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OPINION NO. 71-031 

Syllabus: 

Property cannot be qualified as a condominium under Chapter 
5311, Revised Code, where it consists of a group of lots, where 
each lot is intended for private ownership, to the exclusion of any 
interest therein by owners in the general project and where the 
"common areas" consist primarily of the roads and similar special 
types of commonly used property. 

To: Robert E. Mohler, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 10, 1971 

Your request for my opinion reads as foll0\11s: 

"'May a property qualify as a condominium 
under chapter 5311, Ohio Revised Code, if it con­
sists of a group of lots intended for single family 
residences, ownership of each lot being private 
property Nith the community property consisting of 
the roads and other joint use property for common 
use, or to qualify under this chapter must tile pri ­
vate property be only individual units in multi ­
unit buildings with exterior walls and grounds as 
the community property?'" 

The question is whether a group of lots occupied by single 
family dwellings, both the lots and the houses being privately 
owned, can qualify as a condominium under Chapter 5311, Revised 
Code, while the roads and other jointly used property are owned 
by the community. 

Condominium and other terms are defined in Section 5311.01, 

Revised Code, as follows: 


"*** *** *** 
"(A) 'Condominium property' neans and includes 

the land, together with all buildings, improvements, 
and structures thereon, all easements, rights, and 
appurtenances belonging thereto, and all articles of 
personal property which have been submitted to the 
provisions of Chapter 5311. of the Revised Code. 
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"(B) 'Common areas and facilities' means and 
includes, unless otherwise provided in the declaration 
the following parts of the condominium property: 

"(l) The land described in the declaration; 

"(2) All other areas, facilities, places, and 
structures which are not part of a unit, including, 
but not limited to: 

"(a) The foundations, columns, girders, 
beaitlii, supports, supporting walls, roofs, halls, corridors, 
lobbies, stairs, stairways, fire escapes, entrances, and 
exits of the building or buildings; 

"(b) The basement, yards, gardens, parking areas, 
garages, and storage spaces; 

"(c) The premises for the lodging of janitors or 
persons in charge of the property; 

"(d) Installations of central services such as 
power, light, gas, hot and cold water, heating, refrigera­
tion, air conditioning, and incinerating; 

"(e) The elevators, tanks, pumps, motors, fans, 
compressors, ducts, and, in general, all apparatus and 
installations existing for common use; 

"(f) Such community and commercial facilities 
as may be provided for in the declaration; 

"(g) All other parts of the condominium property 
necessary or convenient to its existence, maintenance, and 
safety, or normally in common use, or which have been 
designated as common areas and facilities in the declaration 
or drawings. 

"(C) 'Declaration' means the instrument by which 
property is submitted to the provisions of Chapter 5311. of 
the Revised Code and any and all amendments thereto. 

"* * * * * * * * * 
"(G) 'Unit' means a part of the condominium property 

consisting of one or more rooms on one or more floors of 
a building or buildings and designated as a unit in the 
declaration and delineated on the drawings provided for in 
section 5311.07 of the Revised Code. 

"* * * * * * * * *" 
Units are described in Section 5311.03, Revised Code, in 

pertinent part, as follows: 

"(B) Each unit owner is entitled to the exclusive 
ownership and possession of his unit and to ownership of 
an undivided interest in the common areas and facilities 
in such percentage as is expressed in the declaration. 

"(D) Unless otherwise provided in the declaration 
or drawings, the boundaries of a unit shall be the interior 
surface of its perimeter walls, floors, and ceilings; 
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windows and doors in the perimeter walls, floors, or ceil­
ings of a unit shall be part of the unit; and supporting 
walls, fixtures, and other parts of the building which 
are within the boundaries of a unit but ,-,hich are necessary 
for the existence, support, maintenance, safety, or com­
fort of any other part of the condominium property shall 
not be part of the unit." 

Pertinent characteristics of the common area ownership are 
provided for in Section 5311.04 (A) and (C), Revised Code, which are, 
in part, as follows: 

"(A) The common areas and facilities shall be owned 
by the unit owners as tenants in common, and ownership 
thereof shall remain undivided.*** 

"(C) ***The undivided interest in the common 
areas and facilities shall not be separated from the 
unit to which it appertains and shall be deemed conveyed 
or encumbered with the unit even though such interest is 
not expressly mentioned or described in the deed, mortgage, 
lease, or other instrument of conveyance of encumbrance." 

A problem arises respecting the apparently broad authorization 
(contained in Division (B) of Section 5311.01, supra, and Division 
(D) of Section 5311.03, supra .. i.e., "unless otherwise provided 
in the declaration") to include provisions in the declaration that 
could create a project substantially different than the customary 
type, which is described in some detail in the Chapter. 

Those descriptions reflect the customary understanding of 
the term "condominium;' as discussed by numerous commentators. 
See, e.g., the definition in Berger, Condominium: Shelter on a 
Statutory Foundation, 63 Col. L. Rev. 987, 989 (1963)': 

"The most common modern instance of condominium 
is a multi-unit dwelling each of whose residents enjoys 
exclusive ownership of his individual apartment. With 
'title' to an apartment goes a co-tenant's undivided interest 
in the common facilities-the land, the hallways, the heating 
plant, etc." 

