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is executed under the authority of Section 471, of the General Code, as amended by 
the Conservation Act. 

Upon examination of the provisions of this lease I find the same to be in con­
formity with the provisions of the section of the General Code above noted, and 
with all other statutory provisions relating to leases of this kind. 

Said lease is accordingly approved by me as to its legality and form, as is evi­
denced by my approval endorsed upon said lease and upon the duplicate and tri­
plicate copies thereof, all of which are herewith enclosed. 

2006. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CANDIDATE-COl'viMON PLEAS JUDGE-LIMITED TO EXPENDITURES 
OF FIVE HUNDRED DOLLARS EACH AT PRIMARY AND GENERAL 
ELECTION. 

SVLLABUS: 
Under the provisions of Section 4785-184, General Code, a candidate for the office 

of judge of common pleas, probate or insolvc11cy court, may 11ot cxpe11d more than 
five hundred dollars as therei11 set forth. The provision of this secti01~ authorizing 
an additiofwl exPe11diture by candidates of five dollars for each one hundred electors 
in excess of fi~·e thousand wlzo voted for govemor at the last prcccdiug state elcrtion 
relates only to candidates for other public offices to be voted for b:-.• the qualified elec­
tors of a county, city, tow11slzip or villa_qc, or any part thereof. tluw tlzosc limited 
111 clauses "(a)" to "(f).~· both i11clushte, of this sectio11. 

CoLUMBus, 0Hro, June 21, 1930. 

HoN. JAMES M. AUNGST, Prosewting Attomey, Canto11, Ohio. 
DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"A question has arisen over the interpretation of clause (h) of Section 
4785-184 of the new election code. This section reads as follows: 

'(h) if the total number of votes cast therein at such last preceding 
election be in exce~s of five thousand, the sum of five dollars for each one 
hundred in excess of such number may be added to the amount above speci­
fied. The amount which may be spent by any candidate at or before any 
primary election may be equal to, but shall not exceed the amount which 
is permitted by law to be expended for the general election. Any candidate 
for a public office who shall expend for the purpose above mentioned an 
amount in excess of the amount herein specified shall be guilty of a corrupt 
practice.' 

The clause (g) which immediately precedes clause (h) is as follows: 
'(g) a candidate for any other public office to be voted for by the 

qualified electors of a county, city, township, or village, or any part thereof, 
if the total number of votes cast therein for governor at such last pre­
ceding state election be five thousand or less, the sum of three hundred dollars.' 
while in clause (e) the limit of expenditure is placed at the sum of $500.00 
for candidates for common pleas judge. Does the excess amount provided 
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for in clause (h) apply to the office of common pleas judge or does it only 
apply to the county offices embraced in clause (g)? 

It will be noted that the above section, which was substituted in the new 
code for Section 5175-29 of the old, reads differently. Oause (h) in the 
new section is only a clause while the same wording was used in the old 
section as a new sentence with this exception; that in clause (h) the word 
'amount' is used while in the old section the word 'amounts' was used. 

You may be interested in knowing that the old section was interpreted 
by the Attorney General in two different opinions to mean that the additional 
amount did not apply to the office of common pleas judge or rather to any of 
the offices where the amount was specified. Attorney General's opinions, 
1916, p. 1517, and Attorney General's opinions, 1918, p. 1349. This view of 
the Attorney General was, however, overruled in the case of Baker vs. Slusser, 
19 0. N. P. (K S.) 523; Bal?er vs. Slusser, 27 0. C. A. 197; Slusser vs. 
Baker, 96 0. S. 606. It will be noted, however, that in the Slusser case the 
Supreme Court does not discuss the question and relies apparently upon the 
lack of jurisdiction in the court of common pleas, to remove the candidate 
rather than upon the construction of the statute adopted by that court. 

I would very much appreciate your opinion on the foregoing." 

The provisions of Section 4785-184, upon which you desire my opm10n, were 
heretofore contained in modified form in Section 5175-29, General Code. This sec­
tion provided in so far as is pertinent as follows: 

"The total amount expended by a candidate for public office, voted for at 
an election, by the qualified electors of the state, or any political subdivision 
thereof, for any of the purposes specified in Section 26 of this act (G. C., 
Sees. 5175-1, et seq.), for contributions to political committees, as that term 
is defined in Section 1 of this act, or for any purpose tending in any way, 
directly or indirectly, to promote or aid in securing his nomination and elec­
tion, shall not exceed the amount specified herein; * * * by a candidate 
for judge of common pleas, probate or insolvency court, the sum of five hun­
dred dollars; by a candidate for the office of state representative the sum of 
three hundred and fifty dollars; by a candidate for any other public office to 
be voted for by the qualified electors of a county, city, town or village, or 
any part thereof, if the total number of votes cast therein for all candidates 
for the office of governor at the last preceding state election, shall be five 
thousand or less, the sum of three hundred dollars. If the total number of 
votes cast therein at such last preceding state election be in excess of five 
thousand, the sum of five dollars for each one hundred in excess of such 
number may be added to the amounts above specified. * * * * " 

