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OPINION NO. 76-044 

Syllabus: 

1, R.C. 124,391 contains no requirement that eligibility 
for pa~ncnt of unused sick leave is conditioned upon notice of 
intent to retire given to the employing school board by a school 
teacher or other school employee. R.C. 12~.391 thrusts responsi­
bility upon the school board to detoi:mino payment eligibility and 
to notify the individual teacher or employee if he is eligible for 
payment or transfer of unused sick leave. 

2, Eligibility of a school teacher or other school employee 
for payment of unused sick leave, pursuant to R.C. 124.391, is to 
be det8rmined by the board of education of the;;i employing school 
district under its unused sicl, leave policy, not by applying tho 
standards for service retirement under the state's retirement 
systems. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, June 11, 1976 

You have requested my opinion on the following questions: 

"l. Under Section 124.391 of the Revised 
Code, must a school teacher or employee, in order 
to become eligible to redeem accrued sick leave 
for cash pc:tyr.ien1.. upon r8tirement, formally indicute 
an intention to retire prior to the expiration of 
his last contrac~? 

"2. Where a teacher or employee in a school 
district has been notified that he would not be 
reemployed during the following school year, and 
has not indicated prior to the expiration of his 
contract whether he would seek to transfer to an­
other school district or instead to apply for a 
retirement from ~is current position, and said 
employee does not in fact apply for retirement 
benefits until approximately thirty (30) days after 
termination of his contract, is the emplovec barred 
from socking to redeem his accrued sick l~ave ut re­
tirement under Section 124.391 of the Revised Code? 

"3. If the employee described in situation 
Number 2, above, permits his contract to expire, 
and accepts employment on a part-time basis during 
the brief period of time between the expirution of 
his contract and his formal retirement, is the 
employee then barred from scol:ing to redeem his 
accrued sick leave under Section 124.391 of the 
Revised Code? 

"4. If the employee in situc1tion Numb8r 2 1 

above, accepts pay from a neighboring school dis­
trict for teaching as a substit~te during the thirty 
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(30) days between the expiration of his contract and 
his application for retirement, has the employee 
forfeited his right to redeem accrued sick leave 
with the school district which had terminated him?" 

The entitlement, crediting and use of sick leave for all 
employees of boards of education is provided for in either 
R.C. 124.38 or R.C. 3319.141. Your questions, however, 
focus on sick leave credit once earned, and raise a number 
of issues about the operation of R.C. 124.391 ("Conversion 
of sick leave credit") as it relates to teachers and school 
employees. That Section provides: 

"All empl(?..V~.s covered bv Section 124.38_of the 
Revised Code but not eligii)lc., for benefits under 
Section 1~~~9 of the Revised Code, and those covered 
by Section 33J.9 .141 of the Re,_;iscci Cci?."c,°slwll a'l: the 
time of their ~0cir~~ont recsivc oav for all or part 
of the:i.r lHltl!.'CG f:-ic!: .i.tcil\"e t:O tb:: Gi:tent C011UiStCmt 
with the nolicv of the:; c.mooind.ncr ,11.1thod.t~;;- i.n ef-=­
fect. 'l'he appointi:-ig mn:irnri i.:y ;hall promulgate 
the udoption 01~ any modific,'.tion of any such policy 
by written notice to each employee. The promulga­
tion of a written notice that the appointing autho­
rity has determined that einployees 1·1ill receive 
any part of their unused sick leave constitutes a 
policy for purposes of this Section. An appointing 
authority may include in its policy a requirement 
that an employee have a minir.1um nur:iber of years 
service with the unit in order to be eligible for a 
payment for unused sick leave. If no such policy 
is in effect at such time, each employee with ten 
or more years of service with the state or any of 
its political subdivisions shall receive payment 
based on the employee's rate of pay at retirement 
for one-fourth of the employee's accrued but unused 
sick leave at retirement up to a maximum accrual 
of one hundred twenty days. If an emplovee eli ­
gible fo~c1YJ:icnt nursu:mt to. this sc:ctioildoes 
not nppJ,y to the uuthod.1:v within one hunc:rcd 
twenty days nftcr reccd.nt-cir \·,ritt,~nnot.Ic"cof eli ­
gibility for payment or transier of accumulated 
sick leave from the appointing authority, the pay­
ment shall be made to the employee . 

.With respect to your first question, R.C. 124.391 contuins 

no direct requirement that a school teacher or employee formally 

indicate an intention to retire prior to the expiration of his 

lase contr~ct. It does appear, however, that the appointing 

authority could pursuant to that Section, promulgate a policy 

requiring such notice as a prerequisite to eligibility for unused 

sick leave payments. 


The first issue raised by your second, third, and fourth 

questions :i.s: what is the meaning of the word "retirement" as it 

is used in R.C. 12,1.391, yet tlwt term as used in R.C. 124.391 is 

undefined. Accordingly, it becomes necessary to determine the 

meaning of "retirement" from its contextual and common usage. 

