
2-67 1970 OP~NIONS OAG 70-041 

OPINION NO. 70-041 

Syllabus: 

A reduction in the weekly salary of a non-teaching employee
resulting from a resolution of the board of education restricting
all non-teaching employees to forty hours per week may legally 
be made under Section 3319.082, ReviGed Code, but this can be 
done only in connection with the school board's annual notice 
of yearly salary to the non-teaching employee given as of July
first and applicable to the next succeeding school year. · 

To: Bernard W. Freeman, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, April 14, 1970 

I have your request for my opinion concerning the legality
of a reduction in salary of a certain non-teaching school dis­
trict employee under the provisions of Section 3319.082, Revised 
Code. You set forth the fact situation in your request letter 
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as follows: 

"The Monroeville Local School Board 

apparently reduced the salary of a Mrs. W. 

She was holding two (2) part time jobs. 

Her schedule prior to February 1, 1969 was 

apparently this: 


"Assistant Cook. 30 Hrs. per wk. 1.62 
"Assistant Custod. 12 II 1.74

42 

and afte~ February 1, 1969, her schedule was as 
follows: · 

"Assistant Cook 30 hrs. per wk. 1.70 
"Assistant Custod. 10 II 1.74"

40 

Section 3319.082, supra, provides as follows: 

"In all school districts wherein the pro­
visions of sections 143.01 to 143.48, inclusive, 
of the Revised Code do not apply, each board of 
education shall cause notice to be given annually 
not later than the first day of July to each non­
teaching school employee, who holds a contract 
valid for the succeeding school year, as to the 
salary to be paid such school employee during such 
year. Such salary shall not be lower than the 
salary paid during the preceding school year unless 
such reduction is a part of a uniform plan affecting
the non-teaching employees of the entire district. 
This section does not prevent increases of salary
after the board's annual notice has been given." 

There are two questions it appears that must be answered 
under your statement of facts. First, was the particular salary
reduction in question made as a part of a uniform plan affect­
ing the non-teaching employees of the entire school district. 
Secondly, if the reduct ion in salary does qualify as part of 
such a uniform plan, as of what date can the salary reduction 
be made effective. 

Turning to the first question, I note that you have attached 
to your letter thermo.-fax copies of your complete file. The in­
formation is disclosed that on February 11, 1969, the Monroeville 
School Board passed a resolution to the effect that all employees
will not be paid overtime unless approved by the board o~ super­
intendent and they must restrict their weekly time sheets to a 
maximum of 40 hours. This resolution was made effective as 
of February l, 1969. The reduction in work hours of the em­
ployee in question from 42 hours to 40 hours per week resulted 
in her above stated weekly salary reduction. The school 
board's resolution purports to cover all non-teaching employees.
The letter of the local school superintendent is in confirmation 
of that conclusion. It is my opinion that the limitation of 
the '/Tork week to 40 hours with elimination of overtime pay ap­
plicable to all non-teaching employees of the school district 
does constitute a uniform plan affecting the employees of the 
entire district within the meaning of such language as used in 
Section 3319.082, supra. 
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Then arises the second question, as of what date can the 
reduction in salary be made effective. Section 3319.082, supra,
provides that each board of education shall annually, not later 
than the first of July, give notice to each non-teaching em­
ployee holding contract for the succeeding year the amount of 
the salary to be paid the employee during such year. It is fur­
ther provided that this section shall not prevent increases of 
salary after the board's annual notice, It is my opinion that 
Section 3319.082, supra, expresses the legislative intent that 
no reduction in the amount of the annual salary can be made dur­
ing the school year following July first, below the amount ex­
pressed in the required prior annual notice. It must be assumed 
that the Monroeville School Board gave the annual notice re­
quired by law to the non-teaching employee in question and 
that the amount of her yearly salary therein expressed was in 
conformity with the figures you listed on a weekly basis in 
your statement of facts, 

I am therefo~e of the opinion and you are so advised that 
a reduction 1n the weekly salary of a non-teaching employee
resulting from a resolution of the board of education restrict­
ing all non-teaching employees to forty hours per week may 
legally be made under Section 3319.082, Revised Code, but this 
can be done only in connection with the school board 1 s annual 
notice of yearly salary to the non-teaching employee given as 
of July first and applicable to the next succeeding school year. 




