
702 OPINIONS 

817. 

DISTRICT BOARD OF HEALTH-DISTRICT ADVISORY COUNCIL AU­
THORIZED TO APPOINT WHEN-WHEN TWO APPOINTED FROM 
MUNICIPALITY ENTITLED TO ONLY ONE-DE JURE OFFICER 
DISCUSSED. 

SVLLABUS: 

1. Under section 1261-18 of the General Code, the district advisory council is 
authorized to appoint only one member of the district board of health from a 
municipality forming part of the health district, the population of which munici· 
pa/ity comprises less than one-fifth of the total population of the district. 

2. Where two members of a district board of health are appointed from a 
municipality entitled to only one member, only the one first appointed is a de jure 
officer entitled to continue in office. 

CoLUMBUS, OHIO, May 11, 1933. 

HoN. HARRY I. KAYLOR, Prosecuting Attorney, Kenton, Ohio. 

DEAR SrR :-1 have your inquiry concerning the validity of the appointment oi 
two members of your district board of health which comprises all of Hardin 
County outside the city of Kenton. You state that the population of the health 
district is 18,067. The two members in question reside in the village of Ada, 
which has a population of 2,499, or less than one-fifth of the total population of 
the health district. One of these members was appointed in 1930 to fill an un­
expired term, while the other was appointed prior thereto for a full term. 

Se~tion 1261-17, General Code, provides for a district board of health con­
sisting of five members to be appointed as provided in section 3406, that is, for 
a term of five years, one member to be appointed each year. The manner of 
making appointments is set forth in section 1261-18, General Code. 

Section 1261-18, in so far as it is material, provides: 

"Within sixty days after this act (G. C. §§1261-16 et seq.) shall 
take effect the mayor of each municipality not constituting a city health 
district and the chairman of the trustees of each township in a general 
health district shall meet at the county seat and shall organize by select­
ing a chairman and a secretary. Such organization shall be known as 
the district advisor-y council. The district ad~·i,sory council shall proceed 
to select and appoint a district board of health as hereinabove provided, 
having due regard to the equal representation of all parts of the district. 
Where the population of a11y municipality represented on such district 
advisory council exceeds one-fifth of the total population of the district, 
as determined by the last preceding federal census .such municipality shall 
be entitled to one representative on the district board of health for 
each fifth of the population of such municipality. Of the members 
of the district board of health, one shall be a physician." * * * 
(Italics the writer's.) 

Your first question is whether the district advisory council has complied with 
the law in selecting two members of the board of health from the municipality 
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of Ada. If my answer should be in the negative, you desire to know which of 
the two members should continue to hold office. 

The difficulty arises because of the language in section 1261-18, italicized 
above. I find no court decisions or opinions of this office which are helpful in 
interpreting this language. It is stated in Throop on Public Officers, section 556, 
that: 

"A ministerial officer or board of officers has only such powers 
as are conferred on him or it by statute, either expressly or by necessary 
implication; and he or it must comply strictly with the provisions of 
the statute, regulating the exercise of those powers, otherwise the act 
or decision will be a nullity." 

The statute in question provides that the district advisory board "shall" ap­
point the district board of health "having due regard to the equal representation 
of all parts of the district." The word "shall" appearing in statutes is generally 
mandatory, and I understand it to be so used here. In my opinion it refers not 
only to the action of appointing but also to the prescribed manner of making 
the appointment, viz., "having due regard to equal representation." 

The question then is whether the appointment of two members of the board 
of five from a village having 2,499 people, leaving three members. to represent 
15,568 people in the district, violates the "due regard" provision. The munici­
pality of Ada thus has one member for every 1249.5 residents, while the other 
"parts" of the district have one member for every 5,189 residents. By the express 
provision of section 1261-18, if Ada had two-fifths of the population, or 7,227 
residents, it would be entitled to a member on the board for each one-fifth, or 
two members. As the board is now constituted, it has the same number of 
members for a population of about one-third of that number. 

While the statute does not require that the district advisory council use 
mathematical precision in determining the distribution of the members of the 
board of health, I am of the opinion that under section 1261-18, only one member 
of the board can be appointed from the municipality of Ada, which has less than 
one-fifth of the total population of the health district. I am informed that this 
interpretation of section 1261-18 conforms with that given by the state board of 
health. 

You state in your letter that one of the members of the board from Ada was 
appointed for his present term before the other received the appointment under 
which he now purports to act. Obviously, when the first member was appointed, 
Ada was entitled to be represented on the board. This member's appointment was 
therefore valid and he is entitled to continue to hold office. The second member 
subsequently appointed was ineligible. He therefore did not become a de jure 
officer and his office may be vacated by proper proceedings. 

Section 1261-17 provides that vacancies on the district board of health shall 
·be filled in like manner as original appointments. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


