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PARK DISTRICT, COMMISSIONERS, OPERATION OF GOLF 

COURSE OUTSIDE DISTRICT? EFFECT OF ZONING ORDI­

NANCE-§1545.11, RC. 

SYLLABUS: 

1. A board of park comm1ss10ners organized and acting pursuant to Chapter 
1545., Revised Code, may, under the authority of Section 1545.11, Revised Code, 
operate a public golf course on lands owned by the park district but located outside 
of the district and within the boundaries of a contiguous county. 

2. Land owned by a park district organized and acting pursuant to Chapter 
1545., Revised Code, which land is located outside of the park district, is not subject 
to the zoning ordinance of a municipal corporation within which such land is located. 

Columbus, Ohio, January 21, 1960 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op~1ion reads as follows: 

"This office is in receipt of inquiries concerning the operation 
of the Board of Park Commissioners of the Cleveland Metro­
politan Park District. 

"The specific questions for answer are as follows : 

(1) May a board of park commissioners organized and 
acting pursuant to Sections 1545.01 ct seq., of the Revised Code, 
own and operate lands, specifically a public golf course, located 
outside of its own park district and within the boundaries of a 
contiguous county? 

"The Cleveland Metropolitan Park District established in 
1917 comprises all of Cuyahoga County and a portion of Medina 
County. In 1944 property known as Manakiki Golf Course was 
conveyed to the Cleveland Park Board as a gift, and since that 
date has been operated as a private club producing income for the 
District. 

"In the case of 1'vletzenbaum vs. Board of Park Commission­
ers, Cuyahoga County Common Pleas Case No. 680,595, the 
court held that the existing arrangement for the use of this golf 
course was legal and proper, but that within a certain number of 
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years in the future, such arrangement must be discontinued and 
the property made available to the public, either as a golf course or 
other recreational use. 

"Due to the decision above cited and the fact that the course 
cannot be sold without extensive litigation to clear the title, the 
Park Board is now contemplating the operation of this course as 
a public course. The land in question is located in Lake County, 
is about 1,500 feet distant at its closest point from any other land 
owned by the Cleveland Park Board, and about one and one-half 
miles from the Cleveland Park District boundary at its closest 
point. In 1958 a Lake County Park District was established, 
including within its boundaries all of Lake County. 

"The Lake County Park Board is not raising any question 
in respect to this matter. The golf course would be available for 
use by non-residents as well as residents of the park district, as in 
the case with all park property, but would be operated by tax 
monies collected only within the park district owning it if such 
operation did not pay expenses. The question has been raised as 
to whether the operation of a golf course under these circum­
stances is authorized by the provisions of Revised Code, Section 
1545.11. 

"In 1930 Opinions of the Attorney General, Volume 3, Page 
1813, Opinion No. 2678, it was held that a board of park commis­
sioners was not authorized to acquire lands in another state for 
the purpose of establishing and maintaining thereon a golf course, 
but the exact question raised in this letter was not specifically 
answered in that opinion. 

"In 1941 Opinions of the Attorney General, Page 109, Opin­
ion No. 3516, it was suggested that a park board had the authority 
to acquire property for, and establish thereon, a golf course to be 
operated as a recreational facility, but the precise question as to 
whether a park board may own and operate a golf course in an 
adjacent park district was not involved. 

(2) Is a board of park commissioners, organized and 
acting pursuant to Sections 1545.01 et seq., of the Revised Code, 
subject to the zoning ordinance of a municipality located outside 
of the boundaries of such park district with respect to the opera­
tion of a golf course owned by said park district and located in 
such municipality? 

"These questions are of interest to the several metropolitan 
park districts of the State of Ohio and your formal opinion on 
the questions presented above will be greatly appreciated." 

Your letter states that the question is concerned with a board of park 

commissioners created and operating pursuant to Sections 1545.01 to 
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1545.30, inclusive, Revised Code. The authority of such a board to acquire 

property for the park district is contained in Section 1545.11, Revised 

Code, which reads in part : 

"The board of park commissioners may acquire lands either 
within or without the park district for conversion into forest 
reserves and for the conservation of the natural resources of the 
state, including streams, lakes, submerged lands, and swamplands, 
and to those ends may create parks, parkways, forest reservations, 
and other reservations and afforest develop, improve, protect, 
and promote the use of the same in such manner as the board 
deems conducive to the general welfare. Such lands may be 
acquired by such board, on behalf of said district, by gift Or devise, 
by purchase, or by appropriation. In furtherance of the use and 
enjoyment of the lands controlled by it, the board may accept 
donations of money or other property, or may act as trustees of 
land, money, or other property, and use and administer the same 
as stipulated by the donor, or as provided in the trust agreement. 
The terms of each such donation or trust shall first be approved 
by the probate -court before acceptance by the board. 

"* * * 
"This section applies to districts created prior to April 16, 

1920." (Emphasis added) 

As this section clearly states, a board of park commissioners may 

acquire lands without the park district. Though not specifically stated, it 

would follow that lands so acquired would become a part of the park 

district. 'fhus, the golf course property in the instant case is owned, and 

may be operated by the board of park commissioners of the Cleveland 

Metropolitan Park Districts. The question then remains as to whether the 

board may operate a public golf course on such lands. 

Section 154.5.11, supra, provides that a board of park commissioners 

"* * * may create parks, parkways, forest reservations, and other reserva­

tions and afforest, develop, improve, protect, and promote the use of the 

same in such manner as the board deems conducive to the general welfare. 

* * *" It would seem that a public golf course, being a means of recre­

ation, would be conducive to the general welfare and thus be within the 

scope of authority of the board. 