R.C. 1.42. 

At the outset it must be noted that "service retirement" is 
a term defincJ in rclotio~ to the St~tc Teachers Retirement System 
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(STRS; ~ R.C. 3307.38) and the Public School Employees Retirement 
System (PSERS; see R.C. 3309.34). Without any legislative indication 
that these special definitions apply to "retirement" as used in 
R.C. 12'1.391, "service retirement" is, then, a technical term which 
is not reasonably applied to R.C. 124.391. 

As a practical matter, use of the technical "service retirement" 
definitions would yield unreasonable results and they are, therefore, 
unacceptable. See R.C. 1.47. For example, a 52 year old teacher 
with 25 years of service credit would not yet be eligible for 
STRS benefits if he left his employment with the school district. 
(The STRS eligibility requirement is age 55 with 25 years service.) 
If the teacher accepted a position as teacher with another 
school district, he could not under 12'1.391 transfer his accumulated 
sick leave for three years, even though that section, as well as 
R.C. 3319.lill, clearly speaks of transfers of accumulated sick leave 
from one appointing authority to another. It is apparent then 
that the General l\ssembly in using the term "retirement" in R.C. 
124.391 did not intend to condition the payment or transfer of 
accumulated sick leave on the "service retirement" of the employee 
under one of the applicable retirement systems. 

It has been suggested that "retirement" under R.C. 12~. 391 
might be construed to mean "ret:i.rcment-in-fnct;" that is, leaving 
one's usual occupation or profession. 'I'his d0finition, however, 
is absent guidelines for the uniform npplicntion nnd is absent clear 
indication of what person or entity is to c1ecic1e the question which 
the legislature most logically must hnve intended. This suggestion 
also yields unrcason;:iblc, results. For example, if 11 teacher retires 
from public teaching at age 55 after 25 years of service and is then 
employed as a teacher i~ a private school system, he would not have 
"retired-in-fact" und,:-,1. R.C-.-12,1. 391 (even though he could qunlify 
under the S'rR:3 term of "t:ervice retirement") and he would then ho.ve 
precluded any payment for unused si.ck leavc--payrncnt which othcrwi!;e 
seem to hnve been established as a matter of right under R.C. 124.391. 

Having analyzed R.C. 124.391 and having discussed the matter 

with your office, I conclude that retirement as used in R.C. 

124.391 means qualifying for pavment of unused sick lcave under 

the policy of the employing board of education which is in 

effect at the time a teacher or other school employee leaves 

active service. As explained below this construction has its 

basis in the language of n.c. 124.391 and it allows for reasonable 

results consistent with _the policy of the employing school 

district, which has primary responsibility for the payment. 


Note that the middle four sentences of R.C. 124.391 provide 

for a policy on payment of unused sick leave in each employing 

school district. The policy is to be established by the board 

of education for the district and is to be provided, in writing, 

to the employees. The section, further, establishes a policy 

to be followed where the local board has not promulgated its own. 


Note also that in addition to "retirenent" the "sample" 

policy set out in the statute consists of two other elern~nts: 

(a) minimur:1 time for cligibilitv and (b) maximum amount to be 
paid. Inasmuch as the lcgislnt~rc did specifically address a 
min~rnum ~irne and a maxirnu:;1 amot1.nt in c::csigning that "sample" 
policy, it S8erns nn,.:-nrcnt thc.t the rr:c1::c:,ry e1;1phnsis is upon 
control of the mwunt to 0c paid not upon 1·.'hcther pciyncn;..: is to 
be niudo. That is, if. the logi.:-;l,,tunc ho.d 1;.cant for "rct-.i.rcmcnt" 
under R.C. 124.391 to be the critical ele~cnt to be addressed 
then one must concl~1de U1a·;: Ic.C. l.21,.391 inn<"lvr·r<:c!"'U" f.::ils 
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to define retirement. In light ot the requirement that (a) a 
statute be construed to allow for the object sought to be 
attained (R.C. 1.49) and (b) that the apparent design of 
R.C. 124.391 is to provide for paynent as a matter of right, 
administered by emplo~·ers and (c) that the legislatively estab­
lished policy details minimum ti.ice and maximum amount; inadvertent 
failure to otherwise aefine retirement as the key to payment 
is not likely. See R.C. 1.47. 

The conclusion that retirement is to be measured by 
established board policy is bolstered by the fact that the 
last sentence of R.C. 124.391 thrusts responsibility on the 
local board of education to initially determine if a person 
is eligible for paym~nt of unused sick leave. It is only a 
pra~tical matter to conclude that the board of education is 
best capable of making the eligibility L1etermination pursuant 
to its 0\'/11 promulgated policy rather tlrnn under technical 
stntutory tests for "service retirement" (R.C. 3307.38 and 
R.C. 3309.34) or the evidence-gathering, ~retirement-in-fact" 

propos~l. As an additional practical fact, I am aware that 

your office as well as others which deal with payments under 

R.C. 124.391 consistently refer to such payments not as a 

"retirement" payment but i'!.S "severcnce pay." 


