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1918. 

OSTEOPATHIC PHYSICIAN - NOT A LICENSED PHYSICIAN 
WITHIN MEANING OF SECTION 2856-3 G. C.-NOT ELI­
GIBLE TO OFFICE OF CORONER, UNLESS, PRIOR TO HIS 
ELECTION, HE SERVED AS CORONER. 

SYLLA:BUS: 

An osteopathic physician is not a licensed physician within the meaning 

of section 2856-3, General Code, and is therefore not eligible to the office of 

coroner, unless he shall have previously served as coroner prior to his election. 

Columbus, Ohio, February 26, 1940. 

Hon. Earl Griffith, Secretary of State, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date, wherein you 
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request my opinion on the question of whether or not an osteopathic physician 

1s eligible to the office of coroner. 

Section 2856-3, General Code, which sets forth the qualifications for 

coroner, reads in part as follows: 

"No- person shall be eligible to the office of coroner in any 
county except a licensed physician of good standing in his prof'ession 
or a person who shall have previously served as coroner prior to his 
election." 

Is an osteopathic physician a "licensed physician" within the meaning of 

the above section ? This is the sole question for consideration. 

A "physician," as defined in Webster's New International Dictionary, is 

"a person skilled in physic or the art of healing; one duly authorized to treat 

diseases, esp. by medicines; a doctor of medicine ;-often distinguished from 

surgeon." 

In the case of Prowitt v. City of Denver, 11 Colo. App. 70, it is stated: 

"A physician is one qualified and authorized to prescribe rem­
edies for diseases. He gives prescriptions for medical purposes; 
and the sale of liquor on a prescription given by him is a sale of 
liquor for medical purposes." 

In the case of State v. _Beck, 21 R. I. 288, the court defined a ''physi-
.cian " as: 

"* * * one who practices the art of healing disease and of pre­
serving health; a prescriber of remedies for sickness and disease. 
He is presumed to be familiar with the anatomy of the human body 
in its entirety; to understand the science of physiology and the laws 
of hygiene; and to be able to minister, as far as may be, to the relief 
of pain, disease, and physical ailments of all sorts and kinds what­
soever." 

See also Harrison v. State, 102 Ala. 170; Richardson v. State, 47 Ark. 562; 

Castner v. Sliker, 33 N. J. Law, 507. 

Osteopathy has been defined. as that method of the healing art accom­

plished by a system of rubbing and kneading the body. State v. Marble, 72 

O. S. 21; State v. Gravett, 65 0. S. 289. 

Section 1273, General Code, which provides for the examination of ap­

plicants for certificates to practice medicine and surgery, reads as follows: 
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"The examination of applicants for certificates to practice 
medicine or surgery shall be conducted under rules prescribed by the 
state medical board. Each applicant shall be examined in anatomy, 
physiology, pathology, chemistry, materia medica and therapeutics, 
the principles and practice of medicine, diagnosis, surgery, obstetrics 
and such other subjects as the board requires. The applicant shall 
be examined in materia medica and therapeutics and principles and 
practice of medicine of the school of medicine in which he desires to 
practice, by the number of members of the board representing such 
school." 

Section 1290, General Code, provides for the appointment of a state os­

teopathic examining committee by the State Medical Board. The provisions 

of law with respect to the examination in osteopathy are contained in section 

1289, General Code, which reads as follows: 

"Before he shall be admitted to an examination before the state 
medical board a person who desires to practice osteopathy shall pay 
a fee of twenty-five dollars to its treasurer and file with its secretary 
such evidence of preliminary education as is required by law of appli­
cants for examination to practice medicine or surgery, together with 
a certificate from an osteopathic examining committee as hereafter 
provided, showing that the applicant holds a diploma or a physician's 
osteopathic certificate from a reputable college of osteopathy as de­
termined by such committee, and that he has passed an examination 
in a manner satisfactory to the committee in the subjects of pathol­
ogy, physiological chemistry, gynecology, minor surgery, osteopathic 
diagnosis and the principles and practice of osteopathy." 

In addition to the subjects of examination above set out, an osteopath 

1s, under the last amendment to section 1288, General Code ( 108 0. L. Pt. 

l, p. 160), required to successfully pass an examination in the subjects of 

anatomy, physiology, obstetrics, surgery and diagnosis in the manner provided 

by the Medical Board. 