The question of whether or not candidates for offices which, under this section, 
were limited to the expenditure of definite sums without regard to votes cast, were 
authorized to expend five dollars for each one hundred electors in excess of five 
thousand in addition to the specified limitations in the section, was first considered 
by thi~ office in an opinion appearing in Opinions of the Attorney General for the 
year 1916, Vol. II, p. 1517, the syllabus of which is as follows: 

"The provision of the second sentence of Section 5175-29, G. C., 103 0. L. 
580, permitting the expenditure of an additional sum of five dollars for each 
one hundred votes in excess of five thousand cast for governor at the last 
preceding state election, by candidates for office, is applicable only to candi­
dates for other public offices than those specifically enumerated in the earlier 
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part of said section, to be voted for by the qualified electors of a county, city 
or village, or a part thereof as refe·rred to in the latter part of the first sen­
tence of said section." 

In reaching his conclusion, the then Attorney General said at p. 1518: 

"The second sentence of the above quoted section is not entirely free from 
ambiguity. I am inclined to the view, however, that when the same is taken 
in connection with the latter part of the preceding sentence, the meaning of 
the second sentence is rendered reasonably clear. It will be first observed 
that there is no reference found in the preceding provisions of said section 
relative to the number of votes cast in the state or subdivision in which the 
candidate seeks election to office except in that applicable to 'any other public 
office,' which is as follows : 

'by candidate for any other public office to be voted for by the qualified 
electors of a county, city, town or village, or any part thereof, if the total 
number of votes cast therein for all candidates for the office of governor 
at the last preceding state election, shall be five thousand or less, the sum 
of three hundred dollars.' 
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It is clear that this provision with reference to the total number of 
votes cast has application only to the 'candidates for any other public office' 
in that part of the first sentence of the above section, in which it is found. It 
further appears that the phrase 'total number of votes cast therein' in the 
second sentence has the same meaning as that phrase when used in that part 
of the first sentence last above quoted. That is to say, the term therein as 
used in both the latter part of the first sentence and in the second sentence of 
said Section 5175-29, supra, has reference to the county, city or village re­
ferred to in said latter part of the first sentence." 

The case of Baker vs. Slusser, to which you refer, decided in the year following 
the rendition of the foregoing Attorney General's opinion by the court of common 
pleas of Summit County, considered the provisions of Section 5175-29, supra. The 
syllabus of this case reported in 19 0. N. P. (N. S.) 523, 27 0. D. (N. P.) 169, is as 
follows: 

"The office of probate judge, under the corrupt practices act, especially 
Sec. 5175-29, G. C., limiting the amount of expenditures by candidates for 
election, comes within the provision prescribing an expenditure of a sum of 
$500 and an additional expenditure of $5 per hundred for all excess above 
5,000 in the votes cast at the last preceding state election. 

A court of common pleas, on appeal fr.om a declaration of a board of 
deputy state supervisors of elections under favor of Sees. 5148 to 5153, G. C., 
cannot declare a forfeiture in office for violation of Sec. 5175-29, G. C., in 
the absence of such a provision therein, the only method by which a forfeiture 
can be accomplished is by resort to a prosecution under Sec. 13323-1, G. C., 
which must precede appeal in an election contest." 

The foregoing decision was reversed by the Court of Appeals, the case being 
reported in Z7 0. C. A. 197, this court holding as set forth in the syllabus: 

"1. The provision of the corrupt practices act, which permits an ex­
penditure of five dollars for each one hundred votes cast in excess of five 
thouand at the last preceding state election, is not supplementary to the fixed 
maximum sums named earlier in the act as the amounts which may be ex-
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pended by candidates for the several offices designated, and the expenditure 
by a candidate for probate judge of a sum in excess of five hundred dollars 
is in violation of that act. 

2. A prior conviction under the corrupt practices act is not requisite 
to a judgment invalidating the election of one shown to have been guilty of 
expending an unlawful amount of money in promoting his candidacy, but 
the fact of such violation itself renders the election void, and a court will so 
declare." 

