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1655. 

OFFICES IXCOMPATIBLE-JUSTICE OF PEACE AXD MARSHAL OF 
VILLAGE IN SA!IIE COUNTY. 

SYLLABUS: 
The offices of justice of the peace a11d marshal of a ·village i11 the same county 

are i11compatible. 
CoLUMBUS, OHIO, March 24, 1930. 

Bureau of Inspectioll a11d Supervision of Public Offices, Colu111bus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication, which 

reads: 

"Question 1. Are the offices of justice of the peace and marshal of a 
village in the same county, compatible?" 

In determining whether or not one person may hold two or more offices at 
the same time, it is necessary to examine the constitutional provisions and statutes 
with reference to the subject, and if there be no constitutional or statutory inhibi­
tion against the holding of the several offices by the same person, an examination 
<:'f their duties must be made to ascertain whether they come within the common 
law rule of incompatibility. The common law rule is stated in 46 Corpus Juris, 
941, as follows: 

"At common law the holding of one office does not of itself disqualify 
the incumbent from holding another office at the same time, provided there 
is _no inconsistency in the functions of the two offices in question. But 
where the functions of two offices are inconsistent, they are regarded as in­
compatible. The inconsistency, which at common law makes offices incom­
patible, does not consist in the physical impossibility to discharge the 
duties of both offices, but lies rather in a conflict of interest, as where one 
is subordinate to the other and subject in some degree to the supervisory 
power of its incumbent, or where the incumbent of one of the offices has 
the power to remove the incumbent of the other or to audit the accounts 
of the other." 

I find nothing by way of constitutional or statutory proviSIOn that would pre­
vent a village marshal from being at the same time a justice of the peace in the 
same county in which the village is situated. However, certain provisions of the 
new criminal code, which became effective July 21, 1929, should be considered, 
while having in mind the common law rule above stated. 

Section 13422-1, General Code, defining magistrates, reads as follows: 

"For the purpose of this title, the word 'magistrate' shall be held to 
include justices of the peace, police judges or justices, mayors of municipal 
corporations and judges of other courts inferior to the Court of Common 
Pleas." 

It may be noted that the word "magistrate" includes justice of the peace 
wherever used in this title. 

Section 13432-1, (Section 1 of Chapter XI of the new code), provides as 
follows: 
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"A sheriff, deputy sheriff, constable, marshal, deputy marshal, watchman 
or police officer, herein designated as 'peace officers', shall arrest and detain 
a person found violating a law of this state, or an ordinance of a city 
or village, until a warrant can be obtained." 

Section 13432-9, (Section 9 of the same chapter as the last quoted section) 
reads as follows: 

"\Vhen an affidavit charging a person with the commission of an offense 
is filed with the judge, clerk or magistrate, if he has reasonable ground 
to believe that the offense charged has been committed, he shall issue a 
warrant for the arrest of the accused; if the offense charged is a violation 
of the laws of the state, such warrant may be directed to and executed 
by any officer named in Section 1 of this chapter (G. C. 13432-1, supra), 
but if the offense charged is a violation of the ordinance or regulation of 
the municipal corporation, such process shall be directed to and executed 
by the officers of such corporation." 

(Matter in parenthesis the writer's.) 

It is apparent that a justice of the peace, being a magistrate, may direct a 
warrant to arrest to a vilJage marshal in state cases by the terms of Section 
13432-9, supra. In my Opinion No. 1407, rendered to your bureau under date 
of January 14, 1930, it was held in the first paragraph of the syllabus as follows: 

"By virtue of the provisions of Section 13432-9 of the General Code, 
the mayor of a village may legally issue a warrant of arrest directed to a 
sheriff or constable of t:be offense is a violation of the state laws." 

The situation in that opinion was just the reverse of the matter now presented, 
but is applicable for the reason that the opinion recognized the right of a judicial 
officer of a political subdivision to direct a warrant to a ministerial officer of 
another political subdivision. Thus the occasion might arise where a justice of 
the peace would direct a warrant to himself, as village marshal. In such a situa­
tion the one office would be a check upon the other, inasmuch as the subordinate 
ministerial official and the official exercising supervision over him would be the 
same individual. This would clearly cause such a state of affairs as would render 
the offices incompatible. 

It has been repeatedly held by this office that offices are incompatible if there 
is the least possibility of a conflict of duty. In fact, in an early English case, 
Rex vs. Tizzard, 9 B. & C., 418, Judge Bailey, in speaking of incompatibility of 
offices, uses this language: 

"I think that the two offices are incompatible when the holder cannot 
111 every instance discharge the duty of each." 

In specific answer to your question, I am of the opinion that the offices of 
justice of the peace and marshal of a village in the same county are incompatible. 

15-.A.. G. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


