
OPINIONS 

r. POLICE OR FIRE DEPARTMENT-PERSON PREVIOUSLY 
EMPLOYED BY COUNTY OR BOARD OF EDUCATION­
MUNICIPALITY -LATER EMPLOYED BY STATE-EN­
TITLED TO SICK LEAVE CREDIT EARNED IN SUCH 
PREVIOUS EMPLOYMENT, TRANSFERRED ANI]) ADDED 
TO SICK LEAVE CREDIT WHILE EMPLOYED BY STATE 

-SECTION 143.29 RC. 

2. MUNICIPAL CORPORATION-FORMER EMPLOYE-MAY 
WHEN SUBSEQUENTLY EMPLOYED BY STATE HAVE 
SICK LEAVE CREDIT-CHARTER PROVISIONS OR ORDI­
NANCE-STATE EMPLOYE--SECTION 143.20 RC-NOT IN 
EXCESS OF AMOUNT OF SCALE PROVIDED IN SECTION 
143.20 RC. 

SYLLABUS: 

1. Vvhen a per,son has been previously employed by a county or board of educa­
tion or as a member of the police or frre depantment of a municipality, and is later 
employed by the state, he is entitled under the provisions of Section 143.29, Revised 
Code, to have sick leave credit on the scale !!herein specified, earned in such previous 
employment, transferred and added to the 'Sick leave credit earned while employed b,y 
the state. 

2. A former employe of a municipal corporation may, on being subsequently 
employed ,by .the state, have sick leave credit earned during his employment by the 
municipality under .the ,provisions of its charter or an ordinance establishing a s:rstem 
of sick leave transferred and added to sick leave acquired as such state employe, 
pursuant to Section 143.20, Revised Code, but not in an amount in excess of the scale 
provided in said Section 143.20. 

Columbus, Ohio, November 29, 1954 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Since January, 1953, the Auditor of State has employed 
several persons who previously worked for school districts, cities 
and counties. \Ve have not permitted the transfer of accumula-
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tive sick leave of such employes to be credited on the personnel 
records of the Auditor of State. 

"It has been found to be to the advantage of the State if we 
can employ persons who have had previous experience with 
another unit of government; therefore, the transferring of sick 
leave credits becomes important from a fiscal viewpoint and the 
welfare of the employe, as four months' pay can be involved. 

"We now have an employe who formerly worked for a 
county, w.ho desires to use the sick leave accumulated while a 
county employe. 

"Your Opinion No. 3643, dated March 25, 1954, has been 
reviewed, and while it appears the second branch of the syllabus 
precludes us from transferring a sick leave credit of a previous 
county employe to the State service, we believe that we may be 
authorized to do so by the fourth branch of such syllabus. It 
should be stated that this opinion was rendered to a county 
official and the sick leave credit on the state level was not a ques­
tion therein. 

"Can a person who was previously employed by a school, 
county or municipality, and who now is employed by the state, 
have sick leave credits earned while employed by school, county 
or municipal units of government transferred and added to sick 
leave credits earned while employed by the state government?" 

The statute providing for sick leave for public employes, as originally 

enacted, in 122 Ohio Laws, p. 368, provided for sick leave for employes 

of the state, only. This act was codified as Section 486--17c of the General 

Code. Throughout the section as thus enacted, references were made to 

"state service" and "state agency." In the amendment of this statute, 

found in 123 Ohio Laws, p. 657, counties, municipalities and boards of 

education were added to :the scope of the law, and the references to "state 
service" and "state agency" were changed to "public service" and "public 

agency." 

As carried into the Revised Code, the law appears as Section 143.29, 

Revised Code, and reads as follows: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, and each full-time employee in the 
various offices of the county service and municipal service, and 
each full-time employee of any board of education, shall be en­
titled for each completed month of service to sick leave of one and 
one-fourth work days with pay. Employees may use sick leave, 
upon approval of the responsible administrative officer of the em-
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ploying unit, for absence due to illness, mJury, exposure to con­
tagious disease which could be communicated to other employees, 
and to illness or death in the employee's immediate family. Un­
used sick leave shall be cumulative up to ninety work days, unless 
more than ninety days are approved by the responsible adminis­
trative officer of the employing unit. The previously accumulated 
sick leave of an employee who has been separated from the public 
service may be placed to his credit upon his re-employment in the 
public service. An employee who transfers from one public agency 
to another shall be credited with the unused balance of his ac­
cumulated sick leave. Provisional appointees or those who render 
part-time, seasonal, intermittent, per diem, or hourly service 
shall be entitled to sick leave for the time actually worked at the 
same rate as that granted full-time employees. The responsible 
administrative officer of the employing unit may require the em­
ployee to furnish a satisfactory affidavit that his absence was 
caused by illness due to any of the causes mentioned in this sec­
tion. This section shall be uniformly administered as to em­
ployees in each agency of the state government. 

"This section does not interfere with existing unused sick 
leave credit in any agency of government where attendance rec­
ords are maintained and credit has been given employees for 
unused sick leave." 

In the above amendment the only changes that were made were those 

above noted, and the addition of the last sentence in the first paragraph, 

reading as follows: 

"This section shall be uniformly administered as to em­
ployes in each agency of the state government." 

