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high school, and the question of the liability of the board of education 
of the district of his residence for tuition in the high school which he 
elects to attend, and transportation to said high school, will be governed 
by the provisions of Sections 7764 and 7750 of the General Code of Ohio. 

4. When a pupil residing in a school district which does not 
maintain a high school has been assigned to a high school outside the dis­
trict, which is more than four miles from his residence, and transportation 
is furnished thereto and he elects to attend a high school other than the 
one to which he has been assigned, the board of education of the district 
of his residence is liable for so much of the cost of his tuition in the 
school which he chooses to attend, and of his transportation thereto as 
the said board would be required to pay for his tuition in the school to 
which he had been assigned and of his transportation thereto." 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question, that the 
board of education of the "S" township rural school district is liable to the "M" 
board of education for the tuition of the pupil in question to the extent that it 
would have been required to pay tuition to the board of education maintaining 
the "B" high school, if the pupil had attended that school. 

2257. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

ESCHEAT-PERSONAL PROPERTY UNDER SECTION 8579, GENERAL 
CODE, SINCE REPEALED, DID NOT ESCHEAT•TO STATE IF HEIR 
LIVING-HEIR RECEIVES MONEY HOW-COUNTY TREASURER 
MAY NOT PAY INTEREST THEREON. 

SYLLABUS: 
1. The provhsions of former Section 8579, General Code, since repealed, did 

not cause the title to a decedent's per.sonal property to escheat to the state, when 
there was a living heir at the time of the demise even though he may be 2mknoum 
to the administrator at the time of the closing of the administration proceedings. 

2. When mr administrator has filed his final account and has made a final dis­
tribution of the assets of a decedent's estate, by paying the residue of the funds in 
his hands to the prosecuting attorney as escheated to the state, pursuant to the pro­
visions of former Section 8579, General Code, (since repealed) which funds have 
been paid into the general fund of the catmty where the).• still remain, if it be made 
to appear to the satisfaction of the probate court that there is a living heir of the 
decedent, the court may, pursuant to the authority of S ectioms 11634 et seq., Gen­
eral Code, ~·acate the former order of the court a11d order the funds paid to the 
heir. 

3. There is no provision of law authorizing the payment of interest by the 
county treasurer on funds paid to him as escheated but subsequently claimed by 
a11 heir. 
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CoLUMBUS, OHIO, February 5, 1934. 

· HoN. FRANK T. CuLLITAN, Prosecuti11g Attomey, Clevela11d, Ohio. 
DEAR SIR :-1 am in receipt of your request for my opinion concerning the 

following queries: 

"1. Does personal property escheat to the state under Section 8579 
when the decedent died prior to January 1, 1932, if there be a living 
heir at the time of the decease of the intestate, even though said heir be 
unknown to the administrator at that time? 

2. When an administrator closes an estate prior to January I, 1932, 
by filing a final account showing a distribution to the Prosecuting Attorney 
of an unexpended balance in the estate, under the belief and designation 
that said balance had escheated to the State of Ohio, and said money 
is paid into the general fund of the County Treasury, where it still remains, 
what is the procedure to recover said money from the County Treasury, 
when an heir at law of the decedent appears and proves his claim to 
the satisfaction of the Probate Court? 

3. Should it be determined that the said money so paid to the 
County Treasurer can be recovered by the heir at law, then and in that 
event, should said recovery be under the "unclaimed' statute No. 1084<i 
G. C., without interest, as provided in Section 10844 G. C., or should 
interest be allowed the heir at law under Section 1094 G. C.?" 

Section 8579, General Code, as it existed prior to the enactment of the present 
Probate Code, with reference to the escheat of personal property, read: 

"If there be no person living to inherit it by the provisions of this 
chapter, such personal property shall pass to and be vested in the state. 
The prosecuting attorney of the county in which letters of administra­
tion are granted upon such estate, shall collect and pay it over to the 
treasurer of such county; to be applied exclusively to the support of the 
common schools of the county in which collected, in such manner as is 
prescribed by law." 

The statute uses the language: "If there be no person living to inherit" not 
"if there be no person living who is known to have a right to inherit." In Section 
1094, General Code, there is a clear recognition of the fact that if the lands are 
erroneously considered as escheated to the state, they may be recovered by the heir. 
Such language is: 

"When eschcated property is legally reclaimed by an heir, the state 
agricultural fund shall be held subject to the payment to the purchaser 
from the state of so much of the original purchase money as it receives 
with legal interest to the time of reclamation." 

