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OPINION NO. 76-035 

Syllabus: 
Emergency Board approval of a state employee's out of 

state travel is not necessary to entitle an employee to re­
ceive workmen's compensation benefits if the employee otherwise 
qualifies. 

To: Robert F. Howarth, Jr., Pres., Emergency Board, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 7, 1976 

I _have before me your request for my opinion, which reads as 
follows: 

"Is a State employee traveling outside of 
the State without Emergency Board approval, 
covered by the benefits of the Workmen's Compen­
sation Act? 

"By way of background information, Emergency 
Board approval of out-of-state travel is considered 
by Section 127.05 of the Ohio Revised Code. In 
recent months, the Emergency Board has been receiv­
ing ever increasing requests for approval of out-of­
state travel even though the employees' expenses are 
to be paid by other than state monies. Upon inquiry, 
the Board learned that these requests were being 
submitted to insure that the subject employees were 
covered by workmen's compensation benefits in the 
event the employee was injured while traveling out-, 
side the State. 

"Therefore, the Emergency Board requests your 
opinion regarding whether Emergency Board approval 
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of out-of-state travel is necessary to entitle a 
State employee to workmen's compensation benefits 
in the event the employee should be injured while 
traveling outside the State." 

In your request you make reference to R.C. 127.05. This 
statute generally provides for the r.cimbursement of expenses in­
curred by a state employee traveling outside the state. Prior to 
the enactment of this statute the general rule of law was that 
where a public officer or employee was, in the proper performance of 
his duties, required to travel, his expenses incurred in such travel 
could be lawfully reimbursed. 

However, in 1961 the Ohio Supreme Court in State, ex rel. 
Ferguson v. Maloon, 172 Ohio st. 343, voided the general rule 
and longstanding administrative practice by finding that there 
must be a specific statute authorizing the reimbursement for 
travel expenses before such can be paid from public funds. In 
this regard the Court stated at page 349: 

"The law is plain and settled, and has 
not been deviated from, that public funds 
cannot be expended for the travel of a public 
officer unless such expenditure is specifically 
authorized by law, and such authority cannot be 
implied." 

As a result of the Maloon, supra, decision the 104th General 
Assembly enacted R.C. 127.05, to provide authority for reimbursement 
of expenses where such authority was otherwise lacking. R.C. 127.05 
provides as follows: 

"No executive, legislative, or judicial 
officer, board, commission, or employee of the 
state shall, at state expense, attend any 
association, conference, convention, or perform 
official duties outside the state unless author­
ized by law or by the emergency board. Before 
such allowance may be made, the head of the 
department shall make application in writing to 
the emergency board showing necessity for such 
attendance and the probable cost to the state. 
If a majority of the members of the emergency 
board approve the application, such expense shall 
be paid from any money appropriated to said 
department, board, bureau, or commission for 
traveling expenses." 

(Emphasis added.) 

Shortly after the enactment of R.C. 127.05, the then Attorney 
General, Mark McElroy, in Opinion Number 2538, 1961 Opinions of 
the Attorney General, page 588, had occasion to examine this statute 
and I agree with his conclusions. The syllabus of that Opinion 
reads in part as follows: 

"l. Pursuant to Section 127.05, 
Revised Code, no state officer or em­
ployee may perform official duties out­
side the state, at state expense, unless 
authorized by law or by the emergency board. 
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"2. Where a state officer or employee is 
authorized by a specific statute, other than 
Section 141.15, Revised Code, to be reimbursed 
for his necessary expenses incurred in the 
performance of his official duties, he is 'author­
ized by law' within the purview of Section 127.05, 
Revised Code, to travel on official duties outside 
the state at state expense, and does not need the 
approvdl of the emergency board to so travel at 
state expense; however, where there is no such 
specific statute authorizing the officer or employee 
to be reimbursed for his necessary expenses, he must 
obtain the approval of the emergency board to travel 
on official business outside the state, at state 
expense. 

"3. Whether the official duties of a sta~e 
officer or employee require that he travel outside 
the state depends on the statutes pertaining to 
said duties and the particular facts involved." 

