
ATTOR~EY GENERAL 

EMPLOYES OF CITY HOSPITAL-HOSPITAL CONVEYED TO 

COGNTY-CLASSIFIED SERVICE EMPLOYES-TO CONTINUE 

IN SA:.1E POSITIONS AT SAME SALARY-MAY RETAIN TEN­

URE A~D ALL RIGHTS AS CLASSIFIED EMPLOYES-CON­

SENT OF STATE CIVIL SERVICE COMMISSION-SECTION 

486-16 GC-ARTICLE XIV, SECTION ro, CONSTITUTION OF 

OHIO. 

SYLLABUS: 

By virtue of the pro\·ision of Section 10 of Article XIV oi the Ohio Constitution 
and the provisions of the laws relating to civil service, particularly Section 486-16, 
General Code, the employes of a city hospital, who are in the classified service, and 
who upon the conveyance oi such hospital to a county, are to continue in the same 
positions and at the same salary, may with the consent of the State Civil Service 
Commission retain their tenure and all rights incident thereto, as classified employes, 
in the service of the county. 

Columbus, Ohio, February :>, 1953 

Hon. Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

l have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Pursuant to an agreement entered into between the City of 
Cleveland and the Board of County Commissioners of Cuyahoga 
County, the City of Cleveland on August 1, 1952 will transfer and 
convey to the ·County its Infirmary and Chronic Hospital. These 
institutions will be operated by the Board of Trustees of the Cuya­
hoga County Hospital in con junction with a new County Hospital 
now being constructed and soon to be completed. The Board of 
Trustees of the Cuyahoga County Hospital was appointed pur­
suant to the provisions of Section 3131 G. C. 

"The agreement above referred to provides tha.t the County 
will 'recognize and preserve ,the Civil Service status and rights of 
all persons presently employed 1by the City in the operation of 
said premises and buildings so conveyed ( City Infirmary and 
Chronic Hospital).' There are some forty employees at the City 
Infirmary and Chronic Hospital under City Civil Service that will 
be involved in the ·transfer of these institutions to the County. 
Some of these people have extensive periods of service, ranging 
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from two to forty years. The transfer will not involve any 
change in the present duties of these employees, the only differ­
ence being that they will be employees of the County instead of 
the City. 

"The State and City Civil Service Commissions are of the 
view that these employees cannot lbe tranS'ferred to the County 
Civil Service. In other words, they feel ,that when the transfer 
is made, these employees would lose their present Civil Service 
status. This would mean that they would have to be g.iven pro­
visional appointments, take an examination and finally be certified 
as Civil Service employees of Cuyahoga County. The City officials 
now in charge of these institutions, The Board of Trustees of 
Cuyahoga County Hospital and the City Civil Service Commission 
are in favor of recognizing and transferring the present Civil 
Service status and rights of these employees, if this is legally 
possible. 

"Specifically, therefore, the question upon which your opinion 
is respectfully requested is as follows: 

"Cnder the circumstances above set forth, may the em­
ployees in question who are in the classified Civil Service of 
the City be transferred to the classified Civil Service of the 
County with the consent of the State and City Civil Service 
Commissions?" 

Section 10, of Article XIV, of the Constitution of Ohio reads as 

follows: 

·• Appointments and promotions in the civil service of the 
state, the several counties, and cities, shall be made according to 
merit and fitness, to be ascertained, as far as ;practicable, by com­
petitive examinations. Laws shall he passed providing for the 
enforcement of this provision." 

This is a mandate which is binding upon the state, the several counties, 

and cities. Pursuant to its command, the General Assern1bly has enacted 

Section 486-1 et seq., which outline the machinery and proceedings whereby 

appointments and promotions are to be made. By Section 486- I, General 

Code, it is provided: 

I. The term 'civil service' includes all offices and positions 
of trust or employment in the service O'f the state and the counties, 
cities and city school districts thereof. * * *" 

By Section 486-8, General Code, the civil service of the state, and the 

several counties, cities and city school districts, is divided into the classified 
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and unclassified service. I do not consider it necessary to analyze this sec­

tion to determine what positions are in the classified service. Your letter 

states that some forty employes of the city infirmary and chronic hospital 

are to be transferred, with no change in their duties, and as I understand, 

many of them are in the classified service. Section 486-2, General Code, 

provides as follows : 

"On and after the taking effect of this act ( G.C. §§486-1 to 
486-3 I), appointments to and promotions in the civil service of the 
state, the several counties, cities and city school districts thereof, 
shall be made only according to merit and fitness to lbe ascertained 
as far as practicable by competitive examination; and thereafter 
no person shall be appointed, removed, transferred, laid off, sus­
pended, reinstated, promoted or reduced as an officer or employe 
in the civil service of the state, the several counties, cities and city 
school districts thereof, in any manner or by any means other than 
those prescribed in this act or by the rules of the state or municipal 
civil service commissions within their respective jurisdictions as 
herein provided." 

