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COUNTY HOME-COUNTY CO~fMISSTONERS ~IA Y APPOINT WO}.IAN 
AS SUPERINTENDENT. 

SYLLABUS: 
County commissioners by authority of .section 2523, General Code, may appoint 

a woman as Superinte11dent of the County Home. 

CoLUMBUS, OHio, February 28, 1934. 

HaN. GEORGE N. GRAHAM, Prosecuting Attomey, Canton, Olrio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Section 2523 of the General Code provides that 'The county com­
missioners shall appoint a superintendent', and further provides that the 
superintendent shall live in the infirmary and shall perform such duties 
as the commissioners may impose upon him. 

Assuming that a woman has taken the civil 'service examination and 
has met all other requirements, can she be appointed to the position as 
superintendent of a county home?" 

Section 2522, General Code, reads in part as follows : 

"The board of county commissioners shall make all contracts for 
new .buildings and for additions to and repairs of . existing buildings 
necessary for the county infirmary and shall prescribe such rules and 
regulations as it deems proper for its management and good government, 
and to promote sobriety, morality and industry among inmates. The super­
intendent may employ a matron and such labor from time to time, at rates 
of wages to be fixed by the county commissioners, as may not be found 
available on the part of the inmates of the institution." 

Section 2523, General Code, referred to in your letter, reads as follows: 

"The county. commissioners shall appoint a superintendent, who shall 
reside in some apartment of the infirmary or other buildings contiguous 
thereto, and shall receive such compensation for his services as they may 
determine. The superintendent and matron shall each be allowed their 
actual necessary expenses incurred in the discharge of their official 
duties. The superintendent shall perform such duties as the commis­
sioners impose upon him, and be governed in all respects by their rules 
and regulations. He shall not be removed by them except for good and 
sufficient cause. The commissioners may by resolution provide for the 
appointment by the superintendent of an assistant superintendent who shall 
perform such duties at the infirmary or elsewhere as may be prescribed 
by such superintendent. The commissioners shall not appoint one of their 
own number superintendent, nor shall any commissioner be eligible to 
any other office in the infirmary or receive any compensation as physi­
cian, or otherwise, directly or indirectly, wherein the appointing power 
is vested in such board." 
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It 1s true that in these sections, as well as m other sections of the General 
Code dealing with the duties of the Superintendent of the County Home, the 
words "his" and "he" appear and that the feminine pronoun is not used. How­
ever, it is a common practice to use the masculine pronoun in drawing up legisla­
tion where the intent of the legislature is clearly to include the feminine pronoun. 
The legislature has recognized this practice in the enactment of section 27, Gen­
eral Code, which section appears under the title of "General Provisions." 

This section reads as follows: 

"In the interpretation of parts first and second, unless the context 
shows that another sense was intended, the word 'bond' includes an 'under­
taking', and the word 'undertaking' includes a 'bond'; 'and' may be read 
'or', and 'or' read 'and', if the sense requires it; words of the present 
include a future tense, in the masculine, include the feminine and neuter 
genders, and in the plural include the singular and in the singular include 
the plural number; but this enumeration shall not be construed to require 
a strict construction of other words in such parts, or in this code." 

Section 2523, General Code, supra, was placed in Part First by the legislature 
in 1910 when the legislature passed the General Code of Ohio. While this statute 
has since been amended several times, it remains substantially the same as it was 
in 1910. 

In a recent opinion rendered February 2, 1934, being Opinion No. 2252, I was 
called to pass upon the question of whether or not women could be employed 
in state liquor stores when the statute makes use of the masculine pronoun. From 
the opinion I quote the following language : 

"It has been suggested that the legislature by the use of the word 
'he' in the sentence qouted above, intended thereby to limit the employ­
ment of persons in and about the handling of liquor, to men only. The 
masculine pronoun 'he' is often used in ordinary conversation and in 
written instruments of various kinds without any intent other than that 
the word should include all persons whether male or female coming within 
the class referred to, I am of the opinion that if the legislature had in­
tended when fixing a minimum age limit for employes who handle liquor, 
to limit the employment to men only, it would hava done so in more 
explicit language, especially in view of the provisions of Section 27 of 
the General Code of Ohio, which provides that in the interpretation of 
Parts First and Second of the General Code, words used in the mas­
culine include the feminine, unless the context shows that another sense 
is intended. The provisions of the Liquor Control Act clearly are a 
part of 'Part II Civil' of the General Code. This is further manifest by 
the Code numbers of a part of the act which numbers were indicated by 
the legislature iteself." 

\Vithout further extending this discussion, it is my opinion, in specific answer 
to your question, that county commissioners by authority of section 2523, General 
Code, may appoint a woman as Superintendent of the County Home. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

A ttomey General. 


