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POLICE CONSTABLE-APPOINTED UNDER PROVISIONS OF 
SECTION 1901.32, PARAGRAPH D, RC-NO AUTHORITY FOR 
ALLOWANCE OF FEES-SERVICES PERFORMED IN CASES 
PROSECUTED IN MUNICIPAL COURT-DEPUTY BAI,LIFF­
NO AUTHORITY FOR REIMBURSEMENT-USE OF FUNDS 
COLLECTED AS FEES AND COSTS-MUNICIPAL COURT 
CASES-TOWNSHIP AUTHORITIES-SERVICES OF POLICE 
CONSTABLE AS DEPUTY IN MUNICIPAL COURT. 

SYLLABUS: 

There is no authority in law for the allowance of fees to a police constable 
appointed under the provisions of paragraph (D) ·of Section 1901.32, Revised Code, 
for ·services performed iby him in cases prosecuted in the munici-pal court in which he 
acts as deputy bailiff; nor is there any authority for the reimbursement, through the 
use of funds collected as fees and costs in municipal court cases, of toW111Ship 
authorities for the services of a police constable as, such d~puty :bailiff in a municipal 
court. 

Columbus, Ohio, January 21, 1955 

Hon. W. H. Anderson, Prosecuting Attorney 
Trumbull County, Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Trustees of Weathersfield Township, of this County, 
which Township is entirely within tihe ,territory of the Municipal 
Court of Niles, desire to appoint a police constable and to have· 
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fees allowed to him repaid to their general fund as partial reim­
bursement for compensation ,paid the police constalble. 

"R.C. 509.16 provides that the trustees may designate any 
qualified person as police constable and makes provision that all 
fees the constaible would be entitled to as such police constable 
be ,paid into the general fund o·f the township. 

"Paragraph (D) of R.C. 1901.32 provides for the appoint­
ment of a police consta;ble by the trustees of a township when the 
township is entirely within the territory of a municipal court. 
This section makes no provision for the reimbursement to the 
general fund of the township. 

"We have read with considerable interest your Opinion No. 
1769 to the effect that police constables are not entitled in any 
event to fees provided for by G.C. Section 3347, now R.C. 509.15. 

"Our questions are these: 

" ( 1) May a police constaible, appointed pursuant ,to Para­
graph (D) of R.C. 1901.32, be entitled to the a1lowance of any 
fees connected .with arrests made by him in the township of ihis 
appointment, said township :being entirely within the ,territory 
of a municipal court and the prosecution of such criminal cases 
ibeing brought in said court. 

"(2) Are the township trustees of said appointing township 
entitled to reimbursement from the municipal court of fees which 
would legally lbe credited to a police constable parti'Cipating in 
making arrests in the township of his appointment, the prosecu­
tion of which is made in the municipal court." 

Paragraph (D) of Section 1901.32, Revised Code, referred to m 

your inquiry, reads as follows: 

"(D) Every police officer of any municipal corporation or 
police constable of a township within the territory is ex officio a 
deputy bailiff of the court in and for the municipal corporation or 
township within which he is commissioned as such police officer 
or police constable, and shall perform such duties in respect to 
cases within his jurisdiction as are required of him ·by a judge of 
said court or by the clerk, or bailiff or deputy bailiffs thereof, 
without additional compensation. In any township which is 
entirely within the territory of the court, the iboard of township 
trustees may appoint .police const~bles, who shall receive such 
compensation out of the general funds of the township as the 
board by resolution ,prescribes for •the time actually spent in 
keeping the peace, protecting property, and performing their 
duties as police constables, and as ex officio deputy bailiffs of the 
court within the township." 
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The reference in the second sentence in this paragraph to "any 

township which is entirely within the territory of the court" might appear 

at first impression to suggest that the preceding sentence refers to town­

ships other than those "entirely" within a court's territory, and that the 

prohi1bition therein of "additional compensation" to police consta!bles would 

not apply in townships which are "entirely" within such territory. I am 

una:ble to accept this suggestion, however, since the word "within," as here 

employed in the first sentence of this paragraph, cannot reasonably he 

given any meaning at variance with the term "entirely within." In short, 

it seems to me that a township may be either ( 1) entirely without a par­

ticular territory, (2) it may be partly within and partly without, or (3) 

it may be within it; and that the latter category is synonymous with being 

"entirely within." 

In this view of the matter it is clear that a police constable appointed 

and serving in a township which is entirely within the territory of a munici­

pal court would be without authority to claim any additional compensation 

by way of fees even though he would be obliged under other statutory 

provisions to pay such fees over to the township treasury. As to the right 

of a ,township to claim reimbursement direct from the court for the services 

of a ,police constable who is paid from township funds, I ,perceive nothing 

in the Municipal Court Act which even remotely suggests such authority. 

