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OFFICES COMP A TIBLE-ME).IBER OF COUNTY BOARD OF EDUCA­
TION AND VILLAGE CLERK IF PHYSICAL!... Y POSSIBLE TO 
TRANSACT DUTIES OF BOTH. 

SYLLABUS: 
The offices of member of a county board of education and village clerk are 

compatible if it is physically possible for one person to transact the duties of both 
of such offices sinutltaneousl)'· .i 

CoLuMBUs, OHIO, August 8, 1933. 

HoN. GRACE FERN HECK, Prosewting Attorney, Urbana, Ohio. 
DEAR MADAM :-This will acknowledge receipt of your letter of recent date 

which reads as follows: 

. J 
"Your opinion is requested on the question as to whether or not the 

offices of Village Clerk and member of the County School Board are com­
patible. 

Since there is some conflict in opinion on this question in this County, 
I will appreciate your opinion." 

Public offices are incompatible when made so by express provtswn of con­
stitution or statute, or when rendered such by operation of the common law test 
of incompatibility. 

An examination of the Ohio Constitution and statutes discloses no express 
provision which would prevent a village clerk from holding the office of member 
of a county board of education at the same time. The remaining question is, there­
fore, whether or not such a combination of offices may be held by one person 
simultaneously in view of the common law rule. 

The common law test of incompatibility is well expressed in the case of State, 
ex rei. vs. Gebert, 12 C. C. (N. S.) at page 275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate to, 
or in any way a check upon, the other; or when it is physically impos­
sible for one person to discharge the duties of both." 

After a study of the statutes providing for the duties of a member of a 
county board of education and of a village clerk; I am unable to see where these 
two offices are in anywise a check upon each other or that one is in any respect 
subordinate to the other. 

It might be maintained that these offices are rendered incompatible by reason 
of provisions of the budget law (sections 5625-1, et seq.). Now a village is a 
subdivision within the budget law. See General Code 5625-la. The clerk is the 
fiscal officer of his village. See General Code 5625-1d. As such fiscal officer he 
might be called before the county budget commission to explain the estimate of 
revenues filed for his village, when the said commission contemplates a paring 
of the various estimates of the political subdivisions of the county in order to 
adjust the county budget under section 5625-20, General Code. 
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In such a case it might be argued that if he were also a member of a county 
board of education the duties required of both offices wot~ld conflict. This con­
tention, however, has been negatived by a former opinion of this office, reported 
in the Opinions of the Attorney General for 1931, volume 1, page 145. In such 
opinion it was held as disclosed by the syllabus: 

"An elector in a township may hold the posztwn of township trustee 
and member of a county board of education at one and the same time." 

It was pointed out in said opinion that members of a board of education and 
the township trustees might be called in by the budget commission for confer­
ences and in such a situation persons who were members of both boards would 
appear as adversaries against themselves. In holding, however, that the same 
situation would not arise if a county board of education was involved, my im­
mediate predecessor stated at page 146: 

"No such reason, however, could be urged against the compati­
bility of membership on a county board of education and a township 
board of trustees for the reason that the county board of education is 
not a tax levying body and does not receive funds for its purpose from 
the budget commission but from moneys retained and set aside for that 
purpose by the county auditor." 

The sole remaining question is whether or not it is physically possible for 
one person to hold these two positions. In my opinion No. 338, rendered under 
date of March 23, 1933, I held that it is a question of fact rather than of law 
whether or not it is physically possible for one person to occupy two given offices 
at one time. 

Consequently, in specific answer to your question, I am of the opinion that 
the offices of member of a county board of education and village clerk are com­
patible if it is physically possible for one person to transact the duties of both of 
such offices simultaneonsly. 
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Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

DISTRICT BOARD OF HEALTH-HEALTH COMMISSIONER-NO JURIS­
DICTION OVER STATE-OWNED PROPERTY WITHIN POLITICAL 
SUBDIVISION. 

SYLLABUS: 
Neither local district boards of health nor local health commissioners have any 

general jurisdiction over state owned property in their political subdivisions. 

CoLUMBUS, OHIO, August 8, 1933. 

HoN. H. G. SouTHARD, Director of Health, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your communication which reads as follows: 