In the opinion to which you refer, to wit, No. 3643, elated March 24, 

1954, I undertook, in response to the request, to answer the question as 

to what is meant by the words, "each agency of the state government," 

and I stated as shown by the second syllabus: 

"The words 'each agency of the state government,' as used 
in Section 143.29, Revised Code, include the various departments 
and agencies of the state government, but do not include the 
several political subdivisions therein mentioned." 

It seemed evident to me then, and it still does, that the new sentence 

added to the law referring to "each agency of the state government" was 

only intended to relate to the various departments of the state government 

itself,. as distinguished from the subdivisions added. 
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However, the sentence there under consideration, and the definition 

as given, do not in my opinion have any bearing on the question whioh 

you mow submit as to the r,ight of a person who had accumulated sick 

leave credit in the service of the various subdivisions named, to retain and 

use that credit when he enters the state service. 

In the section, as originally enacted, it was provided : 

"* * * The previously accumulated sick leave of an em­
ployee who has been separated from the state service may be 
placed to his credit by the state civil service commission upon his 
re-employment in the state service. An employee who transfers 
from one state agency to another sta,te ag•enc31 shall be credited 
with the unused balance of his accumulated sick leave. * * *" 

(Emphasis added.) 

In the amended form, these sentences were made to read as follows : 

"* * * The previously accumulated sick leave of an em­
ployee who has been separated from the pHblic -service may be 
placed to his credit upon his re-employment in the public service. 
An employee who transfers from one public agency to another 
public agency shall be credited with the unused balance of his 
accumulated sick leave.* * *" ( Emphasis added.) 

Having in mind the manifest intention of the amendment was to 

extend the benefits of sick leave to large groups of public employes and 

to enable them to retain their credit when they transferred from one 

''public agency" to another, it seems to me that there can be no doubt 

as to tihe right of one who has obtained such credit in the employment of 

a com~ty or other subdivision, to transfer it and retain it when he enters 

the employment of the state. The fourth syllabus in the opinion to which 

you refer, reads as follows: 

';Under the provisions of Section 143.29, Revised Code, a 
person coming into the employment of any of the various offices 
of the county service, is entitled to the benefit of sick leave credit 
previously accumulated by him in any of the public agencies 
named in such section." 

This statement mentioned only a transfer from one county to another 

because that was the substance of the inquiry. The same conclusion would 

according to the wording of the statute, result when he transfers to state 

employment from employment by either of the public agencies named m 

the statute. 
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"Public agencies" would include a municipality, and accordingly when 

a former employe of a municipality enters the service of the state it would 

appear that he would be entitled to a transfer of sick leave credit earned 

in his previous employment. This conclusion, however, must be subject 

to some modification, since municipalities are not under the control of 

the legislature, but have the right under the Home Rule Amendment to 

the Constitution to "exercise all powers of local self-government." 

It was said in the course of the opinion: 

''The right of a municipality under home rule, to deal with 
matters 1relating to its own government and its own affairs in a 
manner differing from the state laws has been established by 
numerous decisions." 

See Froelich v. Cleveland, 99 Ohio St., 376; Dillon v. Cleveland, IOI 

Ohio St., 354; Fitzgerald v. Cleveland, 88 Ohio St., 338; Mansfield v. 

Endley, 38 Ohio App., 528; Perrysburg v. Ridgeway, ro8 Ohio St., 245. 

But it was also ,held in that opinion that policemen and firemen being, 

state rather than municipal employes, do come within the purview of 

said Section 486-r7c. As stated in the second branch of the syllabus: 

"A city may provide sick leave benefits for members of its 
police force and firemen, which may be greater but not less than 
those provided for in Section 486-17c, General Code." 

However, it would be no invasion of the "home rule" rights of a 

municipality for the legislature to grant to employes of the state sick 

leave credit earned by them while in the previous employ of a munici­

pality, at least up to the rate fixed by Section 143.29 supra, and this is 

what the legislature has, in effect, done. 

It should ,be noted, however, that it does not follow that a mu111c1-

pality which :has, by charter or ordinance established a system of sick 

leave for its employes, should be required, in the absence of a provision 

in its legislation to that effect, to allow its employes who come to it after 

service for the state or other public agencies, to bring their sick leave credit 

with them, and have the benefit of it in the municipal system. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion: 

r. When a person has been previously employed by a county or 

bOiard of education or as a member of the police or fire department of a 

municipality, and is later employed by the state, he is entitled under the 
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provisions of Section 143.29 Revised Code, to have sick leave credit on the 

scale therein specified, earned in such previous employment, transferred 

and added to the sick leave credit earned while employed by the state. 

2. .A former employe of a municipal corporation may on being sub­

sequently employed by the state, have sick leave credit earned during his 

employment by the municipality under the provisions of its charter or an 

ordinance establishing a system of sick leave transferred and added to 

sick le~we acquired as such state employe, pursuant to Section 143.20, 

Revised Code, but not in an amount in excess of the scale provided in 

said Section 143.20. 

Respectfully, 

C. \VILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