The Supreme Court reversed the Court of Appeals, being the case of Slusser vs. 
Baker, 96 0. S. 606, upon the holding of the Court of Appeals set forth in the second 
branch of the syllabus hereinabove quoted. The per curiam opinion of the Supreme 
Court is as follows: 

"It is ordered and adjudged by this court, that the judgment of the court 
of appeals be, and the same hereby is, reversed, for the reason that it appears 
from the record that the contestor was not entitled to judgment against the 
contestee in this proceeding. Even if it be proven that there was a violation 
of the section of the statute under which this proceeding is brought it would 
not constitute a ground for removal. And coming now to render the judg­
ment that the court of appeals should have rendered, it is hereby ordered and 
~djudged that the judgment of the court of common pleas be, and the same 
is hereby, affirmed." 

Subsequent to the decision in the case of Slusser vs. Baker in the Supreme Court, 
this office rendered an opinion upon the question involved, appearing in Opinions of 
the Attorney General for 1918, Vol. II, p. 1349, adopting the same construction as 
was adopted in the 1916 opinion. The syllabus is as follows: 

"The provision of Section 5175-29, G. C., which permits an expendi­
ture of five dollars for each one hundred votes cast in excess of five thou­
sand at the last preceding state election is not supplementary to the fixed 
maximum sums named earlier in the act as the amounts which may be ex­
pended by cat>didates for the several offices designated, and the expenditure 
by a candidate, for any of the offices named therein, of a sum in excess of 
the amount designated for the particular office, is in violation of the corrupt 
practices act." 

In the course of the opinion, after discussing the holding of the Supreme Court, 
the then Attorney General said : 

"It is evident that the supreme court did not pass upon the question de­
cided by the court of appeals, in the first paragraph of the syllabus, above 
quoted. 

I am inclined to agree with the opinion of my predecessor, =-.Ir. Turner, 
and with the view expressed by the court of appeals on the reasoning therein 
set forth." 

As heretofore mentioned, the provtswns of Section 5175-29, supra, have been 
substantially incorporated as a part of Section 4785-184, General Code. This section 
provides in so far as pertinent as follows: 

"The total amount expended by a candidate for election to a public office 
shall not exceed the amount herein specified: (a) a candidate for governor, 
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the sum of five thousand dollars; (b) a candidate for other state elective 
offices the sum of two thousand five hundred dollars; (c) a candidate for 
offi~:e of representative in congress or presidential elector, judge of the court 
of appeals, the sum of two thousand dollars; (d) a candidate for the office 
of state senator, the sum of three hundred dollars in each county in his dis­
trict; (e) a candidate for judge of common pleas, probate or insolvency 
court, the sum of five hundred dollars; (f) a candidate for the office of 
state representative the sum of three hundred and fifty dollars; (g) a can­
didate for any other public offic-e to be voted for by the qualified electors of 
a county, city, township or village, or any part thereof, if the total number 
of votes cast therein for governor at such last preceding state election be 
five thousand or less, the sum of three hundred dollars; (h) if the total 
number of votes cast therein at such last preceding election be in excess of 
fire thousand, the sum of five dollars for each one hundred in excess of 
such number may be added to the amount above specified. The amount 
which may be spent by any candidate at or before any primary election may 
be equal to, but shall not exceed the amount which is permitted by law to be 
expended for the general election. Any candidate for a public office who 
shall expend for the purpose above mentioned an amount in excess of the 
amounts herein specified shall be guilty of a corrupt prictice." 
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The provision allowing additional expenditures where the total number of votes 
cast at the last preceding election is in excess of five thousand, is no longer con­
tained in a new sentence as was the case heretofore. This provision of clause ''(h)" 
now refers to an additional expenditure which may be added to the "amount above 
specified" instead of an expenditure which may be added to the "amounts above 
specified" as heretofore. The ambiguities of the clause as heretofore existing have 
been removed and it is manifest that it now only modifies the clause immediately 
preceding it. 

The question of whether or not this proviSIOn, allowing additional expenditures 
depending upon the number of votes cast, qualifies the provisions as to maximum 
expenditures that all candidates referred to in this section could make, presented a 
more difficult question as contained in Section 5175-29 than it does in its present 
form. Notwithstanding the ambiguity of Section 5175-29, as to ,this matter, this 
office held that the provision as to additional expenditures only related to the last 
clause of the sentence immediately preceding it. 

In specific answer to your question, it is my opinion that under the provisions 
of Section 4785-184, General Code, a candidate for the office of judge of common 
pleas, probate or insolvency court, may not expend more than five hundred dollars 
as therein set forth. The provision of this section authorizing an additional expen­
diture by candidates of five dollars for each one hundred electors in excess of five 
thousand who voted for governor at the last preceding state election relates only to 
candidates for other public offices to be voted for by the qualified electors of a 
county, city, township or village, or any part thereof, than those limited in clauses 
"(a)" to"(£)," both inclusive, of this section. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Allorncj• General. 


