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SEWER DISTRICTS-BOARDS OF COUNTY COMMISSIONERS 

1. BONDS ISSUED IN ANTICIPATION OF COLLECTION OF 
SPECIAL ASSESSMENTS FOR SEWER DISTRICT-§ 133.31 
RC-SUCH BONDS ARE GENERAL OBLIGATION BONDS 
OF THE COUNTY. 

2. BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS NOT LIABLE 
FOR NEGLIGENCE IN CONSTRUCTION, OPERATION OR 
MAINTENANCE OF A SEWAGE TREATMENT PLANT­
CHAPTER 6117., RC. 

3. COUNTY MAY BE HELD LIABLE TO LOWER RIPARIAN 
OWNER IF OPERATION OF SEWAGE TREATMENT 
PLANT RESULTS IN UNLAWFUL APPROPRIATION OF 
LAND-ART. I, SEC. 19, OHIO CONSTITUTION. 

4. BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS MUST ADVERTISE 
FOR SEALED BIDS FOR THE CONSTRUCTION OF SUCH 
SEWERAGE AND WATER SUPPLY OR WATER WORKS 
SYSTEM NOTWITHSTANDING THAT THE OWNERS 
HAVE FILED WRITTEN WAIYER OF NOTICES-§§ 
6117.27; 6117.28; 6103.10; 6103.11 RC-OPINION 326, OAG 1923, 
p. 258 OVERRULED. 

SYLLABUS: 

1. Where a board of county commissioners, acting pursuant to Chapters 6117., 
and 6103., Revised Code, establishes a sewer district and acquires or constructs a sew­
erage system and a water supply or water-works system for such district and further 
provides for the levying of assessments on lots and lands benefited by such systems, 
bonds issued a·s provided in Section 133.31, Revised ,Code, in anticipation of the collec­
tion of such special assessments are full general obi igation bonds of the county. 

2. A board of county commissioners is not liable in its official capacity for 
damages resulting from its negligence in t'he a,bsence of a statute specifically imposing 
such liability and is, therefore, not liable for damages resulting from the negligent 
construction, operation or maintenance of a sewage treatment plant established pur­
suant to Chapter 6117., Revised Code. 

3. By virtue of Section 19, Article I, Ohio Constitution, a county may be held 
liable to lower riparian owners who sustain damage as a direct result of the con­
struction, maintenance or operation of a county operated sewage plant if the dam­
ages are such as to amount to an unlawful appropriation. 
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4. A board of county commissioners must advertise for sealed proposals as pro­
vided in Sections 6117.27 and 6103.10, Revised Code, for the construction of ·such a 
sewerage and water supply or water-works system, notwithstanding the fact that the 
owners of the lots and lands to be benefited by such systems have, pursuant to Sec­
tions 6117.28 and 6103.11, Revised Code, filed petitions and written waivers of the 
requirement of ·publication of resolutions and legal notices. Opinion No. 326, Opinions 
of the Attorney General for 1923, page 258, overruled. 

Columbus, Ohio, October 11, 1957 

Hon. Robert E. Cook, Prosecuting Attorney 

Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of County Commissioners of Portage County are 
contemplating the creation of a sewer district and a water district, 
under provisions of Revised Code, Chapters 6117 and 6103, re­
spectively, in one of the townships of Portage County, and the 
following legal questions have arisen : 

"1. If bon<ls are issued by the County Commissioners for 
the construction of a water and/or sewer district, would said 
bonds be a general obliga•tion of the whole county or would they be 
an obligation only against the property in the districts, as provided 
in Sections 6128 and 6103.11 of the Revised Code? 

"2. Since the proposed sewage treatment plant will drain 
its effluent into a stream located nearby, is there any way that the 
County can be held liable by landowners down stream who might 
be flooded by the added water or whose portion of the stream 
might be contaminated by the effluent from said sewage plant? 

