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ATTORNEY GENERAL 

EDUCATION, COMPULSORY SCHOOL ATTENDANCE: 

1. §3321.04 RC; NON-EXEMPT CHILD MUST ATTEND FOR 
FULL TERM SCHOOL IS IN SESSION. 

2. §3321.07 RC; HOURS AND TERM OF SCHOOL IN PRIVATE 
OR PAROCHIAL SCHOOLS MUST BE EQUIVALENT TO 
THOSE IN PUBLIC SCHOOLS OF THE DISTRICT. 

3. §3321.38 RC PROVIDES A PENALTY UPON PARENT, 
GUARDIAN OR PERSON HAVING CUSTODY OF NON­
EXEMPT CHILD OF SCHOOL AGE FOR VIOLATION OF 
§3321.07 RC. 

SYLLABUS: 

1. Section 3321.04, Revised Code, directs that every parent, guardian or other 
person having charge of a ohild of compulsory school age, who is not exempted as set 
forth in that section from compulsory school attendance, must send such child to a 
school for the full time such sc'hool attended is in session. 

2. Pursuant to Section 3321.07, Revised Code, the hours and term of school 
attendance for children attending other than a public school shall ibe equivalent to 
those required of children attending the .public schools of the district; therefore, pupils 
enrolled in a private or parochial school must be in attendance for a school term 
equivalent to that required of vupils in the public schools of the district, notwithstand­
ing the fact that ·such sohool term may, by virtue of the discretion granted to boards 
of education by Section 3313.48, Revised Code, be of longer duration than the mini­
mum prescribed by law. 

3. Section 3321.38, Revised Code, as amended by Amended House Bill No. 212, 
101st General Assembly, imposes a ,penalty upon any parent, guardian, or other person 
having care of a child of compulsory school age for violation of Section 3321.07, Re­
vised Code. ( Opinion No. 3209, Opinions of the Attorney General for 1953, page 589, 
distinguis~ed.) 

Columbus, Ohio, June 19, 1957 

Hon. James H. Estill, Prosecuting Attorney 
Holmes County, Millersburg, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Holmes County Board of Education has requested of 
me to ask your office for an opinion relative to the required 
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hours and term of attendance in private and parochial schools 
under Ohio Law. 

"This question seems to involve the interpretation of the 
following sections of law: 

"Section 3313.48 R. C. states that public schools shall have 
a term of not less than 32 weeks in each school year. 

"Section 3321.07 R. C. states that the hours and term of at­
tendance exacted in schools other than public schools shall be 
equivalent to the hours and term of attendance required of chil­
dren in the public schools of the district. 

"Section 3321.38 R. C. provides a penalty against parents, 
guardians or others having care of a child for violation of Section 
3321.07. 

"Section 3321.04 R. C. of the compulsory attendance law 
states that parents, guardians or others having care of a child 
shall send their child to school for ,the full term of such school 
which shall not be less than 32 weeks. 

"We have several 'Amish' Parochial Schools in the county 
which have been operating on a 32 week or 8 month term. The 
public schools in the district in which they are located have been 
operating on a 180 day term in order to qualify for aid under 
Section 3317.01 R. C. Since the Amish people are almost exclu­
sively an agricultural class it is to their advantage to have their 
older children at home during the spring planting season and 
this is the basis of their desire for an 8 month term instead of a 
9 month one. However, the practical problem exists when public 
,school pupils must attend for a .Jonger tem1 rthan private or 
,parochial pupils. 

"I believe that the main problem might be broken down into 
two basic questions : 

" ( 1) Is the governing authority of a private or parochial 
school required by Ohio Law to provide a school term in excess 
of 32 weeks, and 

"(2) Are properly enrolled private or parochial school 
pupils required by Ohio Law to be in attendance at school longer 
than 32 weeks? 

"It is my personal opinion that a decision on these questions 
involves several considerations which may or may not be helpful 
to you in your determination. (A) Is there any conflict between 
Sections 3321.07 and 3321.04 R. C. which both refer to private 
and parochial school terms and if so which section controls? 
(B) Under Section 3321.07 R. C. may a public school board 
properly act to set the term for private and parochial schools in 
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view of the minimum term language of Sections 3313.48 and 
3321.04 R. C.? ( C) If under Section 3321.38 R. C. a governing 
authority of a private or parochial school cannot be compelled to 
exact a school term equivalent to that of the public schools in the 
district, then do private and parochial school pupils meet the 
attendance requirements of Section 3321.04 R. C. by attending 
such term as the private or parochial school does provide if that 
term be at least 32 weeks in length? (D) If a private or paro­
chial school cannot be required or compelled to establish a term 
longer than 32 weeks then of what effect is Section 3321.07 and 
3321.38 R. C. ?" 

