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SYLLABUS: 

Members of a county child welfare board are "public officers" within the 
meaning of Section 38, Article II of the Ohio Constitution and, in accordance 
with Section 5153.08, Revised Code, may be removed by the board of county 
commissioners only upon "complaint and hearing" and only "for good cause." 

Columbus, Ohio, October 9, 1963 
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Hon. Lynn B. Griffith, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Trumbull County 
Warren, Ohio 

Dear Sir: 

I have received your letter requesting my opinion on the 
following questions: 

"l. Are members of the County Child Welfare Board 
public officers within the meaning of Article II, Sec. 38, 
of the Constitution and Sections 3.07 and 3.08 of the Ohio 
Revised Code? 

"2. Can members of the County Child Welfare 
Board be summarily removed by the County Commis­
sioners under Section 5153.08 of the Ohio Revised Code? 

"3. Would a removal under Section 5153.08 O.R.C. 
be effective if a formal complaint specifying the charges 
on which the removal was based was served upon the 
members and they were given and opportunity to appear 
at a hearing before the Board of County Commissioners 
to defend against the charges? 

"4. If Ohio Revised Code Section 5153.08 is un­
constitutional under any procedure which might be fol­
lowed, are the members of the Child Welfare Board sub­
ject to removal under the provisions of O.R.C. Sections 
3.07 and 3.08 ?" 

The answer to each successive question depends upon the 
answer to the preceding question; therefore, they shall be con­
sidered in numerical order. 

The Constitution of Ohio does not employ or define the term 
"public officer" and no authority has been found which specifically 
categorizes a member of a County Child Welfare Board as a 
"public officer." Various cases do, however, outline general pre­
requisites to a determination that certain officials are "public 
officers." The members of the County Child Welfare Board fulfill 
those prerequisites. In the case of State ex rel. v. Brennan, 49 Ohio 
St., 33, the Ohio Supreme Court cited with approval a definition 
of "public officer" found in the case of Bradford v. Justice, 33 Ga. 
332: 

"Where an individual has been appointed or elected, in a 
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manner prescribed by law, has a designation or title given 
him by law, and exercises functions concerning the public, 
assigned to him by law, he must be regarded as a public 
officer. * * * 

"In passing it may be remarked that emolument, 
though an ordinary incident, is not a necessary one, as has 
been held in diverse cases in this state. * * *" 

(Emphasis added) 

The foregoing statement, in respect to County Child Welfare 
Board members, is supported by sections of the Revised Code which 
provide that such members shall be appointed in a manner pre­
scribed by law (Section 5153.08), that they shall have a designation 
given them by law (Sections 5153.04 and 5153.07) and that said 
members exercise functions concerning the public assigned to them 
by law (Section 5153.16). 

44 Ohio Jurisprudence 2d, page 492, Public Officers, Section 
6, further refines the definition of "public officer": 

"A public office must have some permanency and con­
tinuity, and one of the characteristics of a public office as 
named in the definitions is tenure, that is, duration and 
continuance. * * * In other words, the person who is to 
be regarded as a public officer must be clothed by virtue 
of law with authority not incidental or transient, but for 
such time as denotes duration and continuance. * * *" 

(Emphasis added) 

By Section 5153.08, Revised Code, the board members serve 
a four year term; this provision adequately supplies the "tenure," 
"duration," and "continuance" called for in the passage above cited. 

In light of the foregoing analysis, it is my opinion that mem­
bers of the County Child Welfare Board are "public officers" within 
the meaning of Section 38 of Article II, Ohio Constitution and 
Sections 3.07 and 3.08, Revised Code. 

Your second inquiry may be disposed of by a close examination 
of the Revised Code, the Ohio Constitution, and the case cited in 
your letter. The word "summarily" as used in your second question 
is ipso facto in contradistinction to the most basic tenet of law, i.e. 
due process of law. In overruling the constitutional validity of a 
statute which provided for summary removal of a county treasurer, 
the Ohio Supreme Court discussed the concept of due process and 
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quoted from the Dartmouth College Case ( 4 Wheat 518, 4 L. Ed. 
629) in which Daniel Webster spoke on the subject in these terms: 

"By the law of the land is most clearly intended the 
general law; a law, which hears before it condemns; which 
proceeds upon inquiry, and renders judgment only after 
trial. The meaning is that every citizen shall hold his life, 
liberty, property, and immunities, under the protection 
of the general rules which govern society. " (quoted in 
State, ex rel. Hoel v. Brown, 105 Ohio St., 479. 