"3. Is it necessary to advertise for bids for the construction 
of a sanitary sewage treatment plant and facilities and a water 
supply and distribution system under provisions of the Revised 
Code?" 

Before turning to the specific questions presented in your inquiry, it 

should be noted that boards of county commissioners, acting pursuant 

to Chapters 6117., and 6103.. Revised Code, may establish sewer districts 

and acquire or construct the sewerage system and water supply or water­

works system deemed necessary for the preservation and promotion of 

public health and welfare. Such boards are further authorized by the per­

tinent sections of such chapters of the Revised Code to provide for the 

assessment of benefited property within the district. 
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The first question presented in your inquiry 1s, however, directed 

toward determining the extent of the obligation assumed by a county in 

issuing bonds to provide funds for the acquisition or construction of such 

improvements rather than toward determining the extent and scope of thf' 

special assessments which may be made against benefited property. Al­

though Chapters 6103., and 6117., Revised Code, specifically empower 

boards of county commissioners to issue and sell the necessary bonds or 

certificates of indebtedness to finance the cost of such improvements, we 

must look to the Uniform Bond Law, Chapter 133., Revised Code, for the 

solution to this problem. 

The language in your inquiry appears to me to refute any assumption 

that the board of county commissioners contemplates issuing revenue bonds 

pursuant to Section 133.06, Revised Code, which bonds would be secured 

only by a rpledge of and a lien upon the revenues derived from the rates 

or charges established for the use of such facilities and the covenant of the 

county to maintain sufficient rates and charges. It seems clear that the 

bonds to be issued by this board of county commissioners are, rather, those 

issued pursuant to Section 133.31, Revised Code, in anticipation of the 

collection of special assessments. Section 133.31, Revised Code, closes 

with this language: 

"* * * Bonds or notes issued in anticipation of the levy of 
special assessments, of the collection thereof, shall be full general 
obligations of the issuing subdivision, and the full faith, credit, 
and revenues of such subdivision shall he pledged for the payment 
of the principal and interest of such bonds or notes." 

Your second inquiry raises the question of the liability of a board of 

County Commissioners, in its official capacity, to respond in damages in the 

event lower riparian owners suffer damage as a result of the construction, 

maintenance or operation of such ccunty sewage plant. By reason of the 

broad scope of your inquiry, it is necessary to approach the problem from 
several aspects. 

It is fundamental that a board of County Commissioners i~ not liable 

in its official capacity to respond in damages for a cause of action grounded 

on negligence unless a specific liability is created by statute. \,Veiker v. 

Phillips, 103 Ohio St., 249, paragraph one of the syllabus. I find no statute 

specifically imposing upon a board of County Commissioners any liability 

grounded on the negligent construction, operation or maintenance of such 

a sewage treatment plant. 
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The only statute imposing any liability upon boards of County Com­

missioners is Section 305.12, Revised Code, which reads: 

"The board of county commissioners may sue and be sued, 
plead and be impleaded in any court of judicature, bring, maintain, 
and defend all suits in law or in equity, involving an injury to any 
public, state, or county road, bridge, ditch, drain, or watercourse 
established by such board in its county, and for the prevention of 
injury thereto. The board shall be liable, in its official capacity, for 
damages received by reason of its negligence or carelessness in 
not keeping any such road or bridge in proper repair, and shall 
demand and receive, by suit or otherwise, any real estate or inter­
est therein, legal or equitable, belonging to the county, or any 
money or other property due the county. The money so recovered 
shall be paid into the county treasury, and the board shall take 
the county treasurer's receipt therefor and file it with the county 
auditor." 

I am unable to conclude that operation of a county sewage treatment 

plant falls within the purview of this statute. Therefore, it is my opinion 

that a board of County Commissioners is not liable in its official capacity 

for damages resulting from the operation of such sewage plant when the 

cause of action ·is founded in negligence. 