Your attention is directed to Opinion No. 3209, Opinions of the 

Attorney General for 1953, page 589. Although the subsequent amend­

ment of Section 3321.38, Revised Code, makes it necessary to distinguish 

one phase of the conclusion reached in that opinion, much of the discussion 

is particularly applicable to your inquiry. 

The author of Opinion No. 3209, supra, said this at page 590: 

"At the outset, a precise delineation of the question which I 
will seek to answer should be made. Although your question is 
literally 'whether or not the Amish parochial schools must provide 
a term of the minimum 36 weeks duration,' the solution to that 
problem does not rest with you. I believe that your inquiry must 
be interpreted as asking whether the failure of the Amish paro­
chial schools to provide a term in excess ,of 32 weeks involves any 
punishable violation of the compulsory school attendance laws." 

This language, I believe, applies with equal force to the first question you 

have presented in your inquiry. My answer will be phrased as though 

your request had so read. 

Section 3313.48, Revised Code, now reads as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shall provide for the free education of the 
youth of school age within the district under its control, at such 
places as will be most convenient for the attendance of the largest 
number thereof. Every day school so provided shall continue not 
less than thirty-two weeks in each school year." 

In Opinion No. 3209, supra, the following was said regarding the 

effect of this section: 

"This section, you will note, requires every hoard of educa­
tion to provide for the education of the youth of school age within 
its district, and then makes the mandatory provision that every 
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clay school so provided shall be maintained for not less than 
thirty-two weeks in each school year. This provision plainly does 
nothing but establish a minimum term and does not in any way 
restrict or limit the discretion of the board of education in estab­
lishing and maintaining its schools for a longer period. This 
minimum term of thirty-two weeks constitutes what is familiarly 
known as an eight months school year, comprising one hundred 
and sixty clays, whereas a large portion of the schools throughout 
the state have been, and are being maintained for a period of 
thirty-six weeks, which is known as a nine months school year, 
comprising one hundred and eighty clays." 

At this point it should be noted that the 102nd General Assembly in 

enacting Amended Senate Bill No. 111, which includes an amendment to 

Section 3313.48, Revised Code, has increased the minimum period during 

which each clay school shall be open for instruction and has expressed 

such period in terms of clays; the effective elate of this amendment is set 

by Section 3 of the Act as January 1, 1959. 

It is mandatory that parents, guardians, or other persons having con­

trol of children of compulsory school age, except those children exempted 

from such attendance pursuant to Section 3321.04, Revised Code, send 

those children to a school for the full time the school attended is in session, 

although not necessarily to a public school. If, however, a child attends 

other than a public school that school must conform to certain standards 

both as to !:he instruction given and as to the hours and term of attendance 

at such school. A penalty is imposed upon a person who violates his 

statutory duties regarding the sending of such children to school. 

Sections 3321.04, 3321.07 and 3321.38, Revised Code, with which we 

are here concerned, were amended by the 101st General Assembly, in 

Amended House Bill No. 212, 126 Ohio Laws, 655. Section 3321.04, 

Revised Code, now reads in pertinent part : 

"Every parent, guardian, or other person having charge of 
any child of compulsory school age who is not employed under 
an age and schooling certificate and who has not been determined 
to be incapable of profiting substantially by further instruction, 
must send such child to a school, which conforms to the minimum 
standards prescribed by the state board of education, for the 
full time the school attended is in session, which shall not be for 
less than thirty-two weeks per school year. Such attendance must 
begin within the first week of the school term or within one 
week of the date on which the child begins to reside in the district 
or within one week after his withdrawal from employment.** *." 

