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VOTING RESIDENCE-WHEN PERSON REMOVES FOR TEM­
PORARY PURPOSES-INTENT TO RETURN-ABSENCE, 
CONTINUOUS PERIOD IN EXCESS OF THREE YEARS­
LOSES RESIDENCE-EXCEPTION-ENGAGED IN SERV­
ICE OF FEDERAL OR STATE GOVERNMENT-SECTIONS 
4785-31 ET AL., G. C.-SEE OPINION 1370, NOVEMBER 1, 
1939, PAGE 2034. 

SYLLABUS: 
A person who removes from his voting residence for temporary pur­

poses, with the intention of returning, and remains away for a continuous 
period in excess of three years, shall, under the provisions of section 
4785-31, General Code (House Bill No. 624 of the 93rd General As­
sembly), be considered to have lost such residence, unless during such 
absence he was engaged in the service of the federal or state government. 

CoLUMBus, OHio, July 13, 1939. 

HoN. T. B. WILLIAMS, Prosecuting Attorney, New Lexington, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows : 

"Section 4785-31 of the General Code was recently amended 
and an additional paragraph was added and known as paragraph 
']' and reads as follows : 

']' 'The term "temporary purposes", as used in this sec­
tion, shall be construed to permit a period of absence not in ex­
cess of three years'. The Board of Elections of this county de­
sires your opinion on the following: 

1. A resident of this county secures employment as school 
teacher in another county in this State and during vacation re­
turns to the home of her parents in this county where she con­
siders to be her place of residence, and she remains here until 
the beginning of the school year. She has been employed in such 
county for more than three years and has voted an absent voter's 
ballot each year. 

Under the above state of facts is she precluded from voting 
an absent voter's ballot this year, in this county under the 'tem­
porary purposes' provision mentioned in paragraph ']' of sec­
tion 4785-31 of the General Code, notwithstanding her intention 
is to return to her parents' home each vacation time and considers 
the home of her parents her place of residence. 
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2. John Doe for more than ten years was in the employ­
ment of the State of Ohio, and resided in the city of Columbus, 
Ohio; nearly a year ago he ceased to be in the employ of the 
State of Ohio. When his employment with the state ceased he 
decided to reside in the city temporarily with his family but 
with the intention of returning to this county sometime in the 
future. During the time he was in the employment of the State 
he voted in Perry County. 

Under the above state of facts can he still vote in this county 
and will his right to vote cease after three years as provided 
by paragraph 'J' of section 4785-31? 

3. A, formerly resided in another state. H~ came to Perry 
County to attend college, located in this county, to study for the 
Priesthood. While attending college here, after his first year, 
he votes in Perry County. In order to complete the necessary 
studies before he can be ordained he attends college in Washing­
ton, D. C., where he has attended for the last three years or more 
and during all of which he votes an absent voter's ballot. Sec­
tion 4785-33a, as I take it could not apply in such a case as he 
lived ·out of the state before going to said college. 

(a) Under the circumstances mentioned above was 'A' ever 
a legal voter in Perry County? 

(b) If you decide he was a legal voter in Perry County, 
can he vote an absent voter's ballot if away from Perry County 
for more than three years as provided by paagraph 'J' of sec­
tion 4785-31, General Code? 

4. Several persons, residents of this county, removed to 
Washington, D. C., to engage in the government service. After 
being engaged in the government service for a number of years 
they retired from the service, having retired from the govern­
ment service more than three years ago, during all the time they 
were in the service and since, they considered Perry County 
their place of residence and voted in this county by absent voter's 
ballots. 

Upon the facts stated above, can they legally vote in this 
county and does the three years' limitation provided in paragraph 
'J' apply?" 
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The residence qualifications incident to voting are contained in 
Article V, section 1 of the Constitution of Ohio, and section 4785-30, 
General Code (House Bill No. 624, 93rd General Assembly). Article 
V, section 1 provides as follows: 

"Every citizen of the United States, of the age of twenty-one 
years, who shall have been a resident of the state one year next 
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preceding the election, and of the county, township, or ward, 
in which he resides, such time as may be provided by law, shall 
have the qualifications of an elector, and be entitled to vote at 
all elections." 

