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32. 

FEES-U~DER SECTION 2873 G. C.-WHERE CLERK OF CO~BIO~ PLEAS 
COURT OR HIS DEPUTY AD~HNISTERS OATH-AFFIDAVIT OR 
PLEADI~G FILED-FEE PROVJDED BY LAW l\IUST BE PAID INTO 
COUXTY TREASURY. 

SYLLABUS: 
~Vhe11 a clerk of the Con11110n Pleas Court, or his deputy, admi11isters 011 oatil 

011 011 affidavit of verification to a pleadinp filed in his office, or a11y otlzer affidarvit, 
or performs any other service authori::ed by Section 2873, General Code, he must 
charge therefor the fee provided by law a11d pay the same iuto the county treasury. 

CoLUMBUS, OHIO, January 31, 1927. 

Bureau of luspectio11 aud Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GESTLDIEX :-1 am in receipt of your inquiry requesting my opinion on the 

following: 

"}Jay a clerk of courts or his deputy, who is a notary public, administer 
an oath on an affidavit of verification to a pleading filed in his office, or 
any other affidavit, charge the fee provided by law for notary public and 
retain the same for his own use, or is he required to administer the oath 
as clerk or deputy, charge the fee provided by Section 2900 G. C., for taking 
an affidavit and pay such fee :nto the county treasury as provided by Section 
2977 et seq., of the General Code?" · 

Section 2873 of the General Code, relative to the powers of the clerk of the 
Common Pleas Court, reads as iollows: 

"The clerk may administer oaths and take and certify affidavits, deposi­
tions and acknowledgements of deeds, mortgages, powers of attorney and 
other instruments of writing." 

Section 871, General Code, provides that the clerk may appoint one or more 
deputies; and section 9 of the General Code provides: 

"A deputy, when duly qualified, may perform all and singular the 
duties of his principal. * * *" 

An ·examination of the statutes will disclose that the powers given to the clerk 
of courts and his deputy in section 2873, supra, are powers which may be exercised 
by a notary public. The only question, therefore, to be considered in answer to 
your inquiry is whether or not, notwithstanding the provisions of said section, said 
officer may exercise the power of a notary public and keep the legal fees for 
himself. 

In this connection, it is well to consider Section 2899, General Code, which 
reads: 

"The clerk of each of the courts shall exercise the powers conferred and 
perform the duties enjoined upon him by statute and by the common law; 
and in the performance of his duties he shall be under the direction of his 
court." 
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There are several sections of the General Code which fix the fees to be charged 
by these officers in the performance of their duties, and Section 2977, General Code, 
provides: 

''All the fees * * * , allowances and other perquisites collected or 
received by law as compensation for services by a * * * clerk ~f courts 
* * * shall be so received and collected for the sole use of the treasury 
of the county in which they are elected and shall be held as public moneys 
belonging to such county and accounted for and paid over as such as here­
inafter provided." 

The last part of the above quoted section refers to Section 2983, General Code, 
which provides for the payment of such moneys on the first business day of each 
month, and at the end of his term of office, into the county treasury. It can, there­
fore, readily be seen that the fees so collected can be, and are, used by the county 
for the purpose of paying at least part of the salaries of the officers. 

An examination of these sections discloses the plain intent of the law to be, 
that when a clerk of the court, or his deputies perform any of the acts mentioned 
in Section 2873, it must be done as such officer. Even if we did not have the pro­
vis:ons of Section 2899, the answer would be no different. This last section is 
merely declaratory of the old principle of law which requires diligent service and 
common honesty on the part of the officer, and that his actions shall be for the 
interest of the public. To permit him to perform such services while holding said 
office under the authority of his commission of notary public, would deprive the 
public of the right to receive the fees provided by law for the performance thereof. 
It would permit him to collect fees for these services, and instead of paying them 
into the county treasury, as provided by law, to divert them to his own use. 

In cor,sidering this question, and in interpreting the powers of such officers, the 
language of the Supreme Court of Ohio in the case of State, ex rei, vs. Stone, 92 
0. S., 63, is pertinent: 

"l\fere techn'cal rules of law or interpretation may be invoked to 
preserve the natural justice and substantial equities of a given case, but 
they should not be permitted to defeat or destroy the same." 

To interpret the sections before us so as to permit the clerk to perform the 
service in question as a notary public and charge therefor, would, in effect, defeat 
the purposes of the sections relative to the powers and duties of such officers and 
their obligation to account for the fees collected for doing the same. 

It is, therefore, my opinion that when a clerk of the Common Pleas Court, 
or his deputy, administers an oath on an affidavit of verification to a pleading in his 
office, or any other affidavit, or perform-; any other service authorized by Section 
2873, General Code, he must charge therefor the fee provided by law and pay the 
same into the county treasury. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney Ge11eral. 


