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OPINION NO. 74-106 

Syllabus: 

Pursuant to the recent amendment to R.C. 4511.75, a 
motorist who is approachinq from either cHrection a school bus 
stopped on the highway is required to stop, whether or not the 
bus driver has actuated the rec visual siqnals, unless the bus is 
stopped on the opposite roadway of a divided highway. This 
statute now applies to the territory within, as well as out­
side, municipal corporations. 

To: Martin W. Essex, Supt.of Public Instruction, Dept. of Education, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, December 31, 1974 

I have before me your request for my opinion, which r.eads 
as follows: 

"Amended Substitute House Bill 995, enacted 
by the llOth General Assembly, amended SP.ction 
4511.75 of the Revised Code to provide regulations 
concerninq school buses. This Section in part 
reads as follows: 

"' Sec. 4511. 75. (A) The driver 
of a vehicle, streetcar, or trackless 
trolley meeting or overtaking from 
either direction any school bus stopped 
on the highway shall stop before reach­
ing the school bus and the driver shall 
not proceed until such school bus re­
sumes motion, or he is signaled by the 
school bus driver to proceed.' 

"Inquiries have been made concerning the 
severability of this statute. Paragraph (B) of 
Section 4511.75 O.R,C, states the following: 

"' (B) Every school bus shall be 
equipped with red visual signals meeting 
the requirements of Section 4511.771 of the 
Revised Code, which shall be actuated by 
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the driver of the bus whenever hut only 
whenever the bus is stopped or stopping on 
the highway for the purpose of receiving or 
discharging school children. A school bus 
ciriver shall not actuate the red visual signals: 

1, 	 In business districts and on urban 
arterial streets designated by the 
Department of Transportation or 
local authorities; 

2. 	 At intersections or other places 
where traffic is controlled by 
traffic control signals or law 
enforcement officers; 

3. 	 In designated school bus loading 
areas where the bus is entirely off 
the roadway, ' 

"Your opinion is respectfully requested regarding 
the following question: 

"'Does Section 4511. 75 O.R.C, require 
that a reotorist shall stop every time 
~d motorist meets or prepares to 
overtake a stopped schoof bus even if 
the school bus driver has not actuated 
ffie red visual signals?' 

"Due to differing interpretations there 

llave been numerous inquiries concerning the 

statute which becomes effective on January 1, 

1975. Your prompt attention would be help­

ful to school personnel and law enforcement 

officials.'" 


Doth $Ubsections of R.C. 4511.75 may be construed on the 
pasis of their plain terms. R,C. 4511.75(A) requires drivers 
"meeting or overtaking from either direction any school bus 
stopped on the highway" to stop before reaching the bus. There 
is no rcquirc~ent that the school bus driver actuate the red 
visual sign~l~ in order to create the duty of other drivers to 
stop. He rnllst merely stop the bus. 

The reason for this rule is evident. Although a school 
bus driver is required to actuate the red signals whenever 
he stops on the highway to receive or discharge school 
children (P..C. 4511. 75 (B)), a bus driver may occasionally 
forgP.t to c!o so. !·1evertheless, for the safety of the 
children, motorists are required to stop. 

I should note that R.C. 4511.75 (C), not quoted in your 
letter, provides that motorists need not stop when approach­
ing a stopped school bus which is on the other side of a 
ai vided highway. 

Prior to the recent amendment to R.C. 4511.75, sub­
gection (A) required drivers to stop for any school bus 
stopped on the highway '' for the purpose of receiving or 
discharging any school child. 11 The quoted language was 
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deleted by the amendment, Thus, 111otorists are now re­
quired to stop whonaver they appro11ch a school bus stopped 
on the highway, whether or not it app~ilrs to he receiving 
or discharging passcnqcra, The fact that the General 
Assembly deleted certain langungo may he taken as an indi­
cation thnt it intended to remove the effect of such 
language; it would he anamolous to imply a construction 
which was expressly required by the stat\lte before the dele­
tion. Cf, State ex rel, Fisher v. Brown, 32 Ohio St. 2d 23 
(1972), ­

Somewhat inconsistently, R,C, 4511.75(C) refers to a 
school bus "which has stopped on the other roadway of such 
divided highway for the u ose of receivin or dischar inJI_ 
any school child, mp ass a e. e ,enera Assembly 
neglected to delete the emphasized language in this exception 
to the motorists' duty to stop for a stopped school bus. In 
any event, the possible inconsistency has little practical 
importance, because it may be assuned that any time a school 
bus stops along a roadway, it does so for the purpose of 
receiving or discharging children. 

R.C. 4Sll.75(B) specifies three situations in which a 
school bus driver "shall not" actuate the red visual sig­
nals, although he is required to actuate them whenever the 
bus has stopped to receive or discharge children. I am in­
formed that the first two of these situations are those in 
which bus drivers are not permitted to stop to receive or 
discharge children, The third involves the use of a loading 
area "where the bus is entirely off the roadway." In this 
situation, motorists are not required to stop for the bus 
because it is not "stopped on the highway." 

To recapitulate, a school bus driver is required to 
actuate the red visual signals whenever ''the bus is stopped 
or stopping on the hi~hway for the purpose of receiving or 
discharging school children," Drivers must stop when ap­
proaching from either direction a school bus stopped on the 
highway, whether or not for the purpose of receiving or dis­
charging children, and whether or not the bus driver has 
actuated the red visual signals, 

I should add parenthetically that R.C. 4511.75, as 
effective January 1, 1975, will apply to territory within 
as well as outside municipal corporations, because of the 
deletion of a limiting phrase in subsection (A). 

In specific answer to your questions, it is my opinion 
and you are so advised that, pursuant to the recent amend­
ment to R.C. 4511.75, a motorist who is approaching from 
either direction a school bus stopped on the highway is re­
quired to stop, whether or not the bus driver has actuated 
th,e red visual signals, unless the bus is stopped on the 
opposite roadway of a divided highway, This statute now 
applies to the territory within, as well as outside, rr.uni­
cipal corporations. 




