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Upon examination of this lease, I lind that the same has been properly executed by 
the Conservation Commissioner and by Bruce B. Gaumer, the lessee therein named. Upon 
examination of the provisions of the lease and of the conditions and restrictions therein 
contained, I lind the same to be in conformity with statutory provisions relating to 
leases of this kind. I am accordingly approving this lease as to legality and form, as 
is evidenced by my approval endorsed upon the lease and upon the duplicate and tri­
plicate copies thereof, all of which are herewith enclosed. 

4198. 

Respectful Iy, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-MUST COMPLY WITH SECTIONS 2447 AND 
2447-1, G. C., IN SELLING REAL ESTATE. 

SYLLABUS: 
1. IVhere authority is extended by statute to public officers or boards to sell and 

dispose of public property, and the statute fixes the manner of consummating the sale, 
the terms of the ·authorization must be strictly complied with. 

2. A board of county commissioners is without authority to sell real estate belong­
ing fp tlu county to a board of education within the county or 1o anyone else, without 
co·mplying with the terms of Section 2447 and 2447-1, General Code, with respect to 
the passage of the proper resolution and the ad'Vertising for bids as foxed by the statute, 
regardless of the 'Value of said property. 

3. A board of county commissioners may by resolution adopted by a majority 
thereof, grant leases, rights or easements in real estate belonging to the county to mu­
nicipalities and other go'Vemmental subdi'l!isions without ad'l!erti.ring for bids. 

COLUMBUS, OHIO, April 30, 1935. 

HaN. KENNETH KREIDER, Prosecuting .'lttorney, Newark, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 
reads as follows: 

"We respectfullY' request your opmwn on the following set of facts: 
The county owns a small tract of land which they wish to sell to the 

Board of Education of Licking Township. This is just a sm.all strip of land 
and the sale price is only $100.00. 

under Section 2447, it gives the county commissioners authority to sell any 
land, but they have to pass a resolution and advertise four times in a news­
paper, and receive sealed bids for the same. 

However, there is Section 7624-1, which gives authority to municipalities 
to sell real estate to boards of education without advertising. 

In your opinion, would this section give the board of county commissioners 
authority to just sell the land, or does it apply strictly to municipalities?" 

Counties have generally been held to be agencies of the state for the performance 
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of functions of the state, and, while necessarily clothed with some corporate powers, to 
fl have only such powers as are conferred by statute. Board of Commissioners vs. Gates, 

· 83 Ohio St., 19. In other jurisdictions counties have no power to alien property unless 
express legislative authority exists therefor. See note in Ann. Cas., 191E, 528. In 
Ohio, however, there was early recognition of the fact that, while counties have no 
power to acquire property not needed for county purposes, the county might find itself 
actually possessed of property for which there was no public need. In such case, said 
the Supreme Court in Reynolds vs. Commissioners of Stark County, 5 Ohio 204, if the 
property is not held in trust, and not dedicated to public use, it may be sold because the 
right to sell follows nec~sarily as an incident to ownership. Later the General Assem­
bly enacted what is now Section 2447 et seq., General Code, prescribing the method 
by which county commissioners may sell real ~tate which is not needed for county 
purposes. Sections 2447 and 2447-1, General Code, as amended in 1931 (114 0. L., 
546) which sections fix the power and the manner of exercising that power for the 
county commissioners in the sale of real estate belonging to the county, read as follow~: 

"Sec. 2447. If, in their opinion, the interests of the county so require, the 
commissioners may sell any real estate belonging to the county, and not needed 
for public use; and, in any event, they may grant leases, rights and easements 
to municipalities or other governmental subdivisions for public purposes, in­
cluding among other such purposes memorial structures and underground 
structures, on or in lands owned by the county where such lease, right or ease­
ment shall not be deemed by the commissioners to be inconsistent with the 
need of such land for public use by the county; such lease, right or easement 
may be for such length of time and upon such terms and for such purposes 
and may provide for such renewals thereof as said commissioners may deem 
to be for the best interests of the public; and, in case of the sale of such real 
estate not used for cou.nty purposes, and, in case of such a grant of lease, 
right of easement, all or such part of the proceeds thereof as the board of com­
missioners may designate may 'be placed by the commissioners in a separate 
fund to be used only for construction, equipment, furnishing, maintenance or 
repair of the county buildings and for the acquisition of sit~ therefor." 