Section 486-10 et seq., General Code, provides that all applicants for 

places and positions in the classified service, ,shall be subject to examina­

tion, and the sections which follow relate to the examinations, the prepara­

tion of an eligible list, and the appointment from such eligible list of one 

of the three candidates standing highest on the eligible lirst for the class or 

grade to which the position belongs. There are also provisions for pro­

visional appointments when there is no eligible list available. 

Section 486- I 5, General Code, relates to promotions in the classified 

service, and in this connection, I direct attention to the provisions of the 

Constitution ",-"hich I have already quoted, to the effect that not only appoint­

ments but promotions are to be ,based on fitness, to be ascertained as far a'S 

practicable by competitive examination. Section 486-15 ,provides in part as 

follows: 

"Vacancies in positions in the classified service shall be filled 
in so far as practicable by promotions. The commission shall pro­
vide in its rules for keeping a record of efficiency for each employe 
in the classified service, and for making promotions in the classified 
sen-ice on the basis of merit, to be ascertained as far as practicable 
by promotional examinations, by conduct and capacity in office, 
and b31 seniority in service; and shall provide that vacancies shall 
be filled by promotion in all cases where, in the judgment of the 
commission, it shall be for the •best interest of the service so to fill 
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such vacancies. All examinations for promotions shall /be competi­
tive. In promotional ex111ninations efficiency and seniority in 
service shall form a part of the maximum mark a.ttaina.ble in such 
examination. In all cases where vacancies are to be filled by pro­
motion, the commission shall certify to the appointing a,uthority 
only the name of the person having the highest rating. * * *" 

( Emphasis added.) 

I call particular attention to that provision of the section just quoted, 

to the effect that "efficiency and seniority in service" shall form a part of 

the maximum mark attainable in each examination. Section 486-17a, Gen­

eral Code, makes provision for the tenure in office of employees who have 

attained a position ,in the classified service by the processes aforesaid, in 

the state, the counties, the cities and city school districts. This section 

reads in part as follows : 

"The tenure of every officer, employe or subordinate in the 
classified service of the state, the counties, cities and city school 
districts thereof, holding a position under the provisions of this 
act, shall be during good behavior and efficient service; but any 
such officer, employe or subordinate may be removed for incom­
petency, inefficiency, dishonesty, drunkenness, immoral conduct, 
insubordination, discourteous treatment of the public, neglect of 
duty, violation of the provisions of this act or the rules of the 
commission, or any other failure of good behavior, or any other 
acts of mis•feasance, malfeasance or nonfeasance in office. * * *" 

It is to be observed that one who has secured an appointment in the 

classified service, shall be entitled to hold t:hat position "under the pro­

visions of this act during good behavior and efficient service", and the 

statute goes on to enumerate the only causes for which he may be removed. 

It may be assumed that in case the state or any of the subdivisions coming 

within the purview of civil service, should abolish a department entirely, 

the employes therein who are in the classified service, might lose their 

positions and be required to seek employment elsewhere, but there is noth­

ing in this section to suggest that the transfer of an existing and continuing 

institution under control of one of these governmental bodies to the owner­

ship and supervision of another, would have the effect of throwing these 

classified employees out, and subjecting them to the necessity of starting 

from the beginning, with examination, certification and new appointment, 

in order that they might retain the precise position and perform the same 

work for which they have qualified and whioh they have been doing for 

many years. The unfairness of that suggestion is illustrated by the state-
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ment in your communication, that some of these employees have held their 

position and presumably have done satisfactory, work for a period of forty 

years, others doubtless for long, but lesser periods. If their tenure is to be 

abolished, under the circumstances suggested, then they must subject them­

selns to an examination in competition with younger people, who pre­

sumably have made special preparation for the examination, and may attain 

a higher grade, but who are wholly without the experience and competency 

attained by long service. 

Another section of the civil service aat which appears to me to have a 

decisive bearing on the question submitted is S{'.ction 486-16, General 

Code. In so far as pertinent, it reads: 

"\Vith the consent of the commission, a person holding an 
office or position in the classified service may be transferred to a 
similar position in another office, department or institution having 
the sa111e pay nnd similar duties; but no transfer shall be made 
from an office or position in one class to an office or position in 
another class, nor shall a person be transferred to an office or posi­
tion for original entrance to which there is required by this act, 
or the rules adopted pursuant thereto, an examina:tiion involving 
essential tests or qualifications or carrying a salary different from 
or higher than those required for original entrance to an office or 
position held by such flerson. * * *" (Emphasis added.) 

