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LIQUOR CONTROL - MANUFACTURER OF ALOOHOLIC 
BEVERAGES-NOT FORBIDDEN TO LIST IN ADVERTISING 

OF MANUFACTURER NAMES AND ADDRESSES OF WHOLE­
SALE DISTRIBUTORS WHERE MANUFACTURER'S PROD­

UCTS MAY BE PURCHASED-ANNOUNCEMENT MAY BE 
MADE IN ADVERTISING OF APPOINTMENT OF NEW 

WHOLESALE DISTRIBUTOR-REGULATION 44, SECTION F, 

BOARD OF LIQUOR CONTROL-SECTION 4301.24 RC. 

SYLLABUS: 

Neither Section (F) of Regulation No. 44 of the Regulations of the Board of 
Liquor Control nor Section 4301.24, Revised Code, forbids a manufacturer of 
alcoholic beverages from listing in the advertising of such manufacturer the names 
and addresses of the wholesale distributors where the manufacturer's 1>roducts may 
be purchased, nor from making an announcement in such advertising of the apJ)oint­
ment of a new wholesale distributor. 

Columbus, Ohio, July 2, 1954 

Hon. Anthony J. Rutkowski, Director, Department of Liquor Control 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

It appears from your letter of May 20, 1954 that it has been the 
"practice for many years for members of the alcoholic beverage industry 

and practically all brewing companies, to include in their newspaper and 
bill-board advertising, a statement listing the names and addresses of 
wholesae distributors where the brewing companies' products could be 
purchased" and that "Such advertisements were entirely paid for by the 
brewing company." 

On May 12, 1954, Mr. Joseph S. Harrell, Assistant Director, ad­
dressed a letter to all distillers, rectifiers, brewers, malt beverage distribu­

tors, wineries and wine distributors doing business in Ohio, notifying 

them that such practice was in contravention of Section (F) of Regulation 
No. 44 of the Regulations of the Board of Liquor Control. 

Thereafter, protests were made that such practice was not prohibited. 
You thereupon requested my opinion as to whether if a manufacturer of 
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akoholic beverages in its advertisements gave the name or address of any 

wholesale distributors where the manufacturer's products might be pur­

chased or made an announcement of the appointment of a new wholesale 

distributor of such products such would be in violation of (a) Section (F) 

of Regulation No. 44, or ( b) of the first paragraph of Section 4301.24, 

Revised Code. 

I shall first consider the question of whether such practice violates 

the provisions of Section (F) of Regulation No. 44. The authority of 

the Board of Liquor Control to adopt regulations as to advertising is 

conferred by Section 4301.03, Revised Code. This statute so far as perti­

nent reads as follows: 

1'The board of liquor control may adopt and promulgate, 
repeal, rescind, and amend, in the manner required by this section, 
rules, regulations, standards, requirements, and orders necessary 
to carry out Chapters 4'30I. and 4303. of the Revised Code, 
including the following: 

"(F) Uniform rules and regulations governing all adver­
tising with reference to the sale of beer and intoxicating liquor 
throughout the state and advertising upon and in the premises 
licensed for the sale of beer or intoxicating liquor;" 

Pursuant to such statutory authorization, the Board of Liquor Con­

trol has adopted Regulation No. 44 consisting of Sections (A) through 

( G), each section dealing with some phase of advertising. The only 

language of the regulation of possible application to the question presented 

is that contained in the first paragraph of Section (F) which reads: 

"No manufacturer or wholesale distributor of alcoholic bever­
ages may sponsor or participate in any advertising program for 
or with any retail permit holder; nor shall such manufacturer or 
wholesale distributor of alcoholic beverages state or give the name 
or address of any permit holder where the beverages handled by 
such manufacturer or wholesale distributor of alcoholic beverages 
may be obtained or purchased." 