R.C. 127.05 was, therefore, enacted to provide authority for 
reimbursing expenses to state employees where such authority was 
lacking. In order to determine if a state employee is authorized 
to perform official duties outside of the state, you must examine 
the particular statutes pertianing to the employee's duties and 
the facts involved. This matter can not be determined by R.C. 
127.05. 

Similarly, whether a state employee injured while traveling 
outside the state may receive workmen's compensation benefits, is 
dependent upon the provisions of the Workmen's Compensation Act 
and the facts involved. The fact that the employee did or did not 
have Emergency Board approval may be of probative value but is in 
no way determinative of the employee's right to receive workmen's 
compensation benefits. 

As a general rule, there are three fundamental elements in the 
determination of the compensability of claims for workmen's compen­
sation benefits. The first is the existence of a contract of hire 
between an amenable employer and the injured employee. The second 
is that the employee must sustain an accidental injury in the course 
of and arising out of his or her employment with the amenable employer. 
The third is that the injured employee must have sustained some dis­
ability as the direct result of the injury. 

The statutory source for these elements is found in R.C. 4123.46 
and 4123.54. R.C. 4123.46 is the general disbursement statute and 
provides in part as follows: 

"The industrial commissicn shall 

disburse the state insurance fund to 

employees of employers who have paid 

into said fund the premiums applicable 

to the classes to which they belong 

when such employees have been injured 

in the course of their employment, 

wherever such injuries have occurred, 

and provided such inJuries have not 

been purposely self-inflicted, or to 
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the dependents of such employees in case 

death has ensued." 


(Emphasis added.) 

R.. C. 4123.54 provides in part as follows: 

"Every employee, who is injured or 
who contracts an occupational disease, 
and the derendents of each employee wh~ 
is killed, ~r dies as the result of an 
occupationctl disease contracted in the 
course of employment, wherever such injury 
has occurred or occuoational disease has 
been contracted, provided the same were 
not purpoi;'c:;-fyself-inflicted, is entitled 
to receive, either directly from his em­
ployer as provided in section 4123.35 of 
the Revised Code, or from the state in­
surance fund, such compensation for loss 
sustained on account of such injury, occu­
pational disease or death, and such medical, 
nurse, and hospital services and medicines, 
and such amount of funeral expenses in case 
of death, as are provided by sections 4123.01 
to 4123.94, inclusive, of the Revised Code." 

(Emphasis added.) 

Injury is defined by R.C. 4123.01 (C) as follows: 

"(C) 'Injury' includes any injury, 

whether caused by external accidental 

means or accidental in character and 

result, received in the course of, c::nd 

arising out of, the injured employee's 

employment." 


If we apply these three elements of compensability to the 
situation you describe, there will probably be little doubt that 
the State is an amenable employer and a contract of hire exists 
between the injured employee and the State. With respect to the 
third element, an examination of the medical evidence should reveal 
whether the employee sustained some disability as a direct result of 
the injury. 

Whether the second element, that the employee sustained accidental 
injury in the course of and arising out of his or her employment, is 
met, will depend upon the facts of each individual claim. At this 
point, I could embark upon a very lengthy discussion of the judicial 
interpretation of this clement of compensability. However, for the pur­
pose of answering your specific question, I believe it is sufficient 
to state that as a general rule if the employee is injured while doing 
something for the benefit of his or her employer, rather than for 
someone else's benefit, then the injury will arise out of and in the 
course of the employee's employment. 

However, I will note that if the state employee is not authorized 
by or required by the duties of his or her employment, to travel out­
side the state, and does so, then the employee may well have departed 
from the scope and course of his or her employment. The fact that 
such an individual obtained prior Emergency Board approval pursuant 
to R.C. 127.05 would not cure this defect. 



2-121 1976 OPINIONS OAG 76-036 

R.C. 127.05 can not enlarge the powers and duties of a state 
employee's employment. As stated earlier, this statute merely pro­
vides a method of reimbursing necessary out of state travel expenses 
in situations where there are no specific provisions of law providing 
for such reimbursement. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that Emergency Board approval of a state employee's 
out of state travel is not necessary to entitle an employee to re­
ceive workmen's compensation benefits if the employee otherwise quali­
fies. 
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