"Sec. 2447-1. No sale of such real estate shall be made unless authorized 
by a r~olution adopted by a majority of such commissioners. When such 
sale is so authorized a deed therefor shall be made by such board of county 
commiss·ioners and only to the highest responsible bidder, after advertisement 
once a week for four consecutive weeks in a newspaper of general circulation 
within such county. Such board of county commissioners may reject any or 
all bids and readvertise until all such real estate is sold. 

Said commissioners, by resolution adopted by a majority thereof, are em­
powered to grant leases, rights and easements to municipalities and other gov­
ernmental subdivisions in accordance with the terms of section 2447 without 
advertising for bids. When such grant of lease, right or easement is so au­
thorized, a deed or other proper instrument therefor shall be executed by said 
board of county commissioners." 

There is no other statutory authority empowering the commtsswners of a county 
to sell real estate belonging to the county than the statut~ quoted above. These statutes 
contain no limitations or exceptions as to the value of property to be sold, and in view of 
the strictly limited powers of boards of county commissioners, it clearly follows that they 
can act in the sale of county property only through the power conferred by Sections 2447 
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and 2447-1, supra. It has been generally held that where the authority is extended by 
statute to public officers or public boards to sell public property the terms of the au­
thorization must be strictly complied with else the purchaser does not acquire a good ti­
t!e. Carstarphen vs. Plymouth, 180 N. C., 103; Southport vs. Stanly, 125 N. C., 464; 
City of Albany vs. Goodwin, 203 App. Div., 530; Leventhal vs. Gilhrzore, 206 N. Y. S., 
120. 

Section 7624-1, of the General Code, to which you refer is a special statute authorizing 
a municipal corporation to transfer and convey by deed any real property owned by it 
and not needed for municipal purposes, to the board of education of such municipality, 
tt. be used by said board for school purposes, upon such terms and conditions as are 
agreed upon between the municipal corporation and the board of education. It is not 
necessary under this statute to advertise for bids. It is a special statute however, ap­
plying only to municipal corporations and then only to sales made by the municipal 
corporation to the board of education of the school district of which the municipal cor­
poration is a part. It can not be held to apply to a board of county commissiners, nor 
zs there any corresponding statute authorizing boards of county commissioners to trans­
fer and convey by deed or to make a sale of real estate to a board of education without 
advertising for bids and otherwise complying with the terms of Sections 2447 and 
2447-1, supra. 

I am therefore of the opinion that the board of county commissioners of Licking 
County is not empowered to sell the land referred to in your inquiry to the board of 
education of the Licking Township Rural School District without complying with the 
terms of Sections 2447 and 2447-1, General Code, with respect to the passage of the 
proper resolution and the advertising for bids spoken of in the statute. 

It will be observed, however, from the terms of said sections 2447 and 2447-1, Gen­
eral Code, that the commissioners might lease this property to the board of education of 
Licking Township Rural School District as provided by the statutes, without advertis­
ing for bids. 

4199. 

Respectfully, 

jOHN vV. BRICKER, 
Attorney General. 

HIGHWAY DEPARTMENT-EXTRA WORK CONTRACT DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

The legality of an extra work contract discusud. 

COLUMBUS, Omo, April 30, 1935. 

HoN. JosEPH T. TRACY, Auditor of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I acknowledge receipt of your communication which reads in part as 
follows: 

"We have before us approved for payment, 1934 Voucher 56593, dated 
April 8th, 193.5, issued by the Department of Highways in favor of W. L. 
Johnson Construction Co. This voucher contains an item of $3,320.10 as 