Section 4785-30, supra, now reads as follows: 

"No person shall be permitted to vote at any election unless 
he shall have been a resident of the state for one year, of the 
county for thirty days, and of the voting precinct twenty-eight 
clays next preceding the election at which he offers to vote, pro­
vided that any qualified elector who in good faith removes from 
one precinct to another precinct in the same county at any time 
subsequent to the twenty-eight day preceding an election shall 
have the right to vote at such election in the precinct from which 
he moved wherein his voting residence had been legally estab­
lished." 

The rules for determining the residence of a person offering to 
register or vote are contained in section 4785-31, General Code. Said 
section was recently repealed and reenacted by House Bill No. 624, 93rd 
General Assembly, as an emergency measure and consequently went into 
immdiate effect upon approval by the Governor on April 27, 1939. This 
section, as it now exists, is quoted below in full : 

"All registrars and judges of elections, in determining the 
residence of a person offering to register or vote, shall be gov­
erned by the following rules, so far as they may be applicable: 

a. That place shall be considered the residence of a person 
in which his habitation is fixed, and to which, whenever he is 
absent, he has the intention of returning. 

b. A person shall not be considered to have lost his resi­
dence who leaves his home and goes into another state or county 
of this state, for temporary purposes only, with the intention of 
returning. 

c. A person shall not be considered to have gained a resi­
dence in any county of this state, into which he comes for tem­
porary purposes only, without the intention of making such 
county his permanent place of abode. 

d. The place where the family of a married man or woman 
resides shall be considered and held to be his or her place of 
residence; except that where the husband and wife have sepa­
rated and live apart, the place where he or she resides the length 
of time by the provisions of this act to entitle a person to vote, 
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shall be considered and held to be his or her place of residence. 
e. If a person remove to another state with the intention of 

making such state his permanent residence he shall be considered 
to have lost his residence in this state. 

f. If a person remove to another state with the intention of 
remaining there an indefinite time and making such state his place 
of residence, he shall be considered to have lost his residence in 
this state, notwithstanding, he may entertain an intention to re­
turn at some future peroid. 

g. If a person remove to the district of Columbia, or other 
federal territory, to engage in the government service, he shall 
not be considered to have lost his residence in this state during 
the period of such service, and likewise should he enter the em­
ployment of the state, the place where such person resided at the 
time of his removal shall be considered and held to be his place 
of residence. 

h. If a person goes into another state, and while there 
exercises the right of a citizen by voting, he shall be considered 
to have lost his residence in this state. 

i. All questions of the right to vote shall except as other­
wise provided herein, be heard and determined by the judges of 
election in the precinct where the question arises. 
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j. The term 'temporar}' purposes', as used in this section, 
shalt be construed to permit a period of absence not in excess of 
three years." (Emphasis the writer's.) 

The portions emphasized indicate the changes which resulted from 
the reenactment. Your questions are chiefly concerned with the changes 
in that section and will be considered in the order in which they appear 
in your request. 

Your first case is concerned with the voting residence of a school 
teacher who teaches in another county but spends the summer vacations 
with her parents in Perry County. You state that this teacher considers 
the home of her parents in Perry County to be her residence. According 
to section 4785-31b, supra, "a person shall not be considered to have 
lost his residence, who leaves his home and goes into another state or 
county of this state, for temporary purposes only, with the intention of re­
turning." Under the circumstances, it would appear that the teacher in 
question resided in Perry County, and the mere fact that she temporarily 
leaves that county each year to teach school would not cause her to lose 
such residence. The fact that the teacher over a period of years might 
be temporarily absent from Perry County in excess of three years, would 
not cause her to lose her residence in that county. It is true that sec­
tion 4785-31j, supra, provides that "the term 'temporary purposes', as 
used in this section, shall be construed to permit a period of absence 
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not in excess of three years." However, I feel the period of absence 
mentioned in that paragraph refers to a continued absence; otherwise, it 
could be said a person who travels outside his "home" county six months 
of each year would lose his voting residence after a period of six years. 
Obviously, such was not the legislative intent. 