It should be borne in mind that a judgment of a court affects only the rights 
uf the parties to such suit. A judgment of escheat in such action could be res 
adjudicata only as to the rights of the parties having notice, actual or constructive, 
of such proceedings. Hamilton vs. Bron•11, 161 U. S. 256. 
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There are a number of decisions to the effect that a judgment of escheat 
must be rendered by a court before the state can get title to property by escheat. 
Loui.s-Jille School Board vs. King, 127 Ky. 824; Kershaw vs. Kelsey, 100 Mass. 
561; Manuel vs. Wulff, 152 U. S. 505, and cases cited in note in 15 L. R. A. 
(N. S.) 379. Many of these cases proceed on the theory that to hold otherwise, 
the act of escheat would amount to taking the property without due process of law. 

However, it might be forcibly argued that under the statutes of descent 
and distribution as they existed prior to the enactment of the present "Probate 
Code" title vested automatically in the state in the event the owner died leaving 
no heirs surviving him. Many cases could be cited in support of such general 
argument. In re. Melrose Ave., 234 N. Y. 48; Christianson vs. King Co., 239 U. S. 
359; Crane vs. Reeder, 21 Mich. 24, and cases cited in note in 23 A. L. R. 1237. 
If such conclusion is sound no proceedings would be necessary to vest the title 
to the property in the state. The language of Section 8579, General Code, seems 
to indicate that such was not the intent of the legislature, for it makes no 
provision for the receipt of, or collection of such property until letters of ad­
ministration have been granted for the decedent's estate. 

For the purposes of this opinion, however, I do not deem it necessary to 
hold that either of such is or is not the rule in Ohio; for the statute only 
provided that the property should escheat to the state when there are no heirs. 
Thus, if it were to be established that an heir did exist then the property never 
could have automatically escheated to the state; on the other hand, by reason of 
the provisions of the statutes as they then existed, if an heir was alive at the 
time. of the decedent's demise such heir would by that fact acquire title to the 
property of which he could not be divested without due process of law. Either 
of such premises would lead to the same conclusion, if we assume that the 
missing heir had no notice actual or constructive, i. e., that the state had no title 
by escheat. 

Even though the unknown heir had constructive notice, as by service by 
publication, of the' pendency of the proceedings to declare such lands escheated 
to the state by reason of the provisions of Section 11632, General Code, such 
judgment could be vacated and set aside. Since you do not give the date of 
the proceedings, if any, to declare the property escheated to the state, nor do 
you set forth whether he had notice of such proceedings, if any, I can not render 
an opinion as to whether the heir's rights were barred by judicial decree or are 
res adjudicata. It is, however, my opinion that the state obtains no title to 
property of a decedent by escheat, if there is a living heir of the decedent, even 
though he may be unknown by the administrator at the time of the administration 
of the estate. 

In 10 R. C. L., 617, it is stated: 

"There is no question but that an heir who is competent to hold 
title has the right to recover from the state property which has escheated. 
Obviously, if there is an heir, there can be no legal escheat and the 
state in such case acquires no title." 

See Northwestern Clearance Co. vs. Jen11ing,s, 106 Oreg. 291; Donovan vs. 
Pitcher, 53 L. R. A. 533; Young vs. Oregon, 47 L. R. A. 548. 

Your second inquiry is concerning the nature of the proceedings to recover 
moneys paid into the county treasury as escheated, when it is determined that 
such moneys have been wrongfully so paid. 
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Section 1094, General Code, referred to in your inquiry, has reference to 
the return of that portion of the cscheated property which has been received by 
the state agricultural fund. Your inquiry states that the escheated money was 
"paid into the general fund of the county treasury, where it still remains." I 
can not see where Section 1094, Gcn~ral Code, can have any bearing on the 
question presented by your inquiry. 

Sections 10843 to 10848, General Code, have reference to the deposit, invest­
ment and repayment of funds which some court has the~etofore decreed to 
belong to a particular creditor, in the event that they have not been paid 
to the creditor for a period of six months after such funds are paid into court, 
or to an administrator, executor, trustee, master, etc. 

It should be borne in mind that the county treasurer or county has no 
authority to lend funds coming into the treasury except as given him by statute. 
Section 5679, General Code, since repealed, provided that when the funds were 
collected by the prosecuting attorney they shall be paid over to the county 
treasurer to be applied to the support of the common schools of the county 
in such manner as is prov:_ided by law. 

