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SYLLABUS: 

Section 3513.04, Revised Code, prohibits a candidate who runs and loses 
in the primary election from running in the following general election for a 
different office on a non-partisan ticket. 

Columbus, Ohio, August 27, 1963 

Hon. Thomas L. Tribbie 
Prosecuting Attorney 
Guernsey County 
Room 400 Central National Bank Building 
Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as fol­

lows: 
"An individual ran on the Republican ticket in the 

May primary for the office of Councilman at Large for the 
City of Cambridge, Ohio. He was unsuccessful in his can­
didacy. He now desires to run on the non-partisan ballot 
for the Cambridge City School Board. 

"It would appear that under Section 3513.04 R. C. 
that he would not be eligible to be a candidate on the non­
partisan ballot for a member of the Cambridge City School 
Board. I would like very much to have your opinion on 
the question." 

Section 3513.04, Revised Code, reads in pertinent part as fol­
lows: 

"No person who seeks party nomination for an office 
or position at a primary election by declaration of candi­
dacy shall be permitted to become a candidate at the fol­
lowing general election for any office by nomination 
petition or write-in." (Emphasis added) 

The use of the words "any office" certainly does not indicate an 
intent to limit the application of the statute to those who are run­
ning in the general election for the same office they lost in the pre­
ceding primary elecion. On the contrary, these words are suffici­
ently comprehensive to prohibit those who lose in a primary elec-
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tion from running for a different office in the subsequent general 
election. In support of this conclusion I refer you to Opinion No. 
2479, Opinions of the Attorney General for 1958, page 470. In that 
opinion the question was whether a candidate for county commis­
sioner who was defeated in the primary election was eligible to run 
for the office of county judge in the following general election. The 
opinion called for a construction of Section 3513.04, Revised Code, 
which I have set out above. In construing this statute, a comparison 
was made of its language with that of its predecessor, Section 
4785-69, General Code, before it was amended. This statute pro­
vided in pertinent part, that: 

"* * * No person who seeks party nomination for an 
office or position at a primary shall be permitted to become 
a candidate at the following election for the same office 
by petition." 

Based upon a comparison of the two statutes, it was concluded 
that the change from the "same office" to "any office" evinced a 
legislative intent to inhibit further those who are defeated in a 
primary election. On this basis it was decided, that a candidate 
who was defeated in the primary election could not run for a differ­
ent office in the following general election. 

Your request, furthermore, contemplates not only the question 
of whether a candidate who lost in the primary election can run for 
a different office in the following general election but also whether 
he is permitted to run because he puts himself on a non-partisan 
ballot for the general election. Section 3513.04, Revised Code, does 
not make any special exceptions for those candidates who run on a 
non-partisan ballot. For the purposes of this statute, the question 
of whether a candidate runs on a partisan or non-partisan ballot is 
irrelevant. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised that 
Section 3513.04, Revised Code, prohibits a candidate who runs and 
loses in the primary election from running in the following general 
election for a different office on a non-partisan ticket. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




