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OPINION NO. 77-018 

Syllabus: 
Where each shareholder of a foreign professional corporation 

is licensed to render professional service by the State of Ohio 
and where the foreign professional corporation otherwise meets 
the requirements of R.C. Chapter 1785, it may properly be licensed 
to do business in Ohio. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 6, 1977 

I have before me your request for my opinion as to whether 
an out-of-state professional corporation may obtain a license to 
do business in Ohio under R.C. Chapter 1703. Your presentation 
of this issue reads as follows: 

Section 1701.03 of the Revised Code pro­
vides with respect to Ohio domestic corporations 
that a corporation may not be formed for the 
purpose of carrying on a profession. Section 
1785.02 of the Revised Code provides, however, 
that a professional association may incorporate 
provided that each individual involved in the 
formation of the corporation is licensed or 
otherwise authorized to render the professional 
service for which the corporation is formed. 
Section 1785.05 of the Revised Code further 
provides that stock may only be owned in such 
an association by persons who are duly licensed 
or otherwise legally authorized to render the 
professional service. 

Chapter 1703 of the Revised Code provides 
general authority for an out-of-state corporation 
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to apply for a license to do business in Ohio 
for any purpose for which an Ohio corporation 
might engage in business in this state, but no 
section in that chapter specifies whether a 
corporation formed for the purpose of carrying 
on a profession in another stata is barred 
by Section 1701.03 of the Revised Code from 
applying for a license to engage in the pro­
fession in this state, or whether Section 
1785.02 of the Revised Code permits a foreign 
professional corporation to apply for a license 
to do business in this state so long as each 
shareholder of the corporation is licensed to 
render the professional service in this state. 

I would note at the outset that it was an historic principle in 
both the common and the statutory law of Ohio that the practice of 
a profession involves a per~onal relationship between the professional 
and his client which cannot be fulfilled by a corporation. Land 
Title Abstract & Trust Co. v. Dworken, 129 Ohio St. 23 (1934r;-""°State 
ex rel. Green v. Brown, 173 Ohio St. 114 (1962); 1952 Op. Att'y.~ 
No. 1751; 1961 Op. Att'y. Gen. No. 2495. Further, R.C. 1701.03 and 
its predecessors, the former R.C. 1701.04 and G.C. 8623-3, specifi­
cally preclude the formation of a corporation for the purpose of 
carrying on the practice of a profession. 

The principle, however, has been subject to change in recent 
years, in that the establishment of professional associations has 
been sanctioned by many legislative bodies. The 104th General 
Assembly of Ohio in 1961 enacted R.C. Chapter 1785 which permits 
an individual or group of individuals, each of whom is licensed or 
otherwise legally authorized to render the same kind of professional 
service, to organize and incorporate as a professional association. 
Although the provision of R.C. 1701.03 that a corporation may be 
formed for any purpose other than for carrying on a profession re­
mains in effect, R.C. 1785.08 specifies that where the provisions 
of R.C. Chapter 1701 conflict with those of R.c. Chapter 1785, the 
provisions of R.C. Chapter 1785 take precedence. Thus, the creation 
and operation of such associations in Ohio is governed by the require­
ments of R.C. Chapter 1785. 

In the years following the enactment of R.C. Chapter 1785, it 
has been recognized that a professional association organized there­
under should be regarded as a corporation engaged in the practice 
of a profession. See, State ex rel. Green v. Brown, 173 Ohio St. 
114 (1962); Rule XIV, Rules of Practice; Supreme court of Ohio; 
Cleveland Clinic v. Sombrio, 6 Ohio Misc. 48, (Akron Municipal Court, 
1966); O'Neill v. United States, 14 Ohio Misc. 61, 281 Fed. Supp. 
359 (1968). 

