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ATTORNEY GENERAL 

EDUCATION; COUNTY BOARD-COUNTY COMMISSIONERS, 

DUTY TO "FURNISH THE OFFICES," §3319.19 R.C.-DOES NOT 

INCLUDE JANITOR SERVICE AND UTILITIES. 

SYLLABUS: 

The term "furnish the offices", as used in Section 3319.19, Revised Code, does not 
include the furnishing of services of janitor and of utilities i.e., water, heat, light and 
telephone, and the board of county commissioners is not required to furnish such 
services for the county board of education. 

Columbus, Ohio, February 25, 1959 

Hon. Wilford R. Miller, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

In your letter of January 15, 1959, you request my opinion witn 

reference to the following specific questions : 

"I. Under Section 3319.19, R.C., are the County Commis­
sioners required to furnish janitorial services for the offces of 
County Board of Education? 

"2. Under Section 3319.19, R.C., are the County Commis­
sioners required to furnish utilities for the offices of the County 
Board of Education?" 

Section 3319.19, Revised Code, reads as follows: 

"The board of county commissioners shall provide and fur­
nish offices in the county seat for the use of the county superinten­
dent of schools. Such offices shall be the permanent headquarters 
of the superintendent and shall be used by the county board of 
education when it is in session." 

As you pointed out in your letter, Section 3319.19, Revised Code, 

( which was formerly Section 4844, General Code, and, for the purpose 

at hand, is analogous with former Section 47 44-6, General Code) had 

been the subject of opinions rendered by two of my predecessors, which 

are reported in Opinion No. 144, Opinions of the Attorney General for 

1915, p. 278, and Opinion No. 581, Opinions of the Attorney General 

for 1951, p. 350. 
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In Opinion No. 581, supra, request was made for the interpretation 

of the phrase "furnish offices" and the syllabus reads as follows : 

"Section 4844, General Code, requires not only that the 
county commissioners shall provide the physical quarters for an 
office for the use of the county superintendent of schools but 
also that the commissioners shall furnish such office with such 
furniture and equipment as are appropriate to the nature of the 
superintendent's statutory duties and functions." 

It should be noted in this connection that the above conclusion was 

reached on the basis of giving the word "furnish" an expanded sense, and 

the question therefore arises whether or not it would be proper and 

reasonable to expand its meaning still further so as to include janitorial 

services and the furnishing of utilities, by which term I assume are meant 

water, light, heat and telephone. It appears to me that in view of the 

fact that the statute involved imposes a duty on the board of county com­

missioners, a further expansion of the meaning of the word "furnish" is 

not warranted, for it would clearly go beyond the legislative intent insofar 

as it can be read from the express words of the statute. 

The important word to be considered in connection with the two 

questions at hand is "services." One of the definitions, obviously ap­

plicable here, found in \Vebster's New International Dictionary, reads: 

"Any result of useful labor which does not produce a tangible 
commodity." 

vVhile not squarely in point, a strong shaft of light is cast on problem 

posed here in Opinion No. 144, supra, where the question presented was 

whether the county commissioners or the county board of education is 

responsible for the payment of bills for "office supplies, stationery, etc." 

Tn the course of that opinion it was said: 

"I do not consider that this provision of the statute author­
izes the payment of bills for statutory, telephone services and other 
expenses incident to the clerical work of the office of the county 
superintendent, out of the general county fund upon the approval 
of the county commissioners. (Emphasis added) 

In the foregoing opinion it was noted that under former Section 4684, 

General Code, a county school district was not co-extensive with the 

county as a political subdivision of the state. This is still true under 

Section 3311.05 Revised Code, which is analogous to former Section 

4684, General Code. Section 3311.05, Revised Code, reads as follows: 
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"The territory within the territorial limits of a county, ex­
clusive of the territory embraced in any city school district, ex­
empted village school district, and excluding the territory detached 
therefrom for school purposes and including the territory attached 
thereto for school purposes constitutes a 'county school district.' " 

Answering your questions, I am of the opinion that in the absence 

of express statutory provision to that effect the term "furnish the offices," 

as used in Section 3319.19, Revised Code, does not include the furnishing 

of services of janitor and of utilities i.e., water, heat, light and telephone, 

and the board of county commissioners is not required to furnish such 

services for the county board of education. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