The language above quoted which precedes the semicolon is clear 

and unambiguous. It prohibits either a manufacturer or wholesale dis­

tributor of alcoholic beverages (I) from sponsoring an advertising program 

for any retail permit holder, or (2) from participating in any advertising 

program with any retail permit holder. The language which follows the 

semicolon does not appear to be a model of clarity. The letter of May 12, 
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1934 from Mr. Harrell laid particular stress on the language "any permit 

holder," and concluded that such language included "each and every class 

of permit hokier authorized to do business under the Ohio Department of 

Liquor Control." After detailed consideration of the entire sentence, 

cannot agree with such conclusion. The reasons for my conclusion follow : 

If the words "any permit holder" are given the meaning attributed to 

them in the May 12 letter, one is immediately confronted with the rather 

anomalous situation by which the regulation would not forbid a manu­

facturer from sponsoring or participating in an advertising program for 

or with a wholesale distributor, but would forbid him "from stating or 

giving the name or address" of such wholesale distributor. If it be said 

that stating or giving the name or address of any permit holder would, 

per se, forbid sponsoring or participating in any advertising program for 

or with any permit holder, the reference to retail permit holder before the 

semicolon becomes absolutely meaningless. In the process of construing 

statutes or regulations, it is fundamental that a construction should be 

adopted which would avoid absurd or anomalous situations, unless the 

language actually employed is capable of no other construction. Here, I 

believe that the language actually employed is capable of another con­

struction. 

I believe that the language employed following the semicolon is not a 

completely severable and independent thought from that which precedes 

the semicolon. This is illustrated by the fact that a separate sentence was 

not employed and by the fact that the language after the semicolon nowhere 

refers specifically to advertising. If the language following the semicolon 

were a severable and independent thought, the literal language employed 

would forbid a manufacturer from even verbally telling anyone the name 

or address of a wholesale distributor who handled the beverage of the 

manufacturer. In fact, the literal language would even forbid a manufac­

turer from stating or giving his own name and address by way of adver­

tising or otherwise, he, of course, having a manufacturer's permit and thus 

falling within the scope of the prohibition against giving the name or 

address of "any permit holder." This would forbid all advertising by 

manufacturers or wholesale distributors even though such is specifically 

authorized by Section (B) of Regulation No. 44. Obviously, therefore, 

we may not consider the language following the semicolon as an inde­

pendent thought and, on such basis, accept the literal language employed 
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as correctly reflecting the intent of the Board of Liquor Control in adopting 

the regulation. 

As heretofore noted, the language following the semicolon makes no 

specific reference to advertising. It does, however, make reference to 

"such" manufacturer or wholesale distributor. By this word of limitation 

which must be given some meaning, it would appear that a cross-reference 

is made back to the language before the semicolon. If "such" be construed 

as referring to any manufacturer or wholesale distributor who does any 

advertising, we are faced with the anomaly heretofore referred to. It 

must therefore be accorded some other meaning if reasonably possible. The 

language before the semicolon is limited to the relationship between the 

manufacturer or wholesale distributor on the one hand and the retail permit 

holder on the other hand. I conclude, therefore, that the word "such" has 

the effect of limiting the reference to manufacturers and wholesale distribu­

tors in their relationship to retail permit holders. Thus, the reference to 

"any permit holder" is limited to the special class of permit holders specifi­

cally referred to, i.e., retail permit holders. 

In this connection, it must be remembered that the language before 

the semicolon prohibits the manufacturer or wholesale distributor (I) 

from sponsoring an advertising program for a retail permit holder, or (2) 

from participating in an advertising program with a retail permit holder. 

Apparently, there was some doubt as to whether a mere listing of the 

retailer where the advertisement was paid for in full by the manufacturer 

or wholesale distributor and where the advertisement was devoted pri­

marily to advertising the manufacturer or wholesale distributor himself 

or his products, would be a violation of such prohibition, since the adver­

tiser might contend that he was not sponsoring an advertising program 

for a retail permit holder but for himself and, there being no financial 

contribution by the retail permit holder, he was not participating in an 

advertising program with the retail permit holder. It would seem that 

to avoid possible doubt as to this, language was employed which, in effect, 

specifically forbade such listing. In my opinion, however, such language 

cannot reasonably be construed as extending the prohibitions set forth in 

the foregoing part of the sentence beyond the scope to which they specifi­

cally were limited by the language preceding the semicolon. 