As you note in your letter, no specific or express statutory 
provision has been made for the recognition of foreign professional 
corporations in Ohio. Prior to the enactment of R.C. Chapter 1785, 
the rule in Ohio was that set out in State, ex rel. Bricker v. Buhl 
Optical Co., 131 Ohio· St. 217 (1936), in which the Court concluded 
that a foreign corporation lawfully authorized to do an optical 
business in Ohio was not authorized to engage in the practice of 
the profession of optometry within the state because a corporation 
could not at that time engage in the practice of a profession. 
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Similarly, in 1961 Op. Att'y. Gen. No. 2495, one of my prede­
cessors had occasion to consider whether a foreign corporation, not 
licensed to practice the profession of engineering in its domiciliary 
state, could be entitled to so practice in Ohio. After observing 
that the corporate practice of professional engineering or surveying 
was barred by the provisions of R.C. 4733.16 then in effect, my 
predecessor commented as follows: 

Research would also persuade me tha.t the status 
of the law is the same in the domiciliary state 
of the corporation under discussion. Thus it 
is difficult in the extreme to see how this 
corporation could enjoy a privilege in Ohio to 
which it is not entitled in Illinois, whence it 
derives. 

These authorities suggest then that the question of whether a for­
eign corporation may engage in a specific activity turns on both 
the law in this state and the law in the state of incorporation. 
Since corporate practice of a profession has subsequently been 
recognized your question involves an analysis of the extent to which 
the provisions of R.C. Chapter 1785, which permit the organization 
and incorporation of licensed professionals, alter the conclusion 
reached in State, ex rel. Bricker v. Buhl Optical co., supra. 

Your question assumes that an out-of-state professional associ­
ation is duly organized and incorporated in compliance with the law 
of the domiciliary state. In such a case the primary inquiry must 
be into the circumstances under which such a foreign corporation 
may be recognized in Ohio. As discussed in 1961 Op. Att'y. Gen. No. 
2495, the public policy of a state with respect to the recognition 
and admission of foreign corporations may be ascertained by reference 
to several sources, including the legislation of the state, either 
prohibiting or enabling acts or general legislation on a given 
subject, and by reference to settled adjudications of the highest 
court and by reference to the constant practice of its government 
officers. 

As noted above, no express statutory provision has been made 
in respect to the recognition of foreign professional corporations. 
Further, the Supreme Court of Ohio has not spoken to the admission 
of a foreign corporation to the practice of a profession in Ohio 
subsequent to the enactment of R.C. Chapter 1785 in 1961. It appears 
then that the basic rationale applied by the Court in State, ex rel. 
Bricker v. Buhl Optical Co., supra, remains intact. That is, a 
foreign corporation may only be licensed to engage in activity which 
is authorized under Ohio law. For these reasons, reference to the 
provisions of R.C. Chapter 1785 itself provides the best method of 
evaluating whether recognition and admission of a foreign corporation 
i's consonant with the public policy of Ohio. It is, therefore, my 
conclusion that where a foreign professional corporation meets the 
requirements of R.C. Chapter 1785, it may properly be recognized and 
admitted to practice in Ohio. 

As you note in your letter, R.C. 1785.02 requires that each 
shareholder of a professional corporation be licensed or otherwise 
legally authorized by the State of Ohio to render professional ser­
vices. Further, R.C. 1785.03 defines "employee" quite narrowly in 
the context of an employee rendering professional services and 
specifies that a professional association may render professional 
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services only through officers, employees and agents who are them­
selves duly licensed or otherwise legally authorized to practice by 
the State of Ohio. It may be that the General Assembly will in the 
future choose to recognize foreign professional corporations speci­
fically and to provide, for example, that only those officers, em­
ployees, agents and shareholders, who render professional services 
within Ohio, are subject to the requirement of an Ohio license. At 
the present time, however, the General Assembly has not so provided, 
and it is my conclusion that recognition by Ohio may properly be 
made only where a foreign professional corporation meets the require­
ments of R.C. Chapter 1785. Nothing in this opinion, of course, 
prevents an officer, employee or agent of a foreign prof~ssional 
corporation who is also licensed to practice in Ohio from practicing 
within this state as a licensed individual practitioner. 

In specific answer to your question, therefore, it is my 

opinion and you are so advised that where each shareholder of a 

foreign professional corporation is licensed to render professional 

service. by the State of Ohio and where the foreign professional 

corporation otherwise meets the requirements of R.C. Chapter 1785, 

it may properly be licensed to do business in Ohio. 