See also Smith, Ilybrid Housing in Ohio: Condominiums, 15 West 
Res. L. Rev. 597, 598-500 (1964); Condominiums - Massachusetts 
Passes Condominium Enabling Legislation, 77 Harv. L. Rev. 777 
(1963-1964); Kreider, The Ohio Condominium Act, 33 Cin. L. Rev. 
463, 464 (1964). The commentators point out that a condominium 
could well exist at common law, but that a specific statute is 
advisable in order to clarify its status as nearly as possible. 
See Smith, supra, at pages 599-601; Berger, supra, at pages 1001­
1004; Kreider, supra, at page 464. ~~-

It should be noted that the general understanding of the 
term "condominium:, contemplates that the land will be held in 
common ownership and the •·units" will consist of the interior 
walls and air space. The project involved in your questions is 
not limited in this customary manner but contemplates ownership 
by an individual of a part of the condominium land, to the 
exclusion of other unit owners to such part. This brings into 
question the relationship of Chapter 5311, supra, and Chapter 711, 
Revised Code, the latter covering the platting of subdivisions. 

Chapter 711, ~, requires approvals by various authorities 
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for the platting of a subdivision and Section 711.001 (B) (1), 
Revised Code, defines a subdivision as follows: 

"CB) 'Subdivision' means: 

"(1) The division of any parcel of land shown 
as a unit or as contiguous units on the last preceding 
tax roll, into two or more parcels, sites, or lots, any 
one of which is less than five acres for the purpose, 
whether immediate or future, of transfer of ownership, 
provided, however, that the division or partition of 
land into parcels of more than five acres not involving 
any new streets or easements of access, and the sale or 
exchange of parcels between adjoining lot owners, where 
such sale or exchange does not create additional building 
sites, shall be exempted; or 

fl*** * * * * * *!l 

Under those provisions, the division of the condominium land 
into individually 01;med lots, to the exclusion of any interest of 
other unit owners in such lots, would constitute a subdivision and 
and would require approval of the plat. Yet Section 5311.02, 
Revised Code, appears to exempt declarations of condominium from 
the operation of Chapter 711, supra. In pertinent part, that 
Section reads as follows: 

"***Neither the submission of property to the 
provisions of Chapter 5311. of the Revised Code, nor 
the conveyance or transfer of ownership of a unit shall 
constitute a subdivision within the meaning of or be 
subject to Chapter 711. of the Revised Code." 

Thus, Chapter 5311, supra, conceivably may be read in one of 
two different ways, either"""'asconsonant with Chapter 711, supra, 
or as creating a device for avoidance of its requirements as to 
subdivision of land. 

Resolution of that problem rests on further analysis of the 
provisions of Chapter 5311, supra, particularly the definition of 
"unit" and its characteristiCS:­

"Unit" is defined restrictively as "rooms" (Section 5311.01 
(G), Revised Code). The conveyance of a "unit" does not constitute 
a "subdivision" under Chapter 711 (Section 5311.02, supra). It 
follows that the conveyance of more than a unit (together with its 
appurtenant undivided interest in the common areas and facilities) 
would be subject to Chapter 711, supra. Units are the parts of a 
condominium property that may be conveyed and made the subject of 
separate or individual ownership (as contrasted with ownership 
as tenant in common of the common areas and facilities, Section 
5311.04 (A), supra), not the land of the condominium property, or any 
part thereof,~ny other part of the common areas and facilities. 
A unit, together with its undivided interest in the common areas 
and facilities, is transferrable and taxable as real estate 
(Sections 5311.03 (A), 5311.10 and 5311.11, Revised Code). 

In short, there is no express authorization in Chapter 5311, 
~a, for a unit O'\'mer to hold a separate interest in a part of 
tneTand of the condominium, to the exclusion of any interest therein 
by other unit owners. The authorization in Section 5311. 01 (B), 
~, for the land to be "otherwise provided" for in the declaration, 



2-102 OAG 71-032 ATTORNEY GENERAL 

therefore, cannot be read to permit such type individual ownership 
of a part of the condominium land. The same is true of Section 
5311. 03 (D), supra, i.e. ,the "boundaries of a unit" cannot be set 
in the declaration as coextensive or analogous to fee ownership, 
inhering in an individual unit owner, to a part of the condominium 
land. 

This analysis, it should be pointed out, permits Chapters 
5311 and 711, supra, to be read together consistently and without 
opening the way to circumvention of the requirements of the latter. 

In specific answer to your question, it is my opinion that 
property cannot be qualified as a condominium under Chapter 5311, 
Revised Code, where it consists of a group of lots, where each 
lot is intended for private ownership, to the exclusion of any 
interest therein by owners in the general project and where the 
"common areas" consist primarily of the roads and similar Gpecial 
types of commonly used property. 