In an opinion of one of my predecessors in office, 1928 Opinions of the 
Attorney General, page 980, it is stated: 

"Moneys paid into the county treasury representing the proceeds of 
personal property escheated to the state by virtue of Section 8579, General 
Code, should be apportioned and distributed to the various school dis­
tricts and parts of districts in the county at the times and in the manner 
provided for the apportionp1ent and distribution of the levy of two and 
sixty-five hundredths mills, as provided in Section 7575 of the General 
Code." 

You state that the funds in question are still in the general funds of the 
county treasury ; I therefore assume that no use has been made of them except 
that of deposit in the county depositary. Section 2737, General Code, provides that 
all interest earned thereon shall be credited to the general fund. 

From the facts deduced from your inquiry, it is evident that the probate 
court made an erroneous entry or judgment in its order of final distribution, that 
is, in the order of distribution to the county treasurer rather than to the heir, 
who under the provisions of statute was entitled thereto. 

Section 11631, General Code, sets forth the grounds upon which Courts of 
Common Pleas or Courts of Appeals may modify their own judgments or orders 
after term. Such provisions or grounds, in my opinion, would be broad enough 
to allow the correction of the error by the Common Pleas or Court of Appeals. 
Section 11643, General Code, extends the powers conferred by Section 11631, 
General Code, to ti-ic Probate Court. Sections 11634, 11635, 11636, 11637 and 11638, 
General Code, arc subject to the statute of limitations contained in Section 11640, 
General Code. I am not quoting such sections for the probate judge is undoubtedly 
fully familiar with their provisions. 

I am of the opinion that the erroneous entry closing the estate should be 
vacated pursuant to the authority of Sections 11631 et seq. General Code, and the 
estate thereupon administered as though the erroneous entry had not been made. 
Thereafter the refunder could be made by the county auditor and treasurer in 
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like manner as refunders of other erroneous payments to the county treasurer 
are made. 

Your third inquiry is as to whether the county treasurer should pay interest 
to the heir by reason of his retention of the funds. Keeping in mind that interest 
i~ of two kinds: first, that which is given by reason of the contract providing for 
the same; this is usually referred to as "contract interest"; second, that which 
is given by way of damages by reason of delay in the payment of an obligation; 
this is usually referred to as "damage interest." It is evident that no contract 
interest could be due from the county to the heir, unless the statute requires it 
to be paid, for the county treasurer has no authority to enter into a contract to 
pay such interest. I have not found any statute in Ohio which expressly re­
quires or authorizes the county treasurer to pay interest on funds wrongfully 
paid into the county treasury. 

There is a general rule of law that funds in the custody of the court whether 
paid into court for the purpose of litigating the ownership or otherwise, do not 
bear interest. Franklin Bank vs. Bums, 84 0. S. 12; Lentz vs. Friller, 92 0. S. 186. 

It could hardly be said that there was any wrongful detention of the funds 
in question when they were held by order of the court and payment had not yet 
been demanded by the heir. 

Specifically answering your inquiry it is my opinion that: 
I. The provisions of former Section 8579, General Code, since repealed, did 

not cause the title to a decedent's personal property to escheat to the state, when 
there was a living heir at the time of the demise even though he may be unknown 
to the administrator at the time of the closing of the administration proceedings. 

2. When an administrator has filed his final account and has made a final 
distribution of the assets of a decedent's estate, by paying the residue of the funds 
in his hands to the prosecuting attorney as escheated to the state, pursuant to the 
provisions of former Section 8579, General Code, (since repealed) which· funds 
have been paid into the general fund of the county where they still remain, if 
it be made to appear to the satisfaction of the probate court that there is a living 
heir of the decedent, the court may, pursuant to the authority of Section I 1634 
et seq., General Code, vacate the former order of the court and order the funds 
paid to the heir. 

3. There is no provision of law authorizing the payment of interest by the 
county treasurer on funds paid to him as escheated but subsequently claimed by 
an heir. 

2258. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN THE DIRECTOR OF HIGHWAYS 
AND THE COUNTY OF SUMMIT FOR THE IMPROVEMENT OF A 
PORTION OF• STATE HIGHWAY NO. 16 JN THE CITY OF AKRON. 

CoLUMBUs, OHIO, February 5, 1934. 

HoN. 0. W. MERRELL, Director of Highways, Columbws, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted a contract between the Director of Highways 