However, your attention is invited to Section 19, Article I, Ohio Con­

s6'tution, which prohibits the taking of a private property for a public use 

without first having made compensation therefor or securing such compen­

sation by a deposit of money. Section 6117.39, Revised Code, empowers 

boards of county commissioners to procure, by appropriation or otherwise, 

such real estate, right-of-way, easement or right as the board considers 

necessary for the construction, maintenance or operation of sewers or a 

se\vage treatment or disposal plant. As this sewage treatment plant is as 

yet to be constructed, obviously there cannot, at this time, have been any 

unlawful appropriation of private property. 

The Supreme Court of Ohio has had for consideration the question 

of whether certain public uses amounted to an appropriation of private 

property. The first paragraph of the syllabus in City of Norwood, vs. 

Sheen, 126 Ohio St., 482, reads as follows: 

"Any direct encroachment upon land, which subjects it 
to a public use that excludes or restricts the dominion and con­
trol of the owner over it, is a taking of his property, for which 
he is guaranteed a right of compensation by Section 19 of the 
Bill of Rights. (La!?e Erie cS• Western Rd. Co. vs. Com111issio11-
ers of Hancock County, 63 Ohio St., 23, approved and fol­
lowed.)" 
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The following language is found in Steinle, vs. City of Cincinnati, 

142 Ohio St., 550, at page 554: 

"In the Sheen case the rule was anounced that where a 
municipality deposits sewage from a sewer upon private prop­
erty, such property is thereby subjected to a public use and a 
taking occurs within the meaning of Section 19, Article I of the 
Constitution of Ohio, for which damages may be claimed. See 
18 American Jurisprudence, 759, Section 134. 

"It will be observed that in connection with cases involving 
the appropriation of .private property to a public use, Ohio has 
adopted the liberal view that 'any substantial interference with 
the elemental rights growing out of ownership of private prop­
erty is considered a taking.' Smith v. Erie Rd. Co., 134 Ohio 
St., 135, 142, 16 N. E. (2d), 310, 313, and the cases therein 
cited." 

I am not unmindful of the fact that the Sheen case i11volved an 

action against a municipality, and 1 find no Ohio case where recovery 

was allowed against the county commissioners on the expropriation theory, 

but it is of great significance that nowhere in the course of the opinion 

in the Sheen case did the court discuss negligence or nuisance. Recovery 

was allowed solely on the basis of an unlawful expropriation. This fact, 

coupled with the language above quoted from the Steinle case impels 

me to the conclusion that recovery may be had by lower riparian owners 

who sustain damage as a direct result of the construction, maintenance 

or operation of a county operated sewage plant, if such damages are such 

as to amount to an unlawful appropriation. 

In your request you have mentioned Sections 6128. and 6103.11, 

Revised Code. The reference to Section 6128., Revised Code, it is 

assumed, must have been intended to be to Section 6117.28, Revised 

Code, which provides for the procedure to be followed by a board of 

county commissioners in those instances in which the owners of all the 

lots and lands to be benefited by and assessed for such a sewer improve­

ment or sewage treatment works for a sewer district petition in writing 

for the construction, maintenance and operation of such an improvement. 

Section 6103.11, Revised Code, makes substantially similar provision for 

the procedure to be followed in response to such a ,petition requesting 

the construction, maintenance, and operation of a water supply or water­

works system for such district. These sections provide, to the extent 

which is pertinent here, that when such petitions have been filed and the 

procedure set out therein is followed "none of the notices or publications 
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required by law need be made." The solution to your third question, 

then, appears to me to make it necessary to determine whether the ad­

vertising for sealed proposals for the construction of facilities is a '·notice 

or publication" within the meaning of Sections 6103.11 and 6117.28, Re­

vised Code. I cannot conclude that this is the correct interpretation of the 

pertinent statutes. 