My conclusion in this respect is further fortified by the fact that it long 

has been. the practice of the manufacturers to include in their advertising 
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a statement listing the names and addresses of the wholesale distributors 

in the area reached by such advertisement. Apparently no attempt has ever 

been made by the Department of Liquor Control to cite either the manu­

facturer or wholesaler for suspension or revocation of permits and it 

apparently was assumed by all persons concerned that such an advertising 

program was proper. A long continued administrative interpretation of 

Regulation No. 44 has been established which while not conclusive should 

not be disturbed unless the language of the regulation would make it im­

perative to do so. Industrial Commission v. Brown, 92 Ohio St., 309, 31 I. 

I turn now to <the question of whether such practice would violate the 

provisions of Section 4301.24, Revised Code. This section in pertinent 

part reads as follows : 

"No manufacturer shall aid or assist the holder of any permit 
for sale at wholesale and no manufacturer or wholesale distrib­
utor shall aid or assist the holder of any permit for sale at retail 
by gift or loan of any money or property of any description or 
other valuable thing, or by giving premiums or rebates. No 
holder of any such permit shall accept the same, provided that 
the manufacturer or wholesale distributor may furnish to a retail 
permittee the inside signs or advertising and the tap signs or 
devices authorized by divisions (F) and ( G) of section 4301 .22 
of the Revised Code. * * *" 

The key language of the statute apparently thought to be of possible 

application reads: 

"No manufacturer shall aid or assist the holder of a permit 
for sale at wholesale * * * by gift * * * of * * * (a) valuable 
thing." 

There, of course, could be no question as to the fact that an advertise­

ment paid for by the manufacturer advertising "X" beer and listing the 

names of the local wholesale distributors of "X" beer would be of benefit to 

the wholesale distributors. To a slightly lesser degree, the same benefit 

would ensue to the wholesale distributors even if the advertisement were 

confined to advertising "X" beer with no listing of the names of the whole­

sale distributors. To an extent, therefore, it could be said that either of 

such advertisements is of some value to the wholesale distributors. Neither, 

ho,vever, in my opinion constitutes, per se, a violation of Section 4301.24, 

Revised Code. The manufacturer has not made a gift to the wholesale 

distributor but instead has engaged in a business activity which he hopes 
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will result in increased business <to himself and incidentally to the whole­

saler and to the retailer as well. The statute does not by its terms forbid 

all activity by the manufacturer which would be of benefit or value to the 

wholesaler. It forbids the gift of a valuable <thing. In any gift there must 

be a donor and a donee. The gift prohibited by the statute therefore must 

be a gift from the manufacturer to the wholesale distributor. It cannot 

be said as a maJtter of law that any activity which might benefit the whole­

sale distributor would constitute a "gift" to such wholesale distributor 

within the purview of the statute. 

All that I have said before as to the import to be given long continued 

administrative practice is equally applicable to an interpretation of Section 

4301 .24, Revised Code. 

In conclusion, it would appear that if there be evils in the system, 

which would forbid a manufacturer or wholesale distributor from listing 

in its advertisements the names of retail permit holders but would allow 

a manufacturer in its advertisements to list the names of its wholesale 

distributors, such must be corrected a£t:er consideration by the Board of 

Liquor Control by amendment of Section (F) of Regulation No. 44. In 
specific answer to your question, it is my opinion that neither Section (F) 

of Regulation No. 44 of the Regulations of the Board of Liquor Control 

nor Section 4301 .24, Revised Code, forbids a manufacturer of alcoholic 

beverages from listing in the advertising of such manufacturer the names 

and addresses of the wholesale distributors where the manufacturer's 

products may be purchased, nor from making an announcement in such 

advertising of the appointment of a new wholesale distributor. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


