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OPINION NO. 75-057 

Syllabus: 
I'. county, wh.i ch has one j uc1gG of the co-;_ii:t of common ploaG 

nna on0. judge or i..hc probate division of thu.t same court, c.lo,:;,1 
have t110 j 1.1dgos of tho court of corrcr.,on plGas, and tho cornpcms~­
tion of the cowd.:y' s l<'.W librarinn is, therefore, not lirni te,:i 
under ll.C. 3375.48 to $500.00 per annum. 

To: Norman P. Smith, Shelby County Pros. Atty., Sidney, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, September 4, 1975 
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I have bafore me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"'l'he Shelby County Law Libradan recently 

questioned the limitation on the nmount of com­

pensation he is to receive under Section 3375,48 

of the Ohio Rcvizcd Code. '.!'hat particular Section 

of the Code providcR that the compensation paid 

to the law librarian, in counties which have only 

one judge of the common pleas court, shall not 

exceed $500.00 per annum. 


"Shelby Cou.nty has 11 judge of the common 

pleas court and a judge of the probate division 

of the common plens court. 


"Tloth the co!".mon pleas judge anc1 law lihr.ar.ian 
requested that I oeek your opinion on the following 
question: 

"Is the judge of the pr.abate division of the 

common ploas court a second judge of the common 

pleas court within the meaning of Section 3375.48 

of the Ohio Revised co,le?" 


R.C. 3375.48 states that: 

"The judges of the court of common pleas 

of any county in which there is a law library 

associntion which furniuhef. to all of the mem­

bers of the Ohio general assembly, the county 

officers and the judges of the several courts 

in the county admission to its library and the 

use of its books free of charge, upon the ap­

pointment by the board of trustees of such as­

sociation of a person to act as librarian 

thereof, or of a person to act as librarian and 

not more than two additional persons to act as 

assistant law librarians thereof, shall fix the 

compensation of such persons, which shall be 

paid from the county treasury. In counties where 

not more than one judqe of the court of con~on 

plcns holds r£.9.:ular terms of cour.tatthe sumc' 

time, the comp8nsntion to be paid such li~rarian 

shall not exceed the sum of five hundred dollars

~11~.·· 

(Emphasis added.) 

In determining whether the judge of the probate division of 
the Court of Common Pleas is a judge of the Court of Common Pleas 
within the meaning of R.C. 3375.48, supra, it is appropriate to 
examine other pertinent statutes relating to probate judges and 
the probate division of the Court of common Pleas. 

Prior to 1969, R.C. 2101. 01 provided that a probate court, 
in addition to a Court of Common Pleas, be established in each 
county, thus suggesting that the probate court and the Court of 
Common Pleas may have been separate courts. However, this sec­
tion was amended e,ffectivc November 19, 1969, to read as follows: 

"~ probate division of the court of common 
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pleas shall be held at the county seat in each 

~nty in an office furnished by the bourcl of 

county commissioners, in which the books, re­

cords, and pap0.rs pertaining to the probate divi­

sion shall be deposited and safely kept by the 

judge thereof. The board shall provide suitable 

cases for the safekeeping and preservation of the 

booko and papers of the court, and furnish such 

blankbooks, blanks, and stationery as the pro­

bate judge requires in the discharge of official 

duties. The probate judge shall employ and super­

vise all clerks, deputies, referees, and em­

ployees of th~ probate division. 


"As used in the Revised Code, 'Probate Court' 

means the probutc division of the court of common 


leas, and ' rebate ·udqe' llK!,ms the ·udc Ei of the 

court o common el.£_as who is ·j udgc of:. the probate 

division. All pleadings, forms, journals, and 

other records filed or used in the probate divi­

sion shall be cnti tlcd 'In the Court of Common 

Pleas, Probate Division,' but arc not defective 

if entitled 'In the Probate Court.'" 


(Emphasis added.) 

'l'hus, a probate "division" of the coui:t of common pleas is 
now established in each county. In addition, R.C. 2101.01, 
quoted above, provides quite clearly that as used in the Revise·d 
Code probate judge means the judge of the common pleas who is 
judge of the probate division of the court of common pleas. 

R.C. 2301. 02, which provides for the number of judges for 
each county and the date the term of office begins, -reads in 
part as follows: 

"Judges of the probate division of the court 

of conunon pleas arc j udgcs of the court of common 

E_lcas, but shall be elected pursuant to sections 

2101.02 and 2101.021 [2101.02.1) of the Revised 

Code, e>:cept in Adanis, Henry, Morrow, and Wyandot 

counties in which the judge of the court of com­

mon pleas elected pursuant to this section shall 

also serve as judge of the probate division." 


(Emphasis added.) 

Again, even though probate judges are elected separately from com­
mon pleas judges, they ai~e nonetheless to be considered judges of 
the court of common pleas. 

Furthermore, Section 2101. 32, Revised Code, states that the 
rules and procedure of the court of conunon pleas shall govern 
proceedings in the probate court stating in pertinent part as 
follows: 

"The probate judge shall have the powers, 

perform the duties, and be governed by the rules 

and regulations provided for the courts of com­

mon pleas and the judges thereof in vacation. 

The sections of the Revised Code governing civil 

proceedings in the court of common pleas shall 

govern like proceedings in the probate court 

when there is no provision on the subject in 
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Chapters 2101. to 2131., inclusive, of the 

Revised Code." 


(Emphasis added.) 


I find it evident from the foregoing that a judge of the 
probate division of the court of common pleas is a judge of the 
court of common pleas for purposes of R.C. 3375,48. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised that a 
county, which has one judge of the court of common pleas and one 
judge of the probate division of that same court, does have two 
judges of the court of common pleas, and the compensation of 
the county's law librarian is, therefore, not limited under 
R.c. 3375.48 to $500.00 per annum. 




