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OPINION NO. 69-023 


Syllabus: 

A foster home is not a charitable or correctional institution 
within the meaning of Chapter 331, Revised Code, and therefore not 
amenable to inspection by a Board of County Visitors, 
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To: Denver L. White, Director, Department of Public Welfare, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 4, 1969 

Your recent request for my opinion asks if a foster home which 
cares for children in the custody of a County Child Welfare Board 
is a charitable or correctional institution within the meaning of 
Chapter 331, Revised Code, and subject to inspection by the Board 
of County Visitors. 

Section 331.01, Revised Code, reads in pertinent part: 

"In each county there shall be a board of 

county visitors consisting of six persons, not 

more than three of whom shall have the same po­

litical affiliations, for the inspection of all 

charitable and correctional institutions, sup­

ported in whole or in part from county or munici­

pal corporation funds.':< ,:< to<" 


The duties of the board are set out in Section 331.04, Revised 
Code, which reads in pertinent part as follows: 

"The board of county visitors, by personal 

visitation or otherwise, shall keep fully advised 

of the condition and management of all charitable 

or correctional institutions supported in whole 

or in part by county or municipal taxation, or 

which are under county or municipal control, 

and especiallv the county home, county jail, 

municipal prisons, and children's homes. From 

time to time the board of county visitors shall 

recommend to the board of county commissioners 

and to other officials responsible for such in­

stitutions, such changes and additional pro­

visions as the board of county visjtors deems 

essential for the economical and efficient ad­

ministration of the institutions.***" 


(Emphasis added) 

Clearly the statutory duty to inspect refers directly to in­
stitutions which are under the direct control and supervision of 
county or municipal authorities. The statute further defines these 
institutions by settj_ng out express examples of institutions amen­
able to this inspection. 

Foster homes are defined by statute in Subsection (F), Section 
5153.01, Revised Code, as follows: 

"(F) 'Foster home' means a family home 

in which any child is received, apart from 

its parents, for care, supervision, or train­
ing." (Emphasis added) 


A foster parent is defined in Black's Law Dictionary, 4th 
Edition, page 784, as follows: 

"One who has performed the duties of a 

parent to the child of another by rearing the 

child as his own child." 


It can therefore be readily seen that a foster home is a fami­
.!I home which provides care to children by incorporating them into 
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the life of the family. These homes are not under the direct con­
trol and management of any public body or official. Instead the 
regular home life of the family is continued with the addition of 
one or more children who are considered a part of the family group.
A payment is received for this care; however, such payment is no 
more than enough to pay the cost of care to the child or children. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
a foster home is not a charitable or correctional institution with­
in the meaning of Chapter 331, Revised Code, and therefore not amen­
able to inspection by a Board of County Visitors. 




