
530 OPINIONS 

with reference to the construction of such improvement, and the approval of the 
county commissioners is not required as a condition precedent to the payment of 
such wages. 

3140. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BRIDGES-POWER OF COUNTY COMMISSIONERS TO RECONSTRUCT 
AND REPLACE BY FORCE ACCOUNT UNDER SECTION 7198, GEN­
ERAL CODE. 

SYLLABUS: 
Power of county comm1sswners to construct bridge by force account under 

section 7198, General Code, dismssed. 

CoLUMBUS, OHIO, April 10, 1931. 

HoN. SAM J. HETZLER, Prosecuting Attorney, Sidney, Ohio. 

DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication, which 
reads: 

"The County Commissioners of Shelby County, 0., have on hand 
the reconstruction and the replacing of two bridges, the reconstruction job 
is one involving the sum of $3500.00. 

The Commissioners have been offered, what seems to be in their 
opinion, an extraordinary value in a second-hand or used bridge, to be 
used on the replacement location and can be done for about $6,000.00. 
The Commissioners feel that this is a particular instance where it would 
be impracticable to proceed under General Code, Sees. 2343 to 2361, and 
that it would be to the best public interest to proceed under Sec. 7198. 
(The County Surveyor advises that to build the same projects new it 
would cost between $18,000.00 and $20,000.00.) 

There is no emergency existing in these bridge cases and there is no 
particular public demand for the reconstruction of these bridges, so in the 
face of these facts, I desire to be advised whether or not the Attorney 
General's Department considers it legal to proceed under Sec. 7198." 

Section 7198 of the General Code, to which you refer, reads: 

"The county surveyor may when authorized by the county commis­
sioners employ such laborers and teams, lease such implements and tools 
and purchase such material as may be necessary in the construction, re­
construction, improvement, maintenance or repair of roads, bridges and 
culverts by force account." 

It would seem that the exercise of the power granted in the section above 
quoted is not dependent upon there being an emergency. In other words, the 
commiSSIOners in their discretion determine whether the surveyor may proceed 
by force account. In this connection, it may be noted that the Attorney General in 
an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1921, at page 822, in 
considering section 7198, supra, recommended that public authorities follow the 
competitive bidding system unless adherence thereto is in particular instances 
either impracticable or against the public interest. It would therefore appear 
that it is in the discretion of the commissioners as to whether or not they will 
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authorize a given improvement to be constructed by force account. 
However, in connection with the subject at hand, section 6948-1 should be 

noted, which reads : 

"Before undertaking the construction, reconstruction, widening, re­
surfacing, repair or improvement of a road, the county commissioners 
shall cause to be made by the county surveyor an estimate of the cost of 
such work, which estimate shall include labor, material, freight, fuel, haul­
ing, use of machinery and equipment and all other items of cost and 
expense. If the county commissioners deem it for the best interest of 
the public they may, in lieu of constructing such work by contract, proceed 
to construct the same by force account. Where the total estimated cost of 
the work exceeds three thousand dollars per mile, the commissioners 
shall be required to invite and receive competitive bids for furnishing 
all the labor, materials and equipment and doing the work, as provided 
in G. C. § 6945, and to consider and to reject the same, before ordering 
the work done by force account. When such bids are received, considered 
and rejected, and the work done by force account; such work shall be 
performed by compliance with the plans and specifications upon which 
the bids were based. The provisions of this section shall apply both to 
new construction and to repair work." 

An examination of the history of the above section would indicate that the 
three thousand dollars per mile would have no application to the construction of a 
bridge. It may have application if the bridge is being constructed as a part of a 
road construction project. Prior to the enactment of the so-called Norton­
Edwards Act in 1927, the group of sections of which section 6948-1 is a part, 
applied only to roads, but by the amendment of section 6911 in said act, the 
commissioners were authorized to include the construction or reconstruction of 
bridges and culverts in a road improvement project by unanimous vote. See 
Opinions of the Attorney General for 1929, Vol. I, Page 790. 

While section 7198 is a part of another group of s~ctions, it could well be 
argued that it is in pari materia with section 6948-1. In any event, it is my 
opinion that it was not the intent of the legislature that the limitation of three 
thousand dollars per mile was to apply to the construction of a bridge not being 
constructed in conjunction with a road improvement. The term "mile" when used 
in such sections, it is believed, has reference to the road, as such term cannot 
logically apply to bridges. 

By way of specific answer to your inquiry it is my opinion that the county 
commissioners under the provisions of section 7198, General Code, may authorize 
the county surveyor to purchase material and employ labor to construct a bridge 
by force account, and such power would include the right to purchase and recon­
struct a second-hand bridge if in the judgment and discretion of said officials the 
same is for the benefit of the county. 

3141. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF NEW CONCORD-UNION RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, MUSKINGUM COUNTY, OHI0-$73,500.00. 

CoLUMBUS, OHIO, April 10, 1931. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 