You make reference to Opinion No. 2687, Opinions of the Attorney 

General for 1930, page 1813. Since said opinion involved the question of 

a board of ·park commissioners being authorized to acquire lands outside 
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the boundaries of the State of Ohio, I do not deem it pertinent m this 

question. 

Opinion No. 3516, Opinions of the Attorney General for 1941, page 

108, also referred to, did not pertain to the authority to own and operate 

lands, specifically a public golf course, but dealt with the question of 

expenditure of park district funds for the purchase of liability insurance, 

and also the operation of "concessions upon land owned by the park 

district for the purpose of selling merchandise, food and drinks." The 

opinion did, however, note that the authority of a park board would prob­

ably include within its scope a right in the park board to acquire property 

for, and establish thereon, a golf course, to be operated by such board as 

a recreational facility. At page 111 of that opinion it is stated: 

"* * * 
"In view of the above pronouncement by the Supreme Court 

of Ohio it is evident that a park board is not limited in its powers 
solely to acquiring lands for the purpose of conserving natural 
resources, but that such authority is much broader and would 
probably include within its scope a right in the park board to 
acquire property for, and establish thereon, a golf course, to be 
operated by such board as a recreational facility. Such a project, 
open to all, would certainly contribute to the health, welfare and 
benefit of the park district inhabitants who avail themselves of it. 

"* * * 

The Supreme Court pronouncement referred to above was contained 

in the case of Snyder v. Park Commissioners, 125 Ohio St. 336. 

In view of the foregoing, I am of the opinion that a board of park 

commissioners may acquire lands without the park district, including 

lands located in an adjoining county, and may operate a public golf course 

on such lands. Further, in the case at hand, I do not perceive any problem 

resulting from the fact that the goli course property is located in Lake 

County even though the Lake County Park District presumably includes 

all of Lake County. Since the land in question was already the property 

of the Cleveland Metropolitan Park District, the mere designation of the 

boundaries of the Lake County District did not alter the ownership of 

such lands, just as such designation did not alter the· ownership of any 

other privately owned or publicly owned lands in Lake County. 

I am aware that Section 1545.14, Revised Code, would probably 

allow the Lake County Park District to assume control of the land here in 
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question by agreement with the Cleveland Metropolitan Park Board. Said 

section.reads as follows: 

"A board of park comm1ss1oners may by agreement with 
legislative or other public authority in control of parks or park 
lands within any municipal corporation in the park district assume 
control of all or a portion of any existing parks or park lands 
within such municipal corporation. In such event, such parks or 
park lands may be developed, improved, and protected as in case 
of lands otherwise acquired by said board. This section does not 
authorize said board to acquire or control any park, park lands, 
parkways, playgrounds, other lands, or boulevards owned or con­
trolled by any other public authority except by agreement as pro­
vided in this section." 

Since the land in question 1s located in a municipal corporation 

(Willoughby Hills) the above section would be applicable. As such an 

agreement has not been made, however, it is unnecessary to further con­

sider this aspect. 

Your second question asks whether lands owned by a park district 

but located outside of the park district are subject to the zoning ordinance 

of a municipal corporation within which such lands are located. As noted 

earlier, it would seem that the lands acquired by a park district would 

become a part of the district on acquisition. Even, however, if such lands 

are not a part of the district though owned by the district, the use of such 

lands is limited to the "use of the same in such manner as the board deems 

conducive to the general welfare" (Section 1545.11, Revised Code). 

Regarding the effect of municipal zoning on public property, the 

syllabus in Opinion No. 495, Opinions of the Attorney General for 1945, 

page 634, reads : 

"A zoning ordinance duly adopted by a municipality is not 
effective as against the state in locating, acquiring, constructing 
or using such public buildings and institutions as it deems neces­
sary in the performance of its duties enjoyed by law." 

On the same question, it was stated in the case of State ex rel. Dr. 

Sanford A. Helsel v. Board of County Commissioners, et al., (Cuyahoga 

County), 37 Ohio Opinions 58 : 

"The issue here considered may be resolved by determining 
whether zoning restrictions of municipalities are effective to pre­
vent a county from using property for the public purpose for 
which it has been taken under the power of eminent domain. 
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To suppose that zoning ordinances may limit or prevent the public 
use for which land is taken is to invest municipalities with- power 
to restrict the exercise of the power of eminent domain. 

"* * * 
"Both principle and authority support the -view that restric­

tions in zoning ordinances of municipalities are ineffective to pre­
vent the use of land by a county for the pubJ.ic purpose for which it 
has ·been appropriated. 

":le * * 
"Zoning ordinances are upheld on the theory that they bear 

a real and substantial relation to. the public welfare. * * * 
Through the medium of zoning ordinances municipalities. may 
insist that private rights in real property yield to the general 
good of t:he commuaity, but the pr,esumption is that the use o.f 
public property for publ.ic pl.}rposes is designed to promote· the 
gene_ral welfare also, and no case or textual authority has been 
cited, that supports the view that municipalities by zoning ordi~ 
nances, may restrict or limit the use of public property• for public 
purposes. 

"* * * 

Pursuant to these authorities and others too numerous to mention 

here, it appears that zoning ordinances of municipalities have no appli­

cation to the state or any of its statutory agencies vested with the right to 

use public property for a public purpose. 

Accordingly, answering your specific questions, it is my opinion and 

you are advised : 

1. A board of park commissioners organized and acting pursuant 

to Chapter 1545., Revised Code, may, under the authority of Section 

1545.11, Revised Code, operate a public golf course on lands owned by 

the park district but located outside of the district and within the bound­

aries of a contiguous county. 

2. Land owned by a park district organized and acting pursuant 

to Chapter 1545., Revised Code, which land is located outside of the park 

district, is not subject to the zoning ordinance of a municipal corporation 

within which such land is located. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