(Emphasis added.) 
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Section 3321.07, Revised Code, provides as follows: 

"If any child attends upon instruction elsewhere than in a 
public school such instruction shall be in a school which conforms 
to the minimum standards prescribed by the state board of educa­
tion. The hours and term of attendance exacted shall be equiva­
lent to the hours and term of attendance required of children 
in the public schools of the district. This section does not require 
a child to attend a high school instead of a vocational, commer­
cial, or other special type of school, provided the instruction 
therein is for a term and for hours equivalent to those of the high 
school, and provided his attendance at such school will not inter­
fere with a continuous program of education for the child to the 
age of sixteen." (Emphasis added) 

Section 3321.38, Revised Code, now reads in part: 

" (A) No parent, guardian, or other person having care of 
a child of compulsory school age shall violate section 3321.01, 
3321.03, 3321.04, 3321.07, 3321.10, 3321.19, 3321.20, or 3331.14 
of the Revised Code. The court may require a person convicted 
of violating this division to give bond in the sum of one hundred 
dollars with sureties to the approval of the court, conditioned 
that he will cause the child under his charge to attend upon in­
struction as provided by law, and remain as a pupil in the school 
or class during the term prescribed by law. * * *." 

(Emphasis added.) 

It is then obvious that a parent, guardian, or other person having 

charge of a child subject to compulsory school attendance cannot with 

immunity select for the attendance of such child a school which provides 

instruction for a lesser period of time than that provided by the public 

schools of the district. To send a child to a school which does not meet 

those requirements subjects the person having control of such child to the 

penalty provided in Section 3321.38, Revised Code. This was not true at 

the time Opinion No. 3209, Opinions of the Attorney General for 1953, 

page 589, which has been cited hereinbefore, was issued. Section 3321.38, 

Revised Code, then provided no penalty for violation of Section 3321.07, 

Revised Code, although at that time as well as at the present time Section 

3321.07, Revised Code, made it mandatory that such other school have 

hours and terms of attendance equal to those required of children in the 

public schools of the district. 

I see no conflict or inconsistency between Sections 3321.04 and 

3321.07, Revised Code. Pursuant to Section 3321.04, Revised Code, a 
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child of compulsory school age must be sent to school for the full time such 

school is in session and such time must be not less than thirty-two weeks 

per school year. Such school term may, however, be of longer duration 

than thirty-two weeks. In those districts in which children attending public 

schools are required to be in attendance for such longer period, then children 

attending other than public schools must also be in attendance for such 

longer period. Thus, attendance for a thirty-two week period cannot be 

looked upon as compliance with Section 3321.07, Revised Code, in any 

district in which the school term of public schools is greater than thirty-two 

weeks. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the existence of a 

question of the constitutional validity of the statutory provision here in­

volved, for it is evident that rhe legislature has provided no standards for 

the guidance of boards of education in determining, within particular 

districts, the length of the public school term. As a practical matter we may 

suppose that in many cases this determination is made chiefly with the 

object of qualification for the state school subsidy under the "one hundred 

eighty days" requirement in Section 3317.01, Revised Code. 

The absence of such guides or standards, and the possibility of the 

length of a public school term being made solely from financing considera­

tions rather than upon the basis of educational need and efficiency of local 

schools, supply the basis for a possible argument that such action, in par­

ticular districts, may be arbitrarily made. 

It is, of course, wholly beyond the scope of my office to determine 

such a constitutional question. I assume the validity of the provision here 

in question, therefore, and limit this opinion to an interpretation of the 

several statutes according to their plain ,terms. 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

1. Section 3321.04, Revised Code, directs that every parent, guardian 

or other person having charge of a child of compulsory school age, who is 

not exempted as set forth in that section from compulsory school attend­

ance, must send such child to a school for the full time such school attended 
. . .
1s m sess10n. 

2. Pursuant to Section 3321.07, Revised Code, the hours and term of 

school attendance for children attending other than a public school shall 

be equivalent to those required of children attending the public schools of 
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the district; therefore, pupils enrolled in a private or parochial school must 

be in attendance for a school term equivalent to that required of pupils in 

the public schools of the district, notwithstanding the fact that such school 

term may, by virtue of the discretion granted to boards of education by 

Section 3313.48, Revised Code, be of longer duration than the minimum 

prescribed by law. 

3. Section 3321.38, Revised Code, as amended by Amended House 

Bill No. 212, 101st General Assembly, imposes a penalty upon any parent, 

guardian, or other person having care of a child of compulsory school age 

for violation of Section 3321.07, Revised Code. (Opinion No. 3209, 

Opinions of the Attorney General for 1953, page 589, distinguished.) 

Respectfully. 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




