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MEMBER OF NATIONAL GUARD WHO IS ALSO MEMBER OF 
ARMY OR AIR NATIONAL GUARD OF THE U. S.-IS ALSO 

MEMBER OF ARMED FORCES OF THE UNITED STATES. 1-

MILITARY PAY NOT SUBJECT TO MUNICIPAL INCOME 
TAX. SECTION 718.01, RC. 

SYLLABUS: 

A member of the National Guard who is also a member of the Army or Air 
National Guard of the United States is a member of the armed forces of the United 
States within the purview of Section 718.01, Revised Code, and his military pay in 
such capacity is not subject to municipal income tax whether earned in part-time 
or in full-time work. 

Columbus, Ohio, October 9, 1959 

Hon. Loren G. vVindom, The Adjutant General 
Adjutant General's Department, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as .follows: 

"Your opinion upon the following matter is requested. Nu­
merous municipalities in the State of Ohio have local income tax 
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laws. Quite uniformly these local income tax laws exempt mem­
bers of the armed forces from the payment of such taxes upon 
their military salaries. Several municipalities have asked 
whether members of the Ohio l\'ational Guard, who are also mem­
bers of the Army or Air National Guard of the United States and 
who are employed full time in the business of the Guard, should 
be exempted under their local income tax laws. 

"The facts bearing upon the matter are as follows : 

"1. There appears to be no question with respect to drill 
pay because Guardsmen are on 'active duty' for drill periods by 
federal regulations and such income would be exempt. 

"2. The Guard has a number of officers and enlisted men 
who are employed full time by this Department. Some of such 
categories are: 

"a. Officers and men on Air Force standby alert status. 
"b. Technicians who operate and maintain our Na­

tional Guard air bases and our aircraft. 
"c. Technicians who operate and maintain our Na­

tional Guard army installations and equipment. 

"3. All equipment of the Guard is Federal property. 

"4. This personnel is paid in a variety of ways as follows: 

"a. 100% by the Federal Government. 
"b. 100% by the State. 
"c. 75% Federal and 25% State. 

"The method of payment may change from time to time 
although there is no change in job assignment. This is caused 
by shifts in financing at the Federal level and by Federal-State 
agreements relative to maintenance of the Guard. 

"5. The National Guard ( Army and Air) is a component 
of the Armed Forces of the United States. (32 U.S.C.A., Sec. 
101 (5)(7) ). 

"6. It is noted that 10 U.S.C.A., Sec. 3062 states ' ( c) The 
Army consists of-(1) The Regular Army, the Army National 
Guard of the United States, the Army National Guard while in 
the service of the United States, and the Army Reserve; * * *'; 
that 10 U.S.C.A., Sec. 8062 states '(cl) The Air Force consists 
of (1) the Regular Air Force, the Air National Guard of the 
United States, the Air National Guard while in the service of 
the United States and the Air Force Reserve; * * *; that 32 
U.S.C.A., Sec. 101 states '(2) Armed Forces means the Army 
* * * Air Force * * *'. 

"Your opinion is specifically desired upon the following 
question: 
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" 'Is a member of the National Guard, who is also a member 
of the Army or Aid National Guard of the United States and who 
is a full time duty employee of the National Guard, a member 
of the Armed Forces of the United States within the meaning 
of the municipal income tax laws?' " 

Regarding taxation of military pay of members of the armed forces 

of the United States by municipal corporations, Section 718.01, Revised 

Code, reads in part : 

"* * * 
"No municipal corporation shall tax the military pay or al­

lowances of members of the armed forces of the United States, 

* * * " 

The first question to consider in this matter is whether a member of 

the National Guard who is also a member of the Army or Air National 

Guard, is a member of the armed forces of the United States. The second 

question to consider is whether, if the answer to the first question is yes, 

the fact that the member is on full-time duty should affect the application 

ofthe tax. 

There is no question that the Army and Air Force of the United 

States are parts of the armed forces of the United States. In this regard, 

Title 10, U. S. Code Annotated, Section 101, provides in part: 

"* * * 
"(2) 'Armed forces' means the Army, Navy, Air Force, 

Marine Corps, and Coast Guard. 

"* * * 
" ( 5) 'Army National Guard of the United States, means 

the reserve component of the Army all of whose members are 
members of the Army National Guard. 

"* * * 
" ( 7) 'Air National Guard of the United States' means the 

reserve component of the Air Force all of whose members are 
members of the Air National Guard. 

"* * * 

It also appears that members of the Army National Guard and mem­

bers of the Air National Guard are members of the Army and Air 

Force, respectively. 
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Title 10, U. S. Code Annotated, Section 3062, reads in part: 

"* * * 
" ( C) The Army consists of-

" ( 1) the Regular Army, the Army National Guard 
of the United States, the Army National Guard while in the 
service of the United States, and the Army Reserve; and 

"* * * (Emphasis added) 

Title 10, U. S. Code Annotated, Section 8062, reads in part: 

"* * * 
"(D) The Air Force consists of-

" ( 1) the Regular Air Force, the Air National Guard of 
the United States, the Air National Guard while in the service 
of the United States, and the Air Force Reserve; 

"* * * (Emphasis added) 

In view of the foregoing, I am of the opinion that a member of the 

Army or Air National Guard of the United States, as such, is a member 

of the armed forces of the United States, and his pay in such capacity is 

therefore not subject to a municipal corporation income tax. 

Considering the second question, a member of the Ohio National 

Guard in serving as a member of the Army or Air National Guard of the 

United States is a member of the armed forces of the United States in 

such service. Thus, it follows that no pay in such capacity is subject to 

municipal income tax regardless of whether the work involved is part­
time or full-time. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a member of 

the National Guard who is also a member of the Army or Air National 

Guard of the United States is a member of the armed forces of the United 

States within the purview of Section 718.01, Revised Code, and his military 

pay in such capacity is not subject to municipal income tax whether earned 

in part-time or in full-time work. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




