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OPINION NO. 73-024 

Syllabus: 

The position of a rneM.~er of a board of governors of 
a joint township hospital is incomratible with that of a 
county commissioner. 

To: Forr-est H. Bacon, Wyandot County Pros. Atty., Upper Sandusky, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 20, 2973 

I have before me your request for my opinion, which reads 
as follows: 

This area is sen,ed by a Hosl)ital ferried 

unde:r Chapter 513 of the ~evised r.ode of Ohio 

and :ls known as a Joint '!'O\'mshir, Hospital. 

The c,uestion posed is, Is the Office of County 

Col'lll'!:lssioner of '·Tyanr:1.ot County, Ohio, coJ!\patible 

with the Office of the ~oard of Governors of 

such Hospital? 


In dE!temining whether or not two positions are incomoatible, 
initial rt1ference is made to those constitutuonal and statutory 
provision!1 (such as Article II, Section 4; Article III, ~ection 
14, and Article IV, :;ection 14 of the Ohio Constitution, and 
R.C. 3.11, 143.41, 309.02, 311.04, 315,02, 319.07, 705.02, 731,12, 
2919. , 2919.10, and 3501.02) t-rhich r,ight he control·· 
ling of the issue. I have reviewer1 the above !'revisions ,-,ith 
resDect tc, the present inquiry ani, find none of thel'I to )-le dis­
DOsitive. 
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In the absence of controllinq constitutional or statutorv 
Drovisions, reference rn11st tie l"ade to the co7'll1lon law rule of · 
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incompatibility. 1\s Judge ICilli't:.s stated in State, e.x rel. ,-•olf 
v. Shaffer, 6 Ohio N,P, (n,s.) 219, 221 (1906): 

* * • {W]e have several sections dealin~ 

with specific offices prohibiting the holders 

thereof from holding any other offices of trust 

or profit in the state. Rut as to all offices 

not within these special prohibitions, the 

rules of the cornrnon law unauestionably obtain, 

and, in this particular the issue here is gov­

erned wholly by the cornMon law. 


This office has frequently discussed the coJlUI\On law rule 
of incompatibility. ~ lengthy discussion of the rule and the 
circumstances in which it is to be applied appears in OPinion 
l!o. 65-150, Opinions of the Attorney General for 19fi5. In 
Syllabus No. 1 of that Opinion, my predecessor state~: 

The Ohio coml'lon law test of inco111nat.i­

bility of officers, as statec". in i:ltate ex reL 

Attorney General v. <"..ebert, 12 c.c. (ll.S.J~,

l'lay be app1lei1 to preclude the same perso,n 

fror, bolding two positions in public serv·ice 

onlv when at least one of such positions auali ­

f1es under the common law as a public office. 


(~rnphasls added.) 

In accordance with the above em~hasized language, I ~ust pro­
ceed to a determination of whether or not either of the two posi­
tions here under consideration, that of the office of county 
commissioner and that of the office of board of governors of a 
joint township hospital, constitutes a public office under the 
comMOn law. 

The test of a public office was proDOunded in State
9

ex 
rel. Landis v. County Corunissioners, 95 Ohio st. 157, is (1917), 
as follows: 

If official duties are prescribed by 

statute, and their perforJ11ance involves 

the exercise of continuing, independent,

nolitical or governMental functions, then 

the position is a public office and not an 

emploY!'lent. 


~fter referring to ~.c. 305.12 et seq., and 513.17, respectively, 
I find that the positions of county coll'lmissioner and board of 
governors of a joint totmship hospital are both public offices 
under the above test. As to the functions of a board of aov­
ernors, see Oninion no. 72-117, Opinions of the Attorney General 
for 1972. r.onsequently, I conclude that the present inquiry
qualifies for scrutiny under the cornrnon law rule of incompatibility. 

~tate ex rel. ~ttorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C.R. 
(n.s.f 274, 275 (1909), is often cited for the followin~ co~~on 
law rule: 

Offices are considered incompatible

,..,hen one is subordinate to, or in any way 

a check upon, the other: or when it is 

physically impossible for one person to 

discharge the duties of both. 
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Another fonnulation of the common law r11le appears in 
State, ex rel. T•7olf v. Shaffer, suora, which state~ the follow-
Ing, at nage 221~ ~~-

It was early settled at colllillOn law that 

it was not unlawful ner se for a man to hold 

two offices, if the ofllces were incompatible

with each other, that is, if the atteMpt to 

fill one disqualified the officer fro~ per­

forming the duties of the other, so that, for 

instance, in one position the officer was 

superior in functions to hinself filling the 

other,*** then he oould hold but one, but 

if the duties of one were not in conflict 

with the duties of t;he other, then both could 

be held. 


See also State, ex rel. Hover v. Wolven, 175 Ohio i::t. 114 (1963). 

In light of the foregoing principles, I now consider those 
statutes relevant to the offices of county commissioner and 
hoard of governors of a joint township hospital, in order to dis­
cover whether such a conflict occurs between those offices as 
to render them incompatible. 

It is unnecessary to set forth the many ~ections of the 
!1evised Code dealing with the office and powers of county com­
missioners, since it is rey opinion that R.c. 513.17, which 
specifies the powers of the board of governors of a joint town­
ship hospital, clearly indicates that a conflict hetween these 
two offices exists. R.C. 513.17 rrovides in pertinent part: 

The hoard of hospital governors with 

the approval of the county commission~ 

may employ counsel and instigate legal ac­

tion in its own name for the collection 

of delinquent accounts, The boare May 

also el!lf)loy any other lawful means for the 

collection of delinquent accounts. Counsel 

employed under this section shall be paid 

from the hospital's funds. (!':Mphasis added.) 


The plain meaning of the above auoted provision of R.C. 513,17 
comnels the conclusion that the hoard of aovernors of a joint
townshin hospital is in~eed subordinate to the boarc of county 
commissioners. 

~lthough some ~i~ht argue that such a conflict is de 
minirnis and requires a broader inquiry into legislative-rnte~t, 
I cannot depart from the meaning of a statute plain on its face. 
ITor can I rule here, as I have done previously (Oninion Uo. 
71-0Rl, O~inions of the ~ttorney r.eneral for 1971, and Opinion
Mo, 72-06fi, Oninions of the Attorney General for 1972), that 
the possibility of a conflict hetween the two positions is too 
remote and speculative to be given any weight. In those two 
()r,inions, I considered the "indirect influence" of one position 
over another via the power of appointment. In the present 
circumstance, the influence of one position over the other is 
more approrriatel.y denominated as "direct'', since the legis­
lature has expressly declared that the board of governors of a 
joint township hospital may emnloy counsel and instigate legal 
action for the collection of delinquent accounts onlv "with the 
approval of the county,, coJT1Missioners." ­
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T:Jhile I cannot speculate as to how often such a conflict 
of positions is likely to arise, the fact that one of MY 
nredecessors, in Oninion "o. 1234, ooinions of the 1\.ttorney Gen­
eral for 1960, considered the question of who is the proper legal 
adviser to the board of hospital governors is soMe evioence of 
the likelih~'Od of such an occurrence. 

In any event, I ~ust presume that the legislature inten~e~ 
for the board of countv comJ11issioners to serve as a check unon 
the office cf board of· hosnital governors when it chose the. · 
language "with the a-p'f)rcwal of." 

In specific answer to your question it is 111y oninion, ann 
you are so advised, that the position of a 111e111her of a board 
of governors of a joint townshin hosnital is inconnatihle with 
that of a county coM!Tlissioner. 




