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OPINION NO. 70-116 

Syllabus: 

1. A facility which is primarily intended to provide recre­
ational opportunities, such as a preschool program operated by a 
municipality falls within the scope of Chapter 5104 of the Revised 
Code. 

2. There is no basis for exempting operations of a city be­
cause of home-rule provisions for charter cities. 

3. Prekindergarten programs, such as Headstart, are subject 
to being licensed as child day-care centers, whether located in or 
outside a school building. 

4. Baby-sitting services provided by some recreational centers 
such as bowling alleys and YWCA's for children while their parent or 
parents are present and using the facilities of the center, do not 
require licensing. 

5. A license fee established by Section 5104.03, Revised Code, 
applies to each individual center and a single fee cannot be ac­
cepted from a single organization which operates more than one 
center. 
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6. Preschool kindergarten programs financed under Title I of 
the National Education Act are required to be licensed as child day­
care centers even though the programs are located in school 
buildings. 

7. Nursery schools operated by colleges and vocational schools 
to give training to students enrolled are required to be licensed as 
child day-care centers. 

To: Denver L. White, Director, Dept. of Public Weifare, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 1, 1970 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"Chapter 5104 of the Revised Code pro­
vides for licensing of child day-care centers 
by the Department of Public Welfare. Some 
facilities which are taking care of children 
during part of the day are questioning wheth­
er their operations fall within the provisions 
of the statute. We are requesting your opin­
ion on the following situations: 

"(1) Does a facility which is primarily 
intended to provide recreational opportunities 
come within the scope of the law? An example 
of this is a preschool program operated by the 
Recreation Department [of a municipality]., half 
days for preschool children. 

"(2) Is there any basis for exempting 
operations of a city from the licensing re­
quirement? An assistant city attorney has 
contended that programs within the city were 
not subject to licensing because of the home 
rule provisions for charter cities. 

"(3) Are prekindergarten programs such 
as Headstart, which are operated by boards of 
education subject to licensing? Does it mat­
ter whether they are located in a school 
building or outside a school building? 

"(4) Baby-sitting services are provided 
by some recreational centers such as bowling 
alleys, YWCA's, etc. for children while their 
mothers are using the facilities of the cen­
ter. Do these facilities require licensing? 

"We would also ask your opinion on one 
other question which is raised from time to 
time. This is in connection with the fee es­
tablished by Section 5104.03. Are we correct 
in assuming that the fee applies to each in­
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dividual center and that there is no basis on 
which we could accept a single fee from an or­
ganization which operates more than one place? 
For example, the Board of Education [of a mu­
nicipality], operates forty-five Headstart 
programs." 

Also a second request: 

"(1) Many city schools in Ohio operate 
preschool kindergarten programs which are fi­
nanced under Title I of the National Education 
Act. Funds are allocated by the State Depart­
ment of Education and the programs are super­
vised by that department. The programs are 
located in school buildings. Licensing these 
facilities would create many problems and we 
are anxious to know whether they fall within 
the purview of Chapter 5104 or not. 

"(2) Nursery schools are operated by 
several colleges and vocational schools to 
serve as a place in which to give training 
to students enrolled in the educational pro­
gram. Is there any basis for exempting these 
facilities from the purview of Chapter 5104?" 

Section 5104.01, Revised Code, is the definition section of 
Chapter 5104, Revised Code, and reads in pertinent part as follows: 

"As used in Chapter 5104. of the Revised 
Code: 

" (A) 'Child day-care' means administer­
ing to the needs of infants, pre-school chil­
dren, and school-age children outside of school 
hours by persons other than their parents for 
any part of the twenty-four hour day, for part 
or all of at least two consecutive weeks, but 
does not include the care of children in 
places of worship during religious services. 

"(Bl 'Child day-care center' means any 
place in which child day-care is provided for 
five or more infants, pre-school children, or 
school-age children outside of school hours 
in average daily attendance, other than the 
children of the owner or administrator of the 
center, with or without compensation." 

I am assuming that the schools or agencies described in your 
question have five or more children in average daily attendance, 
other than the children of the owner or administrator, and that 
they operate for a part of the twenty-four hour day for part or 
all of at least two consecutive weeks. 
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As a matter of first concern, it appears that the legisla­
ture intended that the person or agency who operates a child day­
care center should be licensed by the director of public welfare, 
whether such person or agency be private or public. 