It will be noted from the sections above quoted, that an osteopathic 

physician is not required to submit to or pass an examination in materia 

medica or therapeutics, or the principles and practice of medicine, while 

under the statute no person may be given a certificate to practice medicine or 

surgery without successfully passing an examination in those subjects. The 

words "materia medica" and "therapeutics" are defined in vVcbster's New 

International Dictionary as follows: 

"l\i.Iateria medica. Material or substance used in the com­
position of a remedy; the general term for all substances used as 
curative agents in medicine." 
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"Therapeutics. That part of medical science which treats of 
the discovery and application of remedies for diseases." 

Section 1274, General Code, which deals with the issuance of a certifi­

cate to practice medicine, reads in part as follows: 

1"* ' * Such certificate when deposited with the probate 
judge as required by law, shall be conclusive evidence that the 
person to whom it is issued is entitled to practice medicine or sur­
gery in this state." 

Provisions with respect to the certificate issued to an osteopathic physician 

are contained in section 1288, General Code, which reads in part as follows: 

"* * * Such certificate shall authorize the holder thereof to 
practice osteopathy and surgery in the state, but shall not permit 
him to prescribe or administer drugs, except anaesthetics and 
antiseptics." 

After reading the language contained in the two sections last above 

quoted, it is apparent that the Legislature did not consider osteopathic physi­

cians qualified to engage in the unlimited practice of medicine or surgery. 

This conclusion finds further support in the fact that the statutes, as above 

pointed out, do not require the same technical qualifications of osteopaths as 

are required of practitioners of medicine and surgery. 

The question of whether or not the word "physician," when used in the 

statutes contemplated inclusion of osteopathic physicians, was considered in 

an opinion by the then Attorney General in 1933 ( Opinions of the Attorney 

General, 1933, Vol. II, 1537) ,. wherein it was held: 

"An osteopathic physician is not a registered physician having 
at least three years' experience in the practice of medicine, within 
the meaning of Section 1956, General Code, and is therefore not 
qualified to act as a medical witness in lunacy proceedings held 
pursuant to Section 1954, et seq., General Code. ( Opinion of a 
former Attorney General, appearing in Opinions of the Attorney 
General for 1917, Vol. 3, page 1994, followed)." 

The language of the statute under consideration in said opinion ( former 

section 1956 of the General Code, now section 1890-27, General Code) 

reads as follows: 

"The medical witnesses must be registered physicians according 
to the laws of Ohio, and must have had at least three years' ex­
perience in the practice of medicine." 
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It is a fundamental rule of statutory construction that words of a stat­

ute are to be given their natural and commonly understood meaning. On this 

point, it is stated in 37 0. Jur. page 542: 

"As a general rule, words of a statute, in common use or other 
than terms of art or science, will be construed in their ordinary 
acceptation and significance and with the meaning commonly 
attributed to them. Indeed, the intention of the legislature to use 
statutory phraseology in such manner has even been presumed. 
Ordinarily, such words are to be given their natural, literal, and 
full meaning. These rules are applicable unless such an interpreta­
tion would be repugnant to the intention of the legislature, as 
plainly appears from a construction of the entire statute." 

An examination of the Medi"cal Practice Act (Sections 1262 to 1295-20, 

General Code) will disclose that there is nothing contained therein which 

would indicate that the Legislature intended the word "physician," when 

used in the statutes, to mean any person other than one who is licensed to 

practice medicine or surgery. To the contrary, the different branches of prac­

tice have been distinctly classified by the Legislature. One branch is referred 

to as "practitioners of medicine or surgery," another as "practitioners of lim­

ited branches of medicine or surgery," and a third as 'osteopathic physicians." 

It would therefore appear that the word "physician," as the same is 

used in the statute in question, is a person who is licensed to practice "medi­

cine or surgery." The practice of medicine as ordinarily or popularly under­

stood not only requires a knowledge of disease and its origin, but in addition 

requires a knowledge of drugs, their preparation and action. In other words, 

it consists of the discovery of the cause and nature of the disease, and the ad­

ministration of drugs and their remedies in connection with the treatment 

therefor. 

In view of the foregoing, I am constrained to reach the conclusion that 

the words "licensed physician" as the same appear in section 2856-3, supra, 

refer to those practitioners licensed to practice medicine or surgery and do not 

contemplate osteopathic physicians, since, under the terms of the statute, the 

latter are not permitted to prescribe or administer drugs, except anaesthetics 

and antiseptics. 

Therefore, 111 specific answer to your question, it is my opinion that 

an osteopathic physician is not a licensed physician within the meaning of 
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section 2856-3, General Code, and is therefore not eligible to the office of 

coroner, unless he shall have previously served as coroner prior to his election. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