The words, "another office, department or institution" are not limited 

by any language in t:he statute to offices, etc., within a particular sub­

division, •bu1t are equally applicable to offices, departments and institutions 

in all those political subdivisions, which as I have shown, are gathered 

together and brought within the soope of the "civil service." The only 

qualification is that the positions in these other offices, departments and 

insti,tutions from and to which transfers of classified employes may be 

made, have the "same pay and similar duties." 

The obvious purpose of this provision is not merely to authorize an 

employe to be let out of one office and ,to be employed in another, but 

rather to transfer "a person holding an office or position in the classified 

service," carrying with him his ,tenure, his efficiency record and his senior­

ity credit. The statute would be meaningless and useless unless that were its 

purpose. The only condition is the consent of the civil service commission. 

The only discussion of this section, providing for transfer, which 

I have been able to find is in Opinion No. 853, Opinions of the Attorney 
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General for 1917, page 2302, where it was held, that the civil service 

commission cannot permit transfers from the county service to the state 

service or vice versa. Practically the entire argument and reason is em­

bodied in this statement: 

"A transfer from the county service to the state service would 
intrude one into the latter service who had not competed with all 
those entitled •to seek the same position, but who had only com­
peted against those in the same one of the eighty-eight counties 
in which he took the examination.'' 

I do not consider that opinion in any way binding as applied to the 

different state of facts involved in your inquiry. 

I would call attention again to the idea which is carried both in the 

Constitution and in the statutes, that not only appointments but promo­

tions are -to be governed by the civil service procedure, and the statutory 

provision that in an examination for promotion "seniority in service shall 

form a part of the maximum mark obtainable." If the employes to which 

you refer are to lbe considered as dismissed and required to start from 

the beginning, and be subjected to an examination as new employes_. then 

what becomes of their record of seniority? Plainly, it would be lost and 

could have no part in their obtaining promotion ito better positions. 

Taking i,t all in all, it appears to me that it would be necessary to 

resort to a highly technical construction of the law and disregard of its 

basic purpose in order to crowd these employes out and reduce them to 

the necessity of starting anew. Such a procedure would not be conducive 

to good public service and efficiency attained by long service. 

I am not unmindful of the fact that the legislature has provided by 

Sections 486-19 and 486-19a, General Code, for a municipal civil service 

commission, to have the management of civil service procedure with re­

spect to municipal employees and employees of oity school districts. How­

ever, 
°'\ 
there is nothing in these provisions that gives the municipal civil 

service ·commission any authority to depart from the idea and purpose 

of the Constitution either as to appointments or promotions. I also do 

not overlook the fact that by virtue of •the Home Rule Amendment to the 

Constitution, embraced in Article XVIII, municipalities may set up their 

own organizations for the administration of civil service. The Supreme 

Court has recognized this right in several cases, among others, State, ex rel. 

Lentz v. Edwards, 90 Ohio St., 305, and Hile v. Cleveland, 118 Ohio St., 
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99. This right, however, under home rule to provide by the ,terms of a 

charter for the administration of civil service wi,th respect to municipal 

employes does not in any way authorize any departure from the under­

lying principle and ,purpose laid down in the Constitution. It only relates 

to the machinery and ,procedure by which this central ;purpose may be 

carried out. The court in the Edwards case says: 

"As long as the provisions made in the charter o•f any mu­
nicipality with re-ference to its civil service comply with the re­
quirement of Section IO of Article XV, and do not conflict with 
any other provisions of the constitution, they are valid and under 
the cases referred to discontinue the general law on the subject 
as to that municipality." 

The same principle is recognized m the case of Hile v. Cleveland, 

supra. 

It occurs to me that under the rather broad rule-making power of 

the state civil service commission as well as that of the oity civil service 

commission, a rule might be adopted by one or both designed to preserve 

the civil service status of these employees in the case of the complete 

transfer of an institution conducted by the oity, to the county. That, to­

gether with the consent and agreement on the part of the city and county 

officials to which you refer, ought to remove any question as to the regu­

larity of such a proceeding. 

Specifically answering your question, it is my opinion ,that by virtue 

of the provision of Section IO of Article XIV oif the Ohio Constitution 

and the provisions of the laws relating to civil service, particularly Sec­

tion 486-16, General Code, the employes of a city hospital, who are in 

the classified service, and who upon the conveyance of such hospital to 

a county, are to continue in the same positions and at the same salary, may 

with the consent of the State Civil Service Commission retain their tenure 

and all rights incident thereto, as classified employes, in the service of the 

county. 

Respectfully, 

C. vvILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