Section 5104.03, Revised code, as amended, effective June 
12, 1970, reads in part as follows: 

"A municipal corporation which owns 
and operates a child day-care center or 
which makes application for license prior 
to the establishment of a municipally 
owned and operated center is excepted from 
the requirement for payment of a license 
fee under this section. 

II* * * * * * * * *" 

It thus appears that while a municipally owned and operated 
child day-care center may be excepted from the requirement of pay­
ment of the license fee, it must nevertheless be licensed. 

In addition, Section 5104.07, Revised Code, provides that 
the director of public welfare may prescribe additional require­
ments for licensing tax supported or community supported day-care 
centers. It is thus obvious that the fact th~t the owner and 
operator of a day-care center is a public or tax supported agency 
does not exempt the day-care center from the requirements of being 
licensed. Based upon the above quoted definitional language under 
Section 5104.01, supra, I must conclude that the legislature did 
intend that a facility which is primarily intended to provide 
recreational opportunities for preschool children, such as would 
be contained in a preschool program operated by a municipality, 
be included within the meaning of "child day-care center" and 
therefore subject to being licensed. 

The position that programs within a municipality are exempt 
from licensing because of home-rule provisions for charter cities 
is not well taken. Chapter 5104, supra, requiring licenses for 
child day-care centers, is a general law and an exercise of the 
police power of the state of Ohio and as such may not be contro­
verted by any municipality. Niehaus v. State, 111 Ohio St. 47 
(1924): Bucyrus v. State Dept. of Health, 120 Ohio St. 426 (1929). 

Prekindergarten programs fall directly within the purview 
of the definition of child day-care centers under the language 
set out in Section 5104.01, supra, first above quoted, and the 
fact that they are operated by a board of education does not 
exempt them from the requirement of being licensed. 

In the case of baby-sitting services provided by recrea­
tional centers such as bowling alleys and YWCA's, if it were 
established as fact that at least one of the parents was present 
at the facility at all times while the child was being cared for 
in the baby-sitting service at the same facility, I do not feel 
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that the element of parental control would be sufficiently re­
moved to constitute a care of the child by persons other than the 
parents to bring such services within the definition of "child 
day-care" as provided in Section 5104.01, supra. 

With respect to the fee established by Section 5104.03, 
supra, you are correct in assuming that the fee applies to each 
individual center. There is no basis upon which you could ac­
cept a single fee from an organization which operates more than 
one center. 

Section 5104.03, supra, provides in part as follows: 

"Every person, firm, organization, 
corporation, or agency operating a child 
day-care center on January l, 1970 and 
after such date any person, firm, organ­
ization, corporation, or agency desiring 
to establish a child day-care center shall 
apply for a license to the director of 
public welfare on such form as the direc­
tor prescribes. * * * A fee of one hun­
dred dollars shall be paid at the time of 
application for a license to operate a 
child day-care center having both morning 
and afternoon programs and an average 
daily attendance of thirty or more and a 
fee of fifty dollars shall be paid at the 
time of application for a license to oper­
ate any other child day-care center. 
* * ... 

You cite the case of preschool kindergartens financed under 
Title I of the National Education Act and supervised by the State 
Department of Education. The fact that this form of child day­
care center is supervised by a public authority does not serve 
to exempt it from being licensed. The further fact that these 
programs are located in school buildings does not exempt them from 
the requirement of a license. 

Based upon the first above quoted language from Section 
5104.01, supra, there is no basis for exempting nursery schools 
operated by colleges or vocational schools to give training to 
students from licensing requirements of Chapter 5104, supra. 

I am, therefore, of the opinion and you are so advised: 

1. A facility which is primarily intended to provide recrea­
tional opportunities, such as a preschool program operated by a 
municipality falls within the scope of Chapter 5104 of the Revised 
Code. 

2. There is no basis for exempting operations of a city be­
cause of home-rule provisions for charter cities. 
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3. Prekindergarten programs, such as Headstart, are subject 
to being licensed as child day-care centers, whether located in or 
outside a school building. 

4. Bab:y":'Sitting services provided by some recreational centers 
such as bowling alleys and YWCA's for children while their parent 
or parents are present and using the facilities of the center, do 
not require licensing. 

5. A license fee established by Section 5104.03, Revised 
Code, applies to each individual center and a single fee cannot be 
accepted from a single organization which operates more than one 
center. 

6. Preschool kindergarten programs financed under Title I of 
the National Education Act are required to be licensed as child 
day-care centers even though the programs are located in school 
buildings. 

7. Nursery schools operated by colleges and vocational 
schools to give training to students enrolled are required to 
be licensed as child day-care centers. 




