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COUNTY ENGINEER-ELIGIBILITY FOR NOMINATION AS 
PARTY CANDIDATE-MATTER FOR JUDICIAL RATHER 
THAN ADMINISTRATIVE DETERMINATION -BOARD OF 
ELECTIONS WITHOUT AUTHORITY TO MAKE DETERMINA­
TION-MAY NOT OMIT FROM BALLOT IN GENERAL ELEC­
TION NAME OF INDIVIDUAL WHO RECEIVED HIGHEST 
NUMBER OF VOTES FOR OFFICE IN PARTY PRIMARY­
SECTION 315.02 RC. 

SYLLABUS: 

The eligibility of an individual, under the provisions of Section 315.02, Revised 
Code, for nomination as a party candidate for the office of county engineer is a matter 
for judicial rather than administrative determination and a board of elections is 
without authority to make such determination by omitting from the ballot in the 
general election the name of an individual receiving the highest number of votes for 
such office in a party primary. 
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Columbus, Ohio, May 18, 1956 

Hon. John F. DeMuth, Prosecuting Attorney 

Paulding County, Paulding, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"At yesterday's primary election in this county Clayton 
Chorpenning received a sufficient number of write-in votes 
on the Republican ticket for the office of County Engineer. This 
day Charles H. Dunakin, Democratic nominee for County Engi­
neer, filed a written protest with the County Board of Elections, 
a copy of which protest I enclose herewith. You will notice the 
protest is against the acceptance of a filing fee, the submitting of 
the candidate's mime to the Secretary of State, the issuance of 
a Certificate of Nomination, and the placing of the candidate's 
name on the ballots for general election. You will also notice that 
the protest states that the write-in cancliclate, Clayton Chorpen­
ning, is not a licensed professional engineer and a licensed sur­
veyor licensed to practice in the State of Ohio and that he is 
ineligilble under the provisions of Section 315.02 of the Revised 
Code of Ohio. 

"I should like to have your opinion on the following ques­
tion: 'Has a County Board of Elections any power or authority 
to challenge or investigate the qualifications of a candidate for 
the office of County Engineer when such candidate has received 
a sufficient numiber of write-in votes for such office?' " 

In a recent letter to the Secretary of State, a copy of which has been 

supplied to me, I note the following statement : 

"For your further information it is my understanding that 
the write-in candidate has made application for a professional 
engineer's and surveyor's license and it is possible that these 
licenses will ,be issued to him before general election. If such is 
the fact what, if any, bearing would this have on this matter?" 

In State, ex rel. Kirk, v. Wheatley, 133 Ohio St., 164, the syllabus 

reads m part : 

"3. The prov1s1ons of Section 2783, General Code, are 
mandatory, and one who is not a registered professional engineer 
and registered surveyor licensed to practice in the state of Ohio 
is not eligible as a candidate for the office of county engineer or 
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to be elected or appointed thereto unless he shall have previously 
served as county engineer immediately prior to his election." 

In the opinion in that case it was said by Judge Matthias, p. 168: 

"* * * vVheatley was not granted a license as a surveyor 
until subsequent to the election, and did not pass an examination 
as a professional engineer until subsequent to the institution of 
this proceeding. It is quite manifest, therefore, that at the time 
of th.e election vVheatley had not met the mandatory requirements 
of the statute and was not eligible as a candidate for the office of 
county engineer, and could not be legally elected or appointed 
thereto." (Emphasis added.) 

Because Judge Matthias' statement refers only to eligibility at the 

time of the election, making no mention of eligibility at the time of nomina­

tion, that case can ibe distinguished from the instant case. However, the 

prohibition in Section 2783, General Code, now Section 315.02, Revised 

Code, was held to apply to primary elections also in State, ex rel. Ranney, 

v. Corey, 37 Ohio La:w Abs., 442, the term "candidate" as used in the 

statute being held to include a candidate for party nomination in a primary 

election. 

Section 3513.10, Revised Code, provides in part: 

"* * * Candidates whose names are written in on the ballot, 
as provided in section 3513.23 of the Revised Code, and who are 
nominated, shall pay the same fee as candidates who declare their 
candidacy. * * *" (Emphasis added.) 

In Section 3513.22, Revised Code, there is the following provision: 

"Election officials, who are required to declare the results of 
primary elections, shall issue to each person declared nominated 
for or elected to an office, an appropriate certificate of nomina­
tion or election, * * *" (Emphasis added.) 

This section further provides : 

"W·hen the canvass of the election returns from all of the 
precincts in the county in which electors were entitled to vote 
at such election has been completed, the ,board shall determine 
and declare the results of the elections determined by the electors 
of such county or of a district or subdivision within such county. 