Provision for the removal of board members under Section 
5153.08, Revised Code, is as follows: 

"* * *The Board of county commissioners shall ap­
point four members of the board and for good cause may 
remove any member so appointed. * * *" 

Query now whether this section is contrary to the requirements 
of Section 38 of Article II, Ohio Constitution, which is as follows: 

"Laws shall be passed providing for the prompt re­
moval from office, upon complaint and hearing, of all 
officers, including state officers, judges and members of the 
general assembly, for any misconduct involving moral 
turpitude or for other causes provided by law; and this 
method of removal shall be in addition to impeachment or 
other method of removal authorized by the constitution." 

(Emphasis added) 

Inasmuch as Section 5153.08, Revised Code, provides for the 
removal of members of the County Child Welfare Board which we 
have defined as being "public officers" but does not provide for 
"complaint and hearing" an required in Section 38 of Article II, 
Ohio Constitution, it might be argued that Section 5153.08, supra, 
is unconstitutional. On the other hand, it is difficult to visualize the 
Legislature enacting a statute that is clearly in violation of a con­
stitutional provision. It is not necessary for the Legislature to 
write into a statute that which the constitution reads into it. In 
The State ex rel. Clarke v. Cook, 103 Ohio St., 465, on page 469, the 
following is stated: 

"It can not be seriously doubted, however, that what 
constitution reads into every statute it is quite un­

'"V that the legislature should expressly write into 
.ce. Upon the contrary, unless the language of the 

is clearly inconsistent therewith, the presence of 
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such constitutional provision is as necessarily implied in 
the statute as if the same were expressly written into it." 

Applying the foregoing reasoning to this situation, it is my 
opinion that the constitutional requirements of "complaint and 
hearing" as set forth in Section 38, Article II of the Ohio Constitu­
tion must by implication be read into the provisions of Section 
5153.08, supra. It is clear, under this interpretation, that Section 
5153.08, supra, does not provide for summary removal of members 
of the County Child Welfare Board and is therefore constitutional. 

In response to your third question, it is my opinion that in 
order for a member of the County Child Welfare Board to be 
removed by the Board of County Commissioners in accordance with 
Section 5153.08, supra, formal "complaint" and "hearing" are 
mandatory. 

At this point, some consideration should be given to the pro­
cedure to be utilized in removing a member of the County Child 
Welfare Board, particularly since Section 5153.08, supra, is not too 
clear on this matter. It might be argued that the proceedings called 
for in Sections 3.07 and 3.10, inclusive, of the Revised Code, should 
be followed. Because of the language in the last sentence of Section 
3.07, Revised Code, however, I am of the opinion that it is not neces­
sary to follow the proceedings outlined in these statutes. The last 
sentence of Section 3.07, supra, reads as follows: 

"* * * The proceedings provided for in such sections 
are in addition to impeachment and other methods of re­
moval authorized by law, and such sections do not divest 
the governor or any other authority of the jurisdiction 
given in removal proceedings." 

(Emphasis added) 

Clearly then, in light of the foregoing, Sections 3.07 to 3.10, 
inclusive, Revised Code, do not necessarily become operative when 
removal is initiated under Section 5153.08, supra. Inasmuch as the 
Board of County Commissioners has jurisdiction of the removal 
proceedings under Section 5153.08, supra, it is my opinion that, so 
long as they comply with the constitutional requirement of "com­
plaint and hearing" and the statutory definitions of "good cause", 
they are vested with discretion as to the type of proceedings which 
they may institute. 
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Because of the foregoing it is not necessary to discuss your 
fourth question. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised 
that members of a county child welfare board are "public officers" 
within the meaning of Section 38, Article II of the Ohio Constitu­
tion and, in accordance with Section 5153.08, Revised Code, may be 
removed by the board of county commissioners only upon "com­
plaint and hearing" and only "for good cause." 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