Section 6103.10, Revised Code, relating to the construction of a 

public water supply or water-works system for any sewer district, and 

Section 6117.27, Revised Code, relating to the construction of the sew­

erage system for the sewer district, direct the board of county commis­

sioners, when bonds or certificates of indebtedness have been issued and 

sold, to enter into a written contract with the lowest and best bidder 

after advertising for sealed proposals. I look upon these sections as 

setting forth the procedure which must be followed by a board of county 

commissioners in securing bids or proposals, and not as providing for 

a "notice or publication" which is made unnecessary by reason of the 

petitions and waivers filed by the owners of the real property to be bene­

fited and assessed for such benefit. 

Examination of Sections 6103.11 and 6117.28, Revised Code, leads 

me to the conclusion that such property owners, by filing the required 

petitions waiving notice and publication of all resolutions and legal notices 

and the subsequent written statements that they have no objections to 

the estimated cost of and the tentative assessment for such improvement, 

waive only those notices and publications otherwise required by statute 

preliminary to the action of the hoard of county commissioners in incur­

ring an indebtedness for such project. The actual procedure to be fol­

lowed by such board in going forward with such construction is, it seems 

to me, something which cannot be varied or waived by any action of the 

owners of the real property to be served by such facilities and assessed 

therefor. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of Opinion No. 326, 

Opinions of the Attorney General for 1923, page 258, the syllabus of 

which reads: 

"Under the provisions of section 6602-6 of the General 
Code, the county commissioners may enter into a contract for 
the construction of a sewerage and disposal plant without adver­
tising for sealed proposals for the construction of such plant as 
provided in section 6602-5 of the General Code." 
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The author of that op1mon, in interpreting the predecessors of 

Sections 6117.27 and 6117.28, Revised Code, looked upon the required 

advertisement for sealed bids as being one of the legal notices made un­

necessary by reason of the waiver of the petitioning property owners. That 

opinion then concluded that bids must be received, although no adver­

tisement for such bids was required. and that contracts must be awarded 

and entered into as otherwise provided by law; only the actual advertis­

ing could be waived. 

In my view, however, such boards have no power to accept bids 

secured otherwise than in strict compliance \\·ith law. The General 

Assembly has prescribed one method only by which proposals for the 

construction of ·such sewerage systems and water supply systems may 

be secured. The familiar rule relating to the powers of a board of county 

commissioners is stated in this way in Elder vs. Smith, 103 Ohio St., 

369, at page 370: 

"It has long been settled in this state that the board of county 
commissioners has such powers and jurisdiction, and only such, 
as are conferred by statute." 

It is, therefore, my opinion and you are advised: 

1. \1/here a board of county commissioners, acting pursuant to 

Chapters 6117., and 6103., Revised Code, establishes a sewer dist,ict 

and acquires or constructs a sewerage system and a water supply or 

water-works system for such district and further provides for the levying 

of assessments on lots and lands benefited by such systems, bonds issued 

as provided in Section 133.31, Revised Code, in anticipation of the col­

lection of such special assessments are full general obligation bonds of 
the county. 

2. A board of county commissioners is not liable in its official 

capacity for damages resulting from its negligence in the absence of a 

statute specifically imposing such liability and is, therefore, not liable for 

damages resulting from the negligent construction, operation or main­

tenance of a sewage treatment plant established ,pursuant to Chapter 

6117., Revised Code. 

3. By virtue of Section 19, Article I, Ohio Constituticn, a county 

may be held liable to lower riparian owners who sustain damage as a 

result of ithe ,construction, maintenance or operation of a county operated 

sewage plant if the damages are such as to amount to an unlawful ap­
propriation. 
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4. A board of county commissioners must advertise for sealed 

proposals as ,provided in Sections 6117.27 and 6103.10, Revised Code, 

for the construction of such a sewerage and water supply or water-works 

system, notwithstanding the fact that the owners of the lots and lands 

to be benefited by such systems have, pursuant to Sections 6117.28 and 

6103.11, Revised Code, filed petitions and written waivers of the require­

ment of publication of resolutions and legal notices. Opinion No. 326. 

Opinions of the Attorney General for 1923, page 258, overruled. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