* * *" 
"The board shall thereupon promptly certify abstracts of the 

results of such elections within its county upon such forms 
as the secretary of state prescribes. One certified copy of each 



424 OPINIONS 

abstract shall be kept in the office of the board, and one certified 
copy of each abstract shall proniptly be sent to the secretary of 
state. * * *" (Emphasis added.) 

In State, ex rel. Cox, v. Riffle, 132 Ohio St., 546, the syllabus reads 

in part: 

"2. Where a candidate for county engineer, ineligible to 
election under section 2783, General Code, received the highest 
number of votes, receives a commission, qualifies, takes posses­
sion, enters upon and performs the duties of the office, such facts 
alone will not invest him with the title to the office where the 
right thereto does not exist." 

In the opinion in this case it was said by Judge Myers, p. 550: 

"* * * The respondent, not having been elected, was not 
in a position to qualify. While it was the duty of the board of 
elections to certify the returns to the Secretary of State, such 
action could not bestow a title to the office where right thereto 
did not exist. 'A certificate of election is not conclusive and does 
not carry with it any permanent right to the office in question.' 
22 Ruling Case Law, 436. See also Prince v. Skillin, 71 Me., 
361, 36 Am. Rep., 325. Likewise the issuance of the commission 
by the Governor, the giving of bond, taking possession of the 
office and performing the duties thereof-all these circumstances 
do not invest a person with title to an office where the right 
thereto does not exist. * * *" (Emphasis added.) 

Judge Myers' statement is clearly indicative of the view that in cases 

of asserted ineligibility of a candidate for the office of county engineer the 

board of elections is without power or authority to resolve the legal 

question involved, but should proceed to certfy the results of the balloting. 

This view is strongly supported, moreover, by the following language in 

the per curiam decision in State, ex rel. Hehr, v. Beery, 55 Ohio App. 

243, 244, 245 : 

"Under the allegations of the petition in this case, which 
are admitted by the demurrer, the respondent Harvey does not 
possess the qualifications of a candidate for county engineer pre­
scribed by Section 2783, General Code, and the petition for this 
reason, and the other reasons hereinbefore mentioned, states a 
cause of action entitling the relator to a writ of mandamus as 
prayed for. The demurrer of the respondents will for this reason 
be overruled, and, the respondents in open court having stated 
that they do not care to plead further, judgment will be entered in 
favor of the relator, making permanent the alternative writ of 
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mandamus heretofore issued herein. But as the duty of the re­
spondents to omit the name of the candidate from the ballot did 
not become fixed until this court in this action determined such 
candidate to be disqualified, and as the respondents were not, 
when this suit was begun, in default in the performance of their 
duty of omitting such name from the ballot, the costs of this action 
will be assessed against the relator. State, ex rel. Hiett, v. Court 
of Common Pleas of Hardin County, 102 Ohio St., 40, 130 N.E., 
36." (Emphasis added.) 

Moreover, in the Ranney case, supra, 37 Ohio Law Abs., 442, it was 

said by Doyle, J.: 

"We construe the word 'candidate' as used in this statute, as 
applica;ble to the case before us, to mean one who seeks the nom­
ination of his political party at a primary election. And, this 
ibeing so, it is necessary that such candidate possess the statutory 
qualifications of the office which he seeks, at the time designated 
by law as the latest moment for the filing of such declaration. 

"No power is vested in the hoard of elections of a county, 
nor in the secretary of state, to determine whether a person who 
files a declaration of candidacy for a primary election possesses 
.the necessary qualifications of a candidate for such office. 

"See, State ex rel. Hehr, v. Beery, et al., etc., 55 0. A. 
243. 

"And it is the duty of election officials to place the name of 
those whose petitions are in the prescribecl form, properly attested 
and filed in accordance with the provisions of the statutes, upon 
a ballot to be used for voting at the primary election, unless 
prohibited -by order of a court of competent jurisdiction." 

It would thus appear that any decision as to the ineligibility of a 

candidate for county engineer, whether at a general or a ,primary election, 

is a matter for judicial rather than administrative determination. 

From this it follows that the !board in the case at hand, as provided 

m Section 3513.22, Revised Code, should ( 1) canvass the returns and 

declare the results of the iballoting, and (2) certify abstracts of such 

results; and because such declaration of the results is in legal effect a 

declaration of nomination, the individual here in question should be 

deemed by the ,board to be the nominee for the office in question, and 

should proceed accordingly as provided in pertinent laws relating to 

primary nominations. 

In specific answer to your inquiry, therefore, it is my opm1on that 

the eligibility of an individual, under the provisions of Section 315.02, Re-
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vised Code, for nomination as a party candidate for the office of county 

engineer is a matter for judicial rather than administrative determination 

and a board of elections is without authority to make such determination 

by omitting from the ballot in the general election the name of an individual 

receiving the highest number of votes for such office in a party primary. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




