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I am herewith returning to you said corrected abstract of title, warranty deed 
form, encumbrance estimate X o. 1011, controiiing board certificate and other files 
submitted to me, relating to this matter. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

.:\IUNICIPALITY-lUGHT TO PAY FOREIGN ORGA:;-.;IZATIOX FOR FUR-· 
NISHING QUESTIONS FOR CIVIL SERVICE EXA.:\1INATIOXS. 

SYLLABUS: 
A municipality may lawfully pay a fixed amount per year to the Bureau of Public 

Personnel Administration for questions furnished in connection with the examination 
of applical~ts under the ci·uil service law. · 

CoLUMBUs, OHIO, July 23, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Your recent communication requesting my opinion reads: 

"May a municipality legally pay a fixed amount per year to the Bureau of 
Public Personnel Administration, Chicago, Ill., for assistance in preparing 
questions for Civil Service Examinations? The Bureau agrees to furnish 
questions in connection with examinations of any and all descriptions upon 
request. 

Opinions Nos. 109, Feb. 21st, 1929, and 1453, January 27th, 1930, may 
he pertinent." 

In my Opinion No. 1453, issued to you under date of January 27th, 1930, and to 
which you refer, an extensive discussion was made relative to the power of munici­
palities to provide for a subscription to the Bureau of Public Persom1cl Administra­
tion and also a fee for membership in the Civil Service Assembly of the United 
States and Canada, and other similar projects. In that opinion, the case of State ex rei. 
vs. SemPle, 112 0. S. 559, was cited, as well as my opinion X o. 109, issued under date 
of February 21st, 1929, which held that a city could not legally expend its funds for 
the services and periodicals of an association known as the "Conference of Ohio 
~~ unicipalities" in the absence of a specific charter provision authorizing the same. 

In my opinion No. 1453, hereinabove referred to, it was concluded that funds 
could not be expended for the purposes hereinbefore mentioned for the reason that 
such an expenditure of public money would aid an organization operated with a view 
to gain, which would be in violation of Section 6, Artic:le VIII of the Constitution 
of Ohio. 

In the present instance, however, the situatio"'n is somewhat different. Vvhile your 
communication does not give in detail the character of the service which is to be 
furnished, it apparently covers primarily the furnishing of questions in connection 
with examinations of various descriptions. The municipality has the undoubted 
right to provide for the payment of all legitimate expenses of the civil service com­
mtsston. The question is therefore solely whether an expenditure for this type of 
service constitutes a legitimate expense. 
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Undoubtedly the municipality may purchase stationery and other supplies used 
in connection with the official business of the civil service• commission. In certain 
types of public employment, it is undoubtedly legitimate to purchase standard text 
books and also periodicals which enable the public employes to keep abreast of the 
progress of the particular science or art in which they are engaged. Thus, it is cer­
tainly legitimate to subscribe for legal and medical journals for the use of public 
employes. 

It would be unreasonable to assume that the members of a civil service com­
mission must be expert in all of the various lines with respect to which they must 
give examinations. While Section 486-5, General Code, permits the commission to 
employ examiners, inspectors, clerks and other assistants to carry out its duties, and 
such authority comprehends a temporary employment of certain examiners who may 
be conversant with the particular type of employment, yet I do not believe that this 
section negatives the right of the commission to secure information with respect to 
its duties from text books and periodicals. 

While the service here in question is not a periodical, yet it furnishes information 
which may be of service to the commission in conducting its examinations, and I see 
no reason why the right to subscribe should be denied. 

Of course, the commission may not abdicate its functions and turn over the con­
ducting of the examinations to any one. The examination questions furnished, how­
ever, will undoubtedly prove useful, and a part or all of them may be adopted as 
questions of the commission without surrendering the functions of the commission 
in any way. 

It is also true that the public money may not be expended for the purpose of 
educating public employes. This principle has been announced in many opinions of 
this office. I do not feel, however, that it has application here. 

I am not here passing upon the propriety of the course suggested. There may 
be reasons which would make the general employment of questions prepared other 
than by the commission itself undesirable. The thought suggests itself that these 
questions might perhaps be obtained by candidates for employment before the exam­
inations, or that answers might be available. However that may be, this is a question 
for the discretion of the commission and, in the absence of an abuse of that discre­
tion, I feel that the expeaditure should be treated as legitimate. 

In view of the foregoing, it is my opinion that a municipality may lawfully pay a 
fixed amount per year to the Bureau of Public Personnel Administration for questions 
furnished in connection with the examination of applicants under the civil service law. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

.1.ttorney General. 

CIVIL SERVICE-PERSON DRAFTED IN WORLD WAR AND DIS­
CHARGED SIX DAYS LATER FOR PHYSICAL DEFICIENCY NOT EN­
TITLED TO ADDITIONAL CREDIT IN EXAMINATION. 

SYLLABUS: 

A persm~ inducted into the military service of the United States by a local draft 
board on the 27th day of August, 1918, amJ discharged from the draft on the 2nd day 
of September, 1918, because of physical deficienC}', upon filing such certificate of serv­
ice and discharge with tlze civil service commission is not entitled to rcceh·e additional 


