board of review orders the director of state personnel 

to reclassify a state employee, such order applies to that employee only 

and does not operate to change the classification of a second employee who 

replaced the original employee before the decision of the board was rendered, 

such original employee having resigned from the state service. 

2, Where such second employee is performing duties which would 

entitle him to a higher classification, the director may under Sections 

143.09 and 143.10, Revised Code, assign him to such higher classification 
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at a higher salary, such salary to be effective on such date as the director 

determines. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