In Section 1901.26, Revised Code, provision is found for the taxing of 

costs in municipal courts. This section reads in part: 

"Costs in a municipal court shall be fixed and taxed as 
follows: 

"(A) The municipal court, by rule, may establish a sched­
ule of fees and costs to be rbaxed in any action or proceeding, either 
civil or criminal, which shall not exceed the fees and costs pro­
vided by law for a similar action or proceeding in the court O'f 
common pleas." 

Provision for the disposition of funds thus accruing 1s found in 

paragraph (F) of Section 1901.31, Revised Code, which reads as follows: 

"The clerk of a municipal court shall receive and collect all 
costs, fees, fines, penalties, bail, and other moneys payable to tihe 
office or to any officer of the court and issue receipts therefor, and 
shall each month disburse the same to the proper persons or 
officers and take receipts therefor, provided that fines received 
for violation of municipal ordinances shall be paid into the treas­
ury of the municipal corporation whose ordinance was violated 
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and to the county treasury all fines collected for the violation of 
state laws, subject to sections 3375.50 and 3375.53 of the Revised 
Code. Moneys deposited as security for costs shall be retained 
pending the litigation. He shall keep a separate account of all 
receipts and disbursements in civil and criminal cases, which shall 
ibe a permanent public record of the office, as required by the 
ibureau of inspection and supervision of public offices, and on the 
expiration of his term such records shall be delivered to his suc­
cessor. He shall have other powers and duties as are prescribed 
by rule or order of the court." 

The reference to payment to the "proper persons or officers" lends 

no aid in the solution of the question at hand since it is obviously neces­

sary to refer to other statutes to discover who the "proper" person or 

officer is in a particular case, and as I have indicated aibove I find no 

statutory provision which suggests that the township authorities are to he 

paid any funds from this source. 

In your inquiry you mention the provision in Section 509.16, Revised 

Code, relative to the payment of certain fees into the treasury of the 

township. This section reads as follows : 

"The board of township trustees may designate any qualified 
person as a police constable. The board may ,pay each police 
constable, from the general funds of the township, such compen­
sation as the board •by resolution prescri·bes for the time actually 
s,pent in keeping the peace, protecting property, and performing 
duties as a police constable. Such police constable shall not be 
paid fees in addition to the compensation allowed by the hoard 
for services rendered as a police constable. All constaJble fees 
,provided for by section 509.15 of the Revised Code, where due 
for services rendered w:hile the constaible performing such services 
is being compensated as a police constaible for his performance, 
shall be paid into the general fund of the township." 

This enactment long antedates the provision noted above in paragraph 

(D) of Section 1901.32, Revised Code, and the latter is a separate and 

· distinct provision for the appointment of police con&tables. It is difficult 

to discover any valid reason for the latter authorization for I perceive 

nothing in the municipal court act which would prevent the exercise of the 

appointing power set out in Section 509.16, supra, in a township which is 

entirely within the territory of a municipal court, and the utilization of 

the services in a municipal court of the constables so appointed. 

Assuming, therefore, that a police constable might be appointed under 

the provisions of Section 509.16, Revised Code, and thereafter act as ibailiff 
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as provided in Section 1901.32, supra, it is to be noted that the former 

section authorizes payment into the township treasury only of "constable 

fees provided for by Section 509.15 of the Revised Code, where due for 

services rendered * * *." (Emphasis added.) Section 509.15, Revised 

Code, only authorizes fees where services have been performed by "regu­

larly elected and qualified constables." Accordingly, if the individual con­

cerned were not a "regularly elected" constable who has also ibeen appointed 

a .police constable, this section would not authorize the payment into the 

county treasury of any fees in connection ;with services he renders in a 

municipal court. 

However, this point may, m my opm1on, be regarded as academic 

for the reason that Section 509.16, Revised Code, is operative only in 

cases where the next preceding section applies, and I do not regard it, 

Section 509.15, Revised Code, as applicable in municipal court proceedings. 

The provisions of this section are clearly general in nature wherea,s the 

provision noted a,bove in Section 1906.26, for tJhe establishment of a sched­

ule of fees and costs by rule is a special enactment which under commonly 

acc~pted rules of statutory construction would prevail as to points of 

conflict with an earlier general statute. Any fees, therefore, which are 

collected under such a schedule would be ·distributed as provided in the 

municipal court act rather than as provided in genera1 statutory provisions 

which might otherwise apply; and as already noted, such act makes no 

provision for the payment into the township treasury of any funds for 

the services of police constables in connection with municipal court 
operations. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

there is no authority in law for the alJo.wance of fees to a police constable 

appointed under the provisions of paragraph (D) of Section 1901.32, 

Revised Code, for services performed by him in cases prosecuted in the 

municipal court in which he acts as deputy bailiff; nor is there any 

authority for the reimbursement, through the use of funds collected as fees 

and costs in municipal court cases, of township authorities for the services 

of a police consta!b1e as such deputy .bailiff in a municipal court. 

Respectfuily, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General , 