In your second· question you inquire concerning the voting residence 
of one who for more than ten years was in the employment of the state 
and during such employment resided in Columbus but voted in Perry 
County, his "home" county. You state in your letter that more than 
one year ago this person left the employ of the state but continued to 
live in Columbus with the intention, however, of returning to Perry County 
in the near future. In view of his absence of eleven years you seek my 
opinion as to whether or not section 4785-31j, supra, would apply. Sec-" 
tion 4785-3lg, supra, provides that should a person enter the employment 
of the state during the period of such service, the place where such person 
resides immediately prior thereto shall be considered and held to be his 
place of residence. In view of this enactment, the provisions of section 
4785-31j, supra, limiting temporary absence to three years would not 
apply during the time the employe in question was engaged in the state 
service. In the eyes of the law, for the purposes of voting residence, 
such employe is considered physically present in his "home" county while 
so employed. However, once such person leaves the state service, the time 
limitation set forth in section 4785-31j, supra, begins to run, and if such 
person remains away from his "home" county in excess of three years 
after leaving the service even though he intends to return to his "home" 
county, the law considers such absence not to be temporary and voting 
residence in the "home" county is lost. 

To gain a voting residence in this state, a person must reside here 
the minimum constitutional and statutory periods set forth in Article V, 
section 1 of the Constitution, and section 4785-30, supra. The question 
of residence is one to be determined by the election officials in the several 
counties. You state in question No. 3 of your communication that "A" 
was permitted to vote in Perry County after residing there one year. Ap­
parently, the election officials in your county were of the opinion that "A" 
was a legal resident of the county. Under the circumstances, since in 
the absence of abuse of discretion or any action contrary to law, those 
officials are the sole judges of the question of voting restidence, in answer 
to question 3a, I must conclude that "A" was a legal voter of Perry County. 

The recent addition to paragraph "J" of section 4785-31, supra, did 
not change the theory of the law as it existed prior to such addition. The 
law has always been that a temporary absence from a voting district did 
not result in the loss of a voting residence. The addition above referred 
to merely set up a rule to determine a temporary absence to the effect 
that a continued absence in excess of three years, as a matter of law, was 
not a temporary absence for the purpose of voting residence. Thus, in 
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answer to question 3b, it would appear that "A" has now lost his voting 
residence in Perry County because of his continued absence from said 
county in excess of a three-year period. As stated in your letter, sec­
tion 4785-33a, General Code, would not apply to the case of "A" in that 
said section is concerned only with a person in this state who moves from 
one county to another to attend any college, etc., located in such other 
county. 

The problem presented by your fourth question is very similar to 
your second question and may be answered in like manner. Your second 
question deals with one in the state service, while question No. 4 is 
concerned with the voting residence of one who was engaged in the serv­
ice of the federal government. Section 4785-31g, supra, provides that if a 
person remove to the District of Columbia to engage in the government 
service he shall not be considered to have lost his residence in this state 
during the period of such service and the place where such a person resided 
at the time of his removal shall be considered and held to be his place 
of residence. As stated in my answer to question No. 2, while such 
person is engaged in the government service, for the purpose of voting, 
he is considered to be a resident of the voting district from which he 
removed and the provisions of section 4785-31j, supra, would not apply. 
However, as soon as such employe leaves the government service, the 
provisions of that section will become operative and should such person 
then be absent from his voting district, in excess of three years, as in 
the case stated in your fourth question, he would then lose his voting· 
residence in such district. 

879. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

BONDS-SUMMIT COUNTY, $430,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, July 14, 1939. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: 

RE: Bonds of Summit County, Ohio, $430,000. 

I have examined the transcript of proceedings relative to the above 
bonds purchased by you. These bonds comprise all of an issue of re­
funding bonds in the aggregate amount of $430,000, dated June 1, 1939, 
and bearing interest at the rate of 2Y<i% per annum. 


