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OPINION NO. 78-061 

Syllabus: 

A city board of education may lawfully refuse to contribute to a municipal 
civil service commission which has billed the board of education pursuant to R.C. 
124.54. Furthermore, the ratio referred to in Section 124.54 merely places a 
maximum on the amount a board of education may contribute, but a city board of 
eduction may, in its discretion, appropriate a lesser amount than is provided in that 
section. 

To: Peter R. Seibel, Defiance County Pros. Atty., Defiance, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 20, 1978 

I have before· me your request for an opinion regarding R.C. 124.54. That 
section provides: , ' 

Where municipal civil service commissions act for city 
school districts of the cities for which they are 
appointed, the boards of education of such city school 
district may, by resolution, appropriate each year, to be 
paid into the treasury of such city, a sum sufficient to 
meet the portion of the board of education's cost of 
civil service administration as determined by the ratio 
of the number of employees of such board in the 
classified service to the entire number of employees in 
the classified service in all political divisions a(1inin­
istered by such commission. 

Specifically, you have asked the following questions: 

l. 	 Is it mandatory under R.C. 124.54, that a city 
board of education contribute to the cost of 
administration of a municipal civil service 
commission? 

2. 	 Is the ratio referred to in R.C. 124.54 the only 
permissable contribution the municipal civil ser-
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vice commission can receive, or may it accept a 
lesser amount from the city board of education? 

The primary and paramount rule in the interpretation and construction of 
statutes is to determine and give effect to the intention of the General Assembly. 
Toledo v. Public Utilities Commission, 135 Ohio St. 57 (1939). In R.C. 124.54, the 
legislature has stated that a city board of education "may" contribute H su!ll 
sufficient to meet the portion of the board of education's cost of civil service 
administration. 

The statutory use of the word "may" is generally construed to make the 
provision in which it is contained optional, permissive, or discretionary, Dennison v. 
Dennison, 165 Ohio St. 146 (1956), at least where there is nothing in the language or 
in the sense or policy of the provision to require an unusual interpretation, State, 
ex rel. John Tague Post, v. Klinger, 114 Ohio St. 212 (1926). 

The rule that a statute which speaks in terms of "may" is permissive is a 
qualified one. The word "may" sometimes requires a mandatory C'On!'•ruction, as 
where the sense of the entire statute under consideration requires such. Sun Oil 
Co. v. Ohio Turnpike Comm., 57 Ohio Ops. 199 (C.P. 1954). Whether it is to be so 
read depends upon a fair construction of the statute. Stanton v. Frankel Bros. 
Realty Co., ll7 Ohio St. 345 (1927). It has been stated that such construction will 
never be invoked except when it is necessary in order to give effect to the clear 
policy and intention of the legislature to impose a positive and absolute duty. 
Roetlinger "· Cincinnati, 16 Ohio App. 273 (1922). 

The word "may" will not L>e given the meaning of "shall" or "must" where it is 
apparent from the whole section or statute that such was not the legislative 
intention. Osborn v. Lidy, 510hio St. 90 (1894). 

Mun:~ipal Civil Service Commissions are established pursuant to R.C. 124.40, 
which section provides, in pertinent part, as follows: 

(A) The mayor or other chief appointing authority of 
each city in the state shall appoint three persons . . • 
who shall constitut"! the municipal civil service 
commission of such city and of the city school district 
and city health district in which such city is located. 
. . . The municipal civil service commission shall 
exercise all other powers and perform all other duties 
with respect to the civil service of such city, city 
school district, and city health district, as prescribed in 
this chapter and conferred upon the director of adminis­
trative services and the state personnel board of review 
with resp·.~ct to the civil service of the state . . • The 
expenses and salaries of a municipal civil service 
~mission shall be determined bv the legislative 
authority of the city and a sufficient sum of money 
shatl be a ro riated each ear to carr out this 
chapter in the city • • . Emphasis added. --­

Thus, the legislative authority of the city has the clear responsibility to provide 
"sufficient" funds so that the municipal civil service commission can exercise its 
powers and duties under this section. It follows that such civil service commissions 
look primarily to that legislative authority for their funds, and not to the city 
school district or city health district for which it also acts. 

Thus, the legislature has not expressed a clear policy and intention to impose 
a positive and absolute duty upon a board of education of a city school district to 
contribute to the cost of administration of such municipal civil service 
commissions. Therefore the word "may" as used in R.C. 124.54, should be given its 
general construction of making the provision optional rather than mandatory. 
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It being optional whether a city board of education contributes at all to the 
cost of administration of a municipal civil service commission, it follows that the 
board has similar discretion in deciding whether it will contribute the maximum 
share outlined by the ratio formula suggested in R.C. 124.54. 

As that section alone empowers a board of education to make such 
contribution, that board is empowered to contribute only to the maximum specified 
in the ratio formula. It can not exceed thut 11mount. However, it can, at its 
discretion, resolve to appropriate any amount inclusive of the statutory extremes 
of no contribution at all and the maximum contribution based on a ratio outlined in 
the statute. 

Thus, it is my opinion, and you are so advised that a city board of education 
may lawfully refuse to contribute to a municipal civil service commission which has 
billed the board of education pursuant to R.C. 124.54. Furthermore, the ratio 
referred to in Section 124.54 merely places a maximum on the amount a board of 
education may contribute, but a city board of eduction may, in its discretion, 
appropriate a lesser amount than is provided in that section. 
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