In this manner when a teacher or other school employee 

covered by R.C. 124.391 leaves his cn~layment with a local 

board of education, it then becomes the duty of the board or 

its designated employee to determine whether that indiviclunl 

meets the payment criterion which the local board hris promul­

gated as policy. As a practical matter the existing board 

policies 1~1ay or may not define "retirement" in nclclition to 

establishing the rnini1~wn tir:ie and maximum amount for pnyment. 

In the absence of such a definition one must conclude that such 

boards make the "retirement" deter1:1ination on a case-by-case 

basis. Evan where a boilrd hns prornulgated no written policy 

and instead relics on that provided in R.C. 12~.391, it remains 

the board's obliqiltion to determine whether retirement has taken 

place. 1~:1ile the wisclor,~ of determining "retirement" on a casc­

by-case lJasis without e:~;t,,blished dcfini tion may be argued-­

especially in light of potential challenges to negative cleter­

minations--ti,e fact rcr.:,,ins that the board hus the responsibility 

and liability to r.1ak12 th:>se cleterrninations as a mc,t.ter of its 

own policy, and the policy may be to do it on a case-by-case 

basis. 


Applying the foregoing analysis to the specific questions 

you have posed, it is npparcnt that the first throe qncstions 

must be o.ns\·:ered in t!w neg,,tive. Pursu2nt to tho li:ist sentence 

of R.C. 124.391, the board is required to notify the indivi~unl, 

in writing, of his eligibili~y for payment or transfer of unused 

sick leave. 'J'hus it is the local school boan'l, 1·.1ith the power 

to mo.J;c the: pay:·.~c:nt., which rctc~:i.ns the rcr;ponsibil.:Lty anc1 liability 
for an cr:1ployr.l~ 'r; unused s:i.cl: leave - until payment. is made or 
the sic!: leave crcdi t is tr.:msfcrrcc1. It is only where an employee 
leaves active service without retiring under the board's policy, 
tlrnt the lii:ibi.li ·:-~, is othei:1-.,isc, satisficcl. 

Your fourth questio~ ~ust also be answered in the negative, 
but requires further c~plun~tian of the operation of R.C. 12~.391. 
In the fourth c1ue.•;ti.on you arc, concc rnc,cl 1·iith a school tec1chcr or0 

employee v11lo has bc,cn notified by the school board th,,t his contract 
will not b0 renewed, hut ~~o has also been employr.d by a second 
board of education during a 30 day time period betwec~ when he had 
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been terrninaced by the first board and when he had applied for 
retirement under S'.l.'RS or PSERS. 

In this situation it is the duty of the first board to 
determine, as of the dl:ltc of te':rninntion, 1·1hether the incJi vidual 
qualifies for pnyment under the board's unused .sick leave policy. 
That responsibility, as well as the duty to notify the individual 
if he is eligible, arc not affected by the L,cllviclual 's subsequent 
employment by another school board. While it is true that, pur­
sunnt to the lnst sentence of R.C. 124. 391, the individual h,1s 
120 days (nftcr receipt of notice of eligibility) to elect between 
trnnsfer and paymc,nt of the unuf,ecl sick leave, it is avofuntary 
election to be made, and - failing nn election - the first board 
sh nl l mnke payment to h irn. 

If this individunl elects to have his unused sick leave 
transferred to the second district, then the Lonrd of the first 
school district is relieved of its responsibility. In such a 
case it then will become the duty of the board in the sacond 
school district to mcike an eli9ibili ty dctcrmination, based on 
its unused sick leave policy, and to othen:ise comply wi t!I R.C. 
124.391 when the indivicuul leaves employment with that second 
board. 

Based upon the foregoing, therefore, it is ~y opinion, 
and you are so advised, thnt: 

1. R.C. 124.391 contnins no requirement that eligibility 
for payment of unu:::;ed si..::l: lenve be conditioned upon notice cf 
intent to retire given to the employing sci1ool hoard by a school 
teacher or other school employee. R.C. 124.391 thrusts 
responsibility upon the scJ-,ool board to cleterminc p2,ynent 
eligibility and to notify the indivi~ual teacher or employee if 
he is eligible for payment or transfer of unused sick leave. 

2. Eligibility of a school teacher or other school employee 
for pay1'lc>nt of unuscLl sic}: lc2vc, pursunnt ·co R. C. 124. 391, is 
to be deterr:iincd bv the boiln1 of education of the enmlovincr 
school district un2:cr .i.ts unused sic): loo.vc policy, riot. by, 
applying the stendards for service retircn,e;1t under the state's 
retirement system~. 